De openhaard

6 september 2012 Woonblog - Interieurblog,  Woonkamer,  

 

Open haard blog

In mijn blogs  geef ik een rondleiding door verschillende huizen en interieurs. Telkens bekijken we een ruimte en de mogelijkheden om het de stijl en sfeer te geven die bij het huis en de bewoners past. Na de zithoek in de woonkamer van de vorige blog, gaan we deze week door naar de warmste hoek in huis, daar bij de haard…

‘Eigen haard is goud waard’: en dat is zeker zo, of het zomer of winter is, dag of avond, een open haard of kachel blijft een plek met aantrekkingskracht voor jong en oud. De warmte is heerlijk en zo ontzettend gezellig! Mijn man krijgt al twinkeling in zijn ogen bij het aansteken van een houtvuur. Zelfs het hakken van hout is dan ineens geen probleem om daarna volop te genieten van het vuur, de warmte en de gezelligheid… Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mooie en stijlvolle oplossingen waarvoor je het houthakken kunt laten zitten. Een gashaard of bio-ethanol, alle stijlen, soorten en maten zijn mogelijk en ze geven je dezelfde, heerlijke warmte met meer gemak. Net wat je voorkeur heeft!

Misschien sta je op het punt om een haar uit te zoeken of heb je een huis gekocht waar een afschuwelijke schouw in zit. Zelfs die schouw kan je naar je stijl laten aanpassen, het lijkt soms moeilijker dan het is. Ik geef je een aantal handige tips.

Schouw

Met een strak, en glad gestuukte ombouw valt je oog direct op het brandende vuur. Dit is ook een mooie manier om een onrustige of lelijk, ouderwetse schouw te laten glad stuken. Zelfs steenstrip kan worden opgevuld en gestuukt, het wordt rustiger en strakker en je herkent de schouw niet meer terug! Met zo’n doorkijk geniet je in de woonkamer en de keuken van het brandende vuur. Hoekjes en doorkijkjes maken je interieur levendig. Je wordt vanzelf nieuwsgierig wat voor mooie ruimte daarachter zit. Dit is goed te gebruiken bij kleine ruimtes want de doorkijkhaard geeft een heerlijk, ruimtelijk effect.

Spiegel

Een spiegel kleed de schouw prachtig en stijlvol aan. Klassiek, modern of industrieel het kan allemaal en bepaal je zelf met de afwerking van de haard en de stijl van de spiegel. Een spiegel zorgt voor weerkaatsing van het daglicht dus maakt de hoek van je open haard of kachel overdag lichter. Wordt dit te klassiek voor je? Kies dan een  moderne en strakke spiegel of een stoer model van sloophout.

Houtkachel

Heb je geen ruimte in huis voor een grote schouw maar wil je wel genieten van een heerlijk houtvuur? Er zijn veel compacte modellen houtkachels met glazen deurtjes. Je ziet ze veel in Scandinavische interieurs. Zo geniet je van de vlammen en de warmte zonder dat er veel ruimte verloren gaat.

 

Blijven lezen?