Aloe plant in huis

13 maart 2019 Planten en bloemen,  Woonblog - Interieurblog,  

Aloe Vera kamerplant

Kamerplanten zijn razend populair, ze voegen zoveel toe aan je interieur. Ik ben groot gebracht met kamerplanten; mijn moeder en oma waren er gek op. Zij leerden mij de planten te verzorgen, stekken en verpotten. Nog steeds vind ik het heerlijk om mee bezig te zijn, het is zo rustgevend: probeer het ook eens! Helaas is er een periode geweest waar nauwelijks nog kamerplanten in de interieurs te zien waren. Hierdoor missen veel mensen kennis over planten en vooral over de verzorging ervan. Daarom behandel ik een aantal kamerplanten in de woonblog met handige tips en styling inspiratie. Deze keer schrijf ik over de Aloe plant.

aloe plant woonblog

De Aloe Vera ken je misschien wel van naam in je creme of van vakantie? In Mediterrane landen staan deze vetplanten in tuinen en gewoon langs te weg. Tijdens onze vakantie op Ibiza heb ik zoveel verschillende soorten vetplanten gezien maar ook in Italië staan de mooiste vetplanten in het wild. Leuk om te zien dat deze planten nu ook weer helemaal hip zijn voor in huis. Zodra je je erin gaat verdiepen zie je zoveel verschillende soorten vetplanten, die allemaal anders van vorm en kleur zijn. Zo koop ik regelmatig een nieuw soort voor mijn verzameling planten in huis. Kamerplanten zijn weer hip en niet één maar een heleboel.

 

aloe plant kamerplanten

Wat is de Aloe plant?

Wat is nu precies de Aloe plant? Ik ben daar uit nieuwsgierigheid eens naar gaan zoeken.

Het geslacht Aloe komt uit Afrika heeft wel vierhonderd plantensoorten met verdikte bladeren. Het is een apart soort vetplant, de bladeren zijn doorgaans vrij puntig met gedoornde randen. Van het sap uit de Aloe Vera worden medicijnen en crèmes gemaakt. De kleur varieert grijs tot heldergroen. Dat maakt het zo leuk om een aantal van deze planten te verzamelen. Een Agave is een andere familie en komen uit Noord-Amerika, ze worden soms ook wel ‘Amerikaanse aloë’s’ genoemd vanwege dezelfde uitstraling.

 

aloe plant blog

aloe plant interieur

 

Verzorging van de Aloe Vera

De Aloe Vera  staat graag op een lichte plaats van half schaduw tot volle zon. Zonlicht kan de plant goed verdragen want ze zijn enorm sterk. De Aloe plant heeft weinig water nodig omdat het water opgeslagen wordt in de dikke bladeren. Handig als je dit nog wel eens vergeet! ; )In het voorjaar en tijdens de zomer heeft de plant af en toe een heel klein beetje water nodig, tijdens de herfst en de winter hoef je de plant helemaal geen water te geven. Meer water geven zorgt ervoor dat de plant harder groeit maar kan er ook voor zorgen dat de plant gaat rotten. Bij teveel water worden de bladeren bruin en zacht dus dan ben je te enthousiast geweest.

De plant kan groot worden en kan het best in het voorjaar verpot worden zodat de wortels ruimte hebben om verder te groeien. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale cactus potgrond. Extra plantenvoeding is nauwelijks nodig, in het voorjaar tijdens de groei kan je zo nu en dan universele plantenvoeding geven. De plant is gewend te leven op arme grond dus is snel tevreden. Snoei de plant in model door de bladeren er af te snijden of te knippen, de ‘wonden’ herstellen vanzelf.

De Aloe Vera krijgt uitlopers aan de onderkant van de moederplant, dat zijn stekjes. Haal de kleine plantjes eraf en laat ze eerst drie dagen drogen. Zet ze vervolgens in een eigen potje en ze groeien zelfstandig verder.

 

aloe plant tips blog

Stylingtip

Geef je kamerplanten een pronkplek in huis. Dat kan zijn in een aparte plantenhoek maar ook in een open vakkenkast. Zet de planten in potten van beton of terracotta of in mooie manden. Kies voor één bepaalde stijl en kleur zodat er een eenheid ontstaat. Zo kan je verschillende planten uitzoeken en de potten en manden in verschillende maten gebruiken. Op deze manier past alles mooi bij elkaar.

Weetje: kamerplanten zijn goed voor je gezondheid. De planten verhogen de luchtvochtigheid en zorgen voor schone lucht in huis. Een extra reden om kamerplanten in huis te halen. Grote tuincentra hebben vaak veel keuze maar ik vraag ook vaak bij de bloemenwinkel om de hoek of ze de planten kunnen inkopen. Zo kunnen ze precies het type en de maat zoeken die ik in gedachten heb: ideaal!

aloe plant styling

kamerplanten tips

 

Ik ben benieuwd wat jullie van deze kamerplant vinden en of het je lukt om deze planten in leven te houden. Meer interieur-inspiratie en woontips lees je in de blog.

Beeld 1, 7 en 8  met dank aan Mooiwatplantendoen.nl, overig Unsplash.

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *