Heerlijke avondjes bij de haard

30 november 2015 Interieurontwerp,  Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Houtkachel

Sinds vorig jaar hebben wij een houtkachel. Zo fijn, want die haard is helemaal ons ding. In ons vorige huis kwamen we erachter hoeveel extra woonplezier het ons gaf. Na een paar jaar zonder kachel, genieten we nóg meer van de extra warmte in ons huis.

De kachel is het middelpunt van onze woning geworden. Op koude dagen steek ik hem overdag al aan en verwarmt-ie bijna het hele huis. Heel aangenaam, omdat ons oude huis na isolatie toch nog heel wat tochtende hoekjes heeft. En de warmte voelt zo anders dan de verwarming. De kinderen warmen hier op na een koude fietstocht uit school en we praten ’s avonds lekker bij hoe de dag geweest is. En in december zetten we er onze schoen. Ik kan het je dus echt aanbevelen.

Veel mensen denken dat hun huis niet geschikt is voor een haard. Maar er is voor elke situatie wel een mooie oplossing te bedenken. 

Haard

Een haard in de zithoek is knus en lekker voor de avonden op de bank. Steeds meer hoor ik de wens van een haard in de eethoek. Op deze manier is het eten en natafelen nog gezelliger. Door het vuur op ooghoogte te plaatsen, heb je een prachtig uitzicht en een heerlijke warmte. Een doorkijkhaard is ook een mooi alternatief. Hiermee kun je een ruimte splitsen in twee delen en vanuit de zithoek en de eethoek van het vuur genieten. Deze modellen zijn van groot tot klein te koop, dus vraag een specialist wat er mogelijk is de maat en de plaats te bepalen. 

Belangrijk is om eerst op zoek te gaan naar wat er echt bij je past: hout, gas of bio-ethanol. Kies je voor gemak of vind je het heerlijk om lekker lang met hout in de weer te zijn? Voor iedereen is dat verschillend. Wat zijn de grote verschillen?

1. Houthaard

Aan hout stoken heb je meer werk. Je moet hout kopen, eventueel hakken en drogen en naar binnen sjouwen. Maar de charme van echt hout kan voor veel mensen niet op tegen een ander vuur. Bij het stoken van hout is het ventileren van de woning extra belangrijk, voor geur en een gezond klimaat in huis. Een open haard geeft vooral gezelligheid, een houtkachel is gesloten en geeft nog meer comfort en warmte.

houtkachel

2. Gashaard

Gashaarden zie je steeds meer. Het is gezellig en zorgt voor veel gemak. Met één druk op de knop klik je hem aan en uit. Een groot voordeel is dat de afvoer soms direct door de gevel kan worden aangelegd en dus niet door alle verdiepingen door het dak hoeft. Ook dit hangt natuurlijk af van de plaats waar de haard gepland is.

Centro 100 Eco Wave ceraglass grey cokes 300 dpi rgb

3. Bio-ethanol haard

Geen rookkanaal, maar wel de sfeer van een echte haard? Een haard met bio-ethanol kan overal in huis worden geplaatst en heeft geen afvoer nodig. Je geniet van echt vuur en zet de haard met een druk op de knop aan. Het is meer voor de sfeer dan voor de warmte. Ideaal voor in een appartement of in een huurwoning. Laat de feestdagen maar komen! 

Eigen haard is goud waard, helemaal mee eens! 

Deze haarden zijn van: DRU, vind een dealer bij jou in de buurt van deze prachtige haarden.

Dit artikel is geplaatst als wooncolumn voor het ND – november 2015

column haarden wonen

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *