Groentetuin beginnen

14 juni 2020 ND column,  Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Groentetuin beginnen

Een lange periode zijn we weinig bezig geweest met waar onze producten en eten vandaan komt. Juist deze periode doet veel mensen stilstaan bij onze manier van leven. Dit uit zich in duurzame producten, afvalscheiding maar ook in bewuster eten. In deze column geef ik tips voor een groentetuin beginnen. 

Een eigen groentetuin en kruidentuin was vroeger heel gewoon maar er zijn veel mensen die dit niet hebben meegekregen. Als kind genoot ik van de tuin van mijn oma, ze liet me zaaien, stekken en proeven uit de tuin. Altijd is mij dit bijgebleven hoe heerlijk het is om met je handen in de aarde bezig te zijn en al dat moois te zien groeien. Nu we ons bewuster worden van gezond eten is het weer helemaal hip om je eigen groenten te verbouwen in eigen groentetuin. En dat kan ook in een stadstuin of op een balkon. Waar begin je en hoe werkt het?

kweekhuis groenten kruiden

 

Groentetuin

Op Internet zijn leuke blogs en websites te vinden vol tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden. Start klein want zo kan je rustig uitproberen wat wel en niet werkt. Koop een paar zakjes zaad en zaai dit binnen in huis in een kweekbakje. De zaadjes zet je in de aarde en spuit je dagelijks nat met een plantenspuit. Zo spoel je de zaadjes niet weg en krijgen ze voldoende vocht. Zet ze in de vensterbank voor veel daglicht of gebruik hiervoor een speciale groeilamp. Een warme plek is belangrijk voor het ontkiemen.

Na een paar dagen zie je de eerste plantjes vaak al opkomen. Hoe snel dit gaat dat hangt van het soort af dus heb geduld. De kleine plantjes verplant je hierna in een plantenbak of kasje buiten en blijf je dagelijks water geven. Dat kan nu met een gieter. De deksel van een kweekpot zorgt ervoor dat de plantjes warm blijven en sneller groeien. Let erop dat de kleine plantjes geen nachtvorst krijgen dus haal ze dan ’s nachts nog even binnen.

Moestuinieren

Op een balkon of dakterras is het ideaal om een kweekbak te gebruiken. De eerste periode gebruik je deze met de deksel, die erna af kan. Ook zijn er speciale potten te koop met een rek waar je tomaten of boontjes kunt kweken die omhoog klimmen. Speciale aardappel kweekpotten zijn ideaal om in je tuin of op je terras eigen aardappels te kweken. Je kunt hiermee een lange periode verse aardappels eten doordat je een deel van de pot op kunt tillen om de aardappels te oogsten en de rest groeit door.

groentetuin beginnen

 

Kruiden kweken

Kruiden kan je eigenlijk overal kweken, van vensterbank tot in een vak in de tuin. Wij hebben nu al een paar jaar een vak in de tuin als kruidentuin in gebruik. Ik ben gestart met een aantal potjes supermarkt-kruiden die ik in de aarde heb gezet. Een aantal kruiden is winterhard en komt elk jaar weer op, neem bijvoorbeeld Rozemarijn, Tijm en Munt. Heerlijk voor in het water en door het eten. Andere kruiden plant ik elk voorjaar weer in het vak, waardoor ik er de hele zomer plezier van heb. Die kan je zaaien of stekken maar er is ook hele veel bij het tuincentrum te koop.

Tip: deze groeikalender helpt je bij het zaaien en planten en het boek: De Moestuin van Floor Korte is een aanrader.

groentetuin moestuin

 

Het bezig zijn in de tuin is goed voor de ontspanning, verminderd stress en verbetert je afweersysteem. Allemaal positieve dingen door bezig te zijn in de natuur. Verse groenten en kruiden op je bord smaken hierna ook extra lekker. In onze nieuwe boerderij tuin ben ik op dit moment zelf ook weer gestart met het zaaien en kweken van kruiden voor de tuin. Op Instagram geef ik een kijkje in ons eigen huis en tuin. 

Ik hoop je te hebben geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met een groentetuin of moestuin. Meer interieur inspiratie en tuin tips lees je in de blog

Deze column is geschreven voor het ND leven .

Foto’s en producten: Elho

groentetuin beginnen

 

 

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *