Bohémien woonstijl

18 september 2013 Kleur,  Woonblog - Interieurblog,  

Bohemien interieur met een rustige basis

Ik vind het geweldig om te zien dat mensen hun huis helemaal op hun eigen wijze inrichten met een mix van stijlen/ kleuren en meubels. Een mooi voorbeeld hiervan is de bohémien woonstijl. Deze stijl combineert van alles bij elkaar met felle knalkleuren en veel prints. Een beetje Oosters met kelims, gekleurde doeken en kussens met een mix van oude en nieuwe meubels in diverse stijlen. Erg origineel maar teveel van het goede in een kamer is wel heel onrustig om in te leven. Bij bewoners die in de loop van de jaren een soort gelijk interieur hebben samengesteld krijg ik regelmatig de vraag of ik kan helpen om er meer rust in te brengen. Het is vrolijk, leuk en eigenwijs maar er mist vaak een bepaalde rust.

 

bohemien interieur

 

Herken je dit of wil je ook graag je huis in bohémien stijl inrichten? Zo doe je dat:

  1. Begin met een rustige basis in je interieur, dus een rustige vloer en kleur op de wanden. Dat kan een houten vloer met witte muren zijn maar een rustige natuurtint op de muren geeft vaak nog meer rust en gezelligheid. Dus kies als het kan voor een neutrale vloer en schilder de wanden, bij voorkeur allemaal in een rustige en lichte tint.
  2. Daarna bekijk je de meubels. Is het inderdaad een ratjetoe van alle soorten door elkaar dan creëer je al gauw onrust. Ga op zoek naar een basis wat terug komt in de meubels. Bijvoorbeeld een vaste lijn in tafels met dezelfde poten. Of geef je de houten meubels dezelfde kleur, zo passen ze al veel beter bij elkaar.
  3. Staat er teveel? Grote meubelstukken geven meer rust en doen de ruimte groter lijken dan een heleboel verschillende meubels in een kamer. Dus ga liever voor een flinke bank dan 6 fauteuils in de zithoek. Kies je een neutrale bank in beige of grijs dan kan je er jaren mee doen en je helemaal uitleven met gekleurde kleden en kussens.
  4. Doe weg wat er teveel staat. Zet het op Marktplaats, met mooie foto’s zal je zien dat je het nog heel goed kunt verkopen. En gooi spullen die kapot zijn weg. Ruim de losse spullen op en zorg voor genoeg afgesloten kastruimte. Zo kan je wisselen met woonaccessoires want als er wat minder staat en je wisselt geregeld dan komen ze veel beter uit.
  5. Ga stylen met woonaccessoires in groepjes. Een serie vrolijk gekleurde kussens op de bank en een karpet met felle kleuren geeft de ruimte al heel veel gezelligheid. Laat de rest dan wat rustiger. Dus zet een serie kaarsenhouders bij elkaar op een blad op tafel en maak groepjes van accessoires bij elkaar. Dus een groepje op de vensterbank, een groepje op een blad op de tafel en een flinke bos gekleurde bloemen en klaar ben je! De rest mag in de kast en als je zin hebt om het te veranderen, ruil je de boel om!

Zo creëer je je eigen bohémien stijl en kan je optimaal genieten van de kleuren terwijl je thuis ook nog tot rust kunt komen na een lange dag…

Foto: Maison Belle interieur project

 

Blijven lezen?