Balkon inrichten – tips voor indeling en styling

23 juni 2017 ND column,  Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

BALKON INRICHTEN

Als de dag van gister herinner ik me ons eerste, eigen balkon in het studentenhuis waar we toen woonden. Met het balkon inrichten maakten we er ons eigen paradijsje van…

Buiten zijn vind ik heerlijk, zeker in dit seizoen. Op die paar vierkante meter, want meer was het niet, creëerde ik een knus en sfeervol buitenhoekje. Waar de andere huurders hun balkon volstouwden met bierkratten, rommel en een oude bureaustoel ging ik voor sfeer. Bij de kringloop vond ik een paar leuke, houten stoelen en een tafeltje. Die gaf ik een verfbeurt en in de stoelen kwamen een paar fijne kussens. Op de fiets ging ik naar het tuincentrum; ik kwam met een hele serie potten en planten thuis. We hebben genoten van ons balkon, lekker buiten gegeten en met vrienden feestjes vieren. Inmiddels hebben we een heerlijke tuin waar ik elke dag van geniet. Tijdens mijn werk merk ik dat het inrichten van een balkon voor veel mensen erg lastig is. Daarom geef ik in deze column een aantal handige tips en voorbeelden voor het balkon inrichten.

 

Balkon inrichten

Start met de indeling: wat past er wel en niet op? Teken het balkon op ruitjespapier en knip meubels op schaal uit. Als de meubels niet té groot zijn dan passen er vast 2 stoelen en misschien nog wel een tafel. Bij een ruimer dakterras kun het verdelen in een eethoek en aparte zithoek, net zoals binnen.

 

balkon inrichten

 

Meubels

Denk bij een klein balkon aan meubels op hoge pootjes, dat zorgt ervoor dat het niet te vol oogt. Is het balkon te klein voor een tafel? Er zijn speciale tafels/ bars te koop die je over het balkonhek kunt hangen. Dat staat heel mooi en zorgt voor een ruime doorloop. Op loungemeubels zit je vaak wat comfortabeler. Je kunt dan fijn langer buiten blijven. Een hangstoel is ook erg leuk als daar voldoende ruimte voor is.

 

Materialen

Natuurlijke materialen geven een echt buiten gevoel. Kies bij voorkeur voor natuurlijke materialen als hout, rotan of grijs vlechtwerk. Dat oogt rustig en het staat erg mooi met wat planten en bloemen.

 

klein balkon

 

Zet in de hoeken van het balkon een paar grote potten met planten zoals in de schets. Werk in de hoogte: het hekwerk is ideaal voor planten en misschien kun je zelfs planten ophangen. Wil je nog meer groen? Plaats dan ook een aantal planten binnen, bij de doorgang naar het balkon; zo lijkt het alsof je balkon nog groter is en geniet je er binnen ook van!

 

Styling

De styling maakt het helemaal af. Kies voor mooie kussens, gekleurde bloemen of misschien een mooie print aan een kale muur. Maak een gezellige mix en vergeet de kaarsen niet. Zo geniet je optimaal van je paar vierkante meter buiten.

 

Foto’s: Ikea, schets: Maison Belle

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven Juni 2017. Lees de andere columns ook in de woonblog.

 

balkon column ND

Blijven lezen?

Één reactie op Balkon inrichten – tips voor indeling en styling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *