De woonkeuken

20 augustus 2012 Keuken,  Woonblog - Interieurblog,  

Woonkeuken

Tijdens onze vakantie in Italië werd het me weer zo duidelijk: De keuken en het eten is daar het belangrijkste deel van het huis en het gezinsleven. Warmte, emoties, samen zijn en het begin en einde van de dag: alles komt hier samen. En dat allemaal in een heerlijke woonkeuken met grote tafel en veel fijne mensen om je heen.

Een woonkeuken is een luxe op zichzelf: een gezellige plek voor een gezin aan tafel, of een rustige plek om na het werk bij te komen van een lange dag. Een snelle hap aan een barkruk of avonden uitgebreid koken met vrienden… In elk huis zijn de wensen verschillend, passend bij haar bewoners. Verlang jij naar een woonkeuken: de warme en knusse ruimte van het huis? Ik deel een aantal tips in de blog.

 keuken blog

Verbouwen

Droom je van een woonkeuken die er niet is? Het is soms mogelijk te verbouwen en een muur door te breken om van de keuken een ruime woonkeuken te maken. Laat je vooraf goed adviseren of de muur dragend is. Dan is het belangrijk om deze te ondersteunen met een stalen draagbalk. Neem goed de tijd om de indeling te bepalen. Een vrijblijvend gesprek bij een keuken zaak maakt je veelal een stuk creatiever en wijzer. Tip: teken je keuken op ruitjespapier, knip de ‘meubels’ uit en schuif in de ruimte zodat je ziet wat er past. Er zijn hier ook speciale apps voor zodat je je eigen keuken kunt ontwerpen.

Indeling

Is je keuken niet zo groot? Kijk dan goed naar de indeling, met wat creativiteit kom je een heel eind.

  1. Een lange bank tegen de wand biedt veel zitplek aan tafel en zorgt voor een ruimere doorloop. Ideaal met kinderen: schuif maar door en ze passen met hun vriendjes en vriendinnetjes op een rij.
  2. Ronde tafels maken een ruimte extra gezellig. Het breekt de ruimte en zorgt voor meer contact met elkaar aan tafel.
  3. Een kookeiland met barkrukken is niet alleen mooi maar ook ideaal voor een kop koffie en ontbijtje voor twee. Op deze manier breek je de ruimte en het is extra  gezellig om de dag door te nemen tijdens het koken.
  4. Waarom zou je kiezen voor een standaard keuken? Denk eens out-of-the-box: een keuken hoeft niet altijd bij een keukenzaak vandaan te komen. Door een hoge tafel in de ruimte te zetten ontstaat er extra werkruimte maar ook een ‘bar’ om aan te eten. Dat is vaak veel betaalbaarder dan een nieuw keuken deel.

Meer over keukens lees je in de andere blogs. Veel inspiratie gewenst!

Blijven lezen?