Gordijnen uitzoeken

10 maart 2015 Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Gordijnen

Bij een nieuw interieur is het uitzoeken van gordijnen een echte uitsteller: dat komt later wel… Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, zie je vaak door de stoffen het bos niet meer. Dus al snel wordt er gekozen voor het goedkoopste gordijn, voor de eerste periode. En dat gordijn blijft vaak jaren hangen. Herken je het?

Juist met raambekleding geef je je interieur echt sfeer. Het is de finishing touch, de puntjes op de i van je interieur. Laat je die zitten, dan lijkt je huis nooit af. Dus stimuleer ik het, in mijn werk als interieurstylist, om bij het inrichten van je huis ook snel aan de slag te gaan met raambekleding. In deze blog ga ik specifiek in op het uitzoeken van gordijnen en jaloezieën.

Woonstijl

Een belangrijk begin is om je woonstijl goed in beeld te hebben, kies je voor een landelijk, strak of een Scandinavische woonstijl. En die woonstijl ontdekken is al een hele uitdaging op zichzelf. Bij het geven van interieuradvies, geef ik de bewoners vooraf huiswerk: het uitzoeken van sfeerbeelden, foto’s van interieurs die aanspreken. Op basis van deze foto’s of het moodboard, de huidige meubels en het (nieuwe) huis maak ik een combinatie van meubels, stijl en kleuren.

Met deze basis kan je op zoek naar de meubels, materialen en gordijnen. In deze blog lees je meer over het maken van een moodboard om je woonstijl te ontdekken. Zo is het ook makkelijker om de raambekleding uit te zoeken in kleur en materiaal want er is zoveel keuze…

 

Lichte of donkere gordijnen

Met witte gordijnen komt er meer daglicht in huis. Doordat het daglicht weerkaatst, is het heerlijk licht overdag. Een dun rolgordijn is ideaal tegen inkijk en houdt de directe zon tegen. Jaloezieën zijn kantelbaar, hiermee regel je zelf de mate van zon en daglicht. Een duo rolgordijn heeft open en gesloten banen waardoor je ze eenvoudig naar het moment van de dag kunt instellen. Geef de muur een contrasterende kleur en de raampartij knalt er uit!

Ben je gek op een rustige en natuurlijke stijl in huis? Kies dan gordijnen van gebroken wit, jute-kleur tot taupe. Een reliëf in de natuurlijke stof geeft een wat stoerdere uitstraling dan een glad rolgordijn of gordijn. Ook de combinatie van linnen overgordijnen met brede jaloezieën is in deze stijl erg mooi.

Donkere gordijnen zorgen voor een sfeervol effect. Het oogt wat knusser en past bij elke woonstijl. Dit is ook mooi te combineren met zwarte kozijnen of donkere accessoires. Door de gordijnen ’s avonds te sluiten ontstaat er een knusse hoek in huis. Met het donkere contrast, trekt het raam meer aandacht. Zo kun je daar meer accent op leggen.

lichte gordijnen

Het effect van witte jaloezieën of donkere gordijnen voor een raam.

donkere gordijnen

 

7 Tips bij gordijnen uitzoeken

 1. Wat wil je laten opvallen en wat mag er weg vallen? Met raambekleding kan je accentueren of camoufleren.
 2. Raamverdeling. Kijk goed hoe de ramen verdeeld zijn: zijn ze hoog, laag, breed of smal? Door gordijnen kan je de hoogte en de breedte voor het oog beïnvloeden.
 3. Lichtinval: wil je meer of minder licht in huis? Gebruik je de gordijnen ook als zonwering?
 4. Inkijk: wil je ’s avonds de gordijnen dicht of overdag misschien ook om inkijk te voorkomen?
 5. Akoestiek: als de ruimte erg gehorig is, kunnen gordijnen de akoestiek verbeteren. Kies dan voor stof, in plaats van harde materialen.
 6. Een gordijn in de kleur van het kozijn valt minder op dan een gordijn in een contrasterende kleur. Speel daarmee.
 7. Ben je creatief? Zet onderaan het rolgordijn een leuke rand, zo maak je het gordijn nog persoonlijker. Met klittenband kan je dit zo nu en dan eens veranderen.

Op Rolgordijnwinkel.nl vind je topkwaliteit raamdecoratie tegen scherpe prijzen. Alle raambekleding wordt op maat gemaakt en snel geleverd.

Veel succes bij het uitzoeken van je nieuwe gordijnen! Meer gordijntips lees je in de blog.

Een samenwerking met Rolgordijnwinkel.nl.

Foto’s ter inspiratie via Kaboompics

 

Blijven lezen?

8 reacties op Gordijnen uitzoeken

 • Daan zegt:

  Rolgordijnen zijn persoonlijk mijn favoriet.

  Bedankt voor de inspiratie, kan ik zeker wat mee!

 • Daan zegt:

  Rolgordijnen zijn persoonlijk mijn favoriet.

  Bedankt voor de inspiratie, kan ik zeker wat mee!

 • Daan zegt:

  Rolgordijnen zijn persoonlijk mijn favoriet.

  Bedankt voor de inspiratie, kan ik zeker wat mee!

 • Maison Belle zegt:

  Wat leuk om te horen, succes bij het uitzoeken van de gordijnen!
  Vriendelijke groet,
  Marije – Maison Belle

 • Maison Belle zegt:

  Wat leuk om te horen, succes bij het uitzoeken van de gordijnen!
  Vriendelijke groet,
  Marije – Maison Belle

 • Maison Belle zegt:

  Wat leuk om te horen, succes bij het uitzoeken van de gordijnen!
  Vriendelijke groet,
  Marije – Maison Belle

 • Koesma zegt:

  Hallo,

  Ik zou graag willen weten welke kleur en merk verf er is gebruikt voor de muur. Wij hebben een snow white leren bankstel in u-vorm en willen deze kleur op de muur achter de bank. Wij hebben hoogglas progetto light grey vloertegels. Welke kleur plinten past hier het beste bij icm met de muur?
  Alvast bedankt

  • Maison Belle zegt:

   Goedemorgen, om welke foto met kleur gaat het? Dan kan ik kijken of ik de kleur kan navragen. Voor een kleuradvies/interieuradvies verwijs ik u graag door naar de interieuradvies pakketten. Ik geef geen gratis advies.
   Met vriendelijke groet, Marije – Maison Belle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *