De juiste verlichting in huis

12 maart 2014 Woonblog - Interieurblog,  

Interieurblog verlichting

Goede verlichting in huis is niet vanzelfsprekend. Met de juiste verlichting bepaal je zelf wat dat moment nodig heeft.

Overdag wordt het huis verlicht met natuurlijk licht. Maar dat is per huis totaal verschillend, veel ramen of weinig ramen. De ligging van het huis speelt daarbij ook een grote rol. Het daglicht verandert de hele dag door. Er worden vaak een paar lampen gekocht, opgehangen en neergezet: klaar. En toch werkt het niet, het is niet gezellig of er is te weinig licht in bepaalde hoeken. Er wordt te weinig gespeeld met licht terwijl dat het huis juist zo praktisch en comfortabel maakt.

 

 

De basis van verlichting:

  • Basis- en sfeerverlichting

    Basisverlichting hangt op centrale punten in een ruimte, zoals de lamp boven de eettafel of een plafonnière in de keuken. Basisverlichting geeft een subtiel en gelijkmatig licht. Sfeerverlichting brengt de gezelligheid en sfeer in huis. Sfeerverlichting is een tegenhanger van het hardere licht. Er wordt slechts een gedeelte van je kamer verlicht zoals een lamp met een kap op een tafeltje in een donkere hoek van de huiskamer.

  • Functionele- en accentverlichting

    Functioneel licht geeft gericht licht op plekken waar extra licht nodig is. Denk hierbij aan een leeslamp bij een stoel of verlichting boven het bureau of werkblad in de keuken. Vanaf 40 jaar gaat je gezichtsvermogen al achteruit dus juiste verlichting bij lezen of handwerken is bijzonder belangrijk. Wil je een schilderij of kunstwerk in je huiskamer direct belichten dan heb je accentverlichting nodig. Zorg ervoor dat accent licht niet overheerst maar bescheiden is.

 

Verlichtingsplan maken

Stappenplan: Maak een plattegrond van de ruimte en geef aan waar er verlichting nodig is. Bedenk dan goed of dat basis of accentverlichting moet worden. Door middel van het gebruik van dimmers, kunnen de lichtbronnen een andere functie krijgen en een andere sfeer uitstralen. De lamp boven de eethoek kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een gezellig diner. Hetzelfde geldt voor een vloerlampen in de zithoek, welke met een dimmer veranderen kan van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje. Afhankelijk van de gewenste sfeer, kunnen de delen van de kamer verlicht worden. Alle verlichting hoeft namelijk niet altijd aan, het is mooi om daarmee te spelen

Kies bij het uitzoeken van lampen de stijl en vorm die passen bij de interieurstijl. Je krijgt een eenheid in het interieur als je vormen, kleuren en materialen kiest die bij elkaar passen. Het kan mooi zijn verschillende lampen van een serie te kopen. Een bijzondere blikvanger kan daarnaast karakter aan de ruimte geven. 

Lampen ophangen

De kracht van herhaling is hier goed te zien: herhaal lampenkappen en materialen. Zo ontstaat er een mooi geheel.

Een mooie manier om gordijnen te verlichting is een koof met spots te plaatsen voor de gordijnen. Zo valt het licht als strijklicht over de gordijnen als deze gesloten zijn.

 

Lukt het je niet om passende verlichting in huis te vinden? Wij kunnen helpen met het opzetten van een goed en op maat gemaakt verlichtingplan. Je zult verstelt staan van het resultaat!

handtekening-marije-maisonbelle

Blijven lezen?