Inrichting woonkamer

30 november 2015 Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Rolgordijnen op maat

Bij een rolgordijn denken veel mensen aan een kant en klaar ‘goedkoop model.’ Maar wist je dat er ook hele stijlvolle rolgordijnen zijn? Het is een strakke oplossing tegen inkijk of teveel licht en het maakt je interieur helemaal af. Vandaag geef ik woonkamer ideeën met rolgordijnen.

Najaar en winter

In de herfst en de winter merken we dat raambekleding heel bepalend voor de inrichting van de woonkamer is. Nu het in de loop van de middag al zo vroeg donker wordt en ik hoef de deur niet uit, dan trek ik lekker de gordijnen dicht en zet de verwarming een stand hoger. Zeker met de storm en de regen deze dagen, vind ik het heerlijk om lekker binnen te cocoonen.

Tijdens het interieuradvies wat ik in mijn werk geef, wordt de raambekleding in bijna alle situaties besproken. Afhankelijk van de woonstijl, de grootte van de ramen en kozijnen komen we tot een raambekleding die bij het interieur en de bewoners past.

rolgordijnen

Rolgordijn op maat

Rolgordijnen zijn tegenwoordig niet meer zo standaard. Er zijn nu stijlvolle, rolgordijnen op maat. Er zijn zoveel mogelijkheden in stoffen en kleuren dat we deze raambekleding maar eens de aandacht moeten geven. Van eenvoudige, effen stoffen tot originele dessins en van luxe geweven varianten tot hypermoderne screen stoffen. Het is ideaal om deze stoffen door middel van een stofstaal te bekijken zodat je zeker weet dat de kleur en textuur goed past bij je interieur. Voor de bestelling hoef je de deur niet meer uit, je verzamelt de informatie online, meet zelf op en bestelt de stoffen die je aanspreken. Dan zie je wel rolgordijn op maat mooi past en weet je zeker dat je de juiste kleur en stof bestelt.

Op de dag of ín de dag

Op de dag: wat?? Kies je gordijnen op de dag of in de dag, dat is een technische term die we niet allemaal kennen. Het is de manier van meten en ophangen van rolgordijnen die heel veel verschil maakt. 

  1. Op de dag: is op de muur. Het gordijn komt voor het gat in de muur te hangen.
  2. In de dag: is het gordijn strak langs het raam. Zo valt het helemaal in het kozijn, handig bij bijvoorbeeld kiep /kantelramen maar soms ook het mooist.

Dus vind je het mooi om een rolgordijn helemaal glad met de wand te hangen dan hang je ze op de dag. De andere optie is om ze strak langs het raam te hangen dus zo vallen ze als het ware in het kozijn.

Accenten

De kleur en manier van ophangen is sterk bepalend voor de sfeer in je interieur.

Wat wil je laten opvallen? Zijn dat de kozijnen zelf of verdoezel je die liever een beetje? Door te kiezen voor een donkere kleur in gordijnen of een patroon, vestig je de aandacht op het gordijn zelf. Door de kozijnen een kleur te geven, in plaats van standaard wit, trekken de kozijnen zelf de aandacht.

Ook het uitzicht is heel belangrijk. Bij een prachtig uitzicht hebben de kozijnen en gordijnen niet zoveel aandacht nodig, je kijkt liever naar buiten. En andersom: is het uitzicht eigenlijk de moeite niet ,dan kies je gordijnen die je aandacht binnen houden. Of je trekt ze half dicht zodat het uitzicht al geen aandacht meer krijgt.

rolgordijn piet boon

Dubbele gordijnen

Lange gordijnen of sierstroken passen vaak prachtig in een landelijke of klassieke woonstijl. Sommige ruimtes hebben het gewoon nodig om wat meer aangekleed te worden. Ook als de kamer erg hol klinkt, kunnen lange, stoffen gordijnen de oplossing zijn.

Maar bij bijvoorbeeld een verwarming onder het raam is dat niet ideaal. Dan is de combinatie van sierstroken met een rolgordijn ideaal. Je gebruikt de sierstroken alleen voor de sier en trekt het rolgordijn ’s avonds of op een zonnige dag naar beneden. Met lichtdoorlatende stof heb je geen inkijk of felle zon maar wel daglicht in huis.

Duo rolgordijnen zijn er nog niet zo lang en razend populair. Deze gordijnen bestaan uit twee stoflagen die over elkaar heen bewogen kunnen worden.  Zo bepaal je zelf de inkijk en lichtinval. Door de horizontale strepen oogt deze raambekleding heel erg chique.

rolgordijn zwart

Mogelijkheden

Heb je een mooie kleurstof gevonden? Dan zijn er nog een aantal opties:

  1. Lichtdoorlatend: fijn tegen inkijk maar om wel nog daglicht binnen te krijgen. Bovendien weren ze een deel van de warmte.
  2. Verduisterend: heerlijk voor in de slaapkamer doordat ze al het licht tegen houden en voor maximale privacy.
  3. Transparant: gemaakt van een fijn geweven stof die niet alleen de lichtinval, maar ook de doorkijk filtert. Zo heb je dus wel iets voor het raam, maar behoud je het zicht naar buiten toe.

Kijk voor alle mogelijkheden op de website van raamdecoratie.com. Je zoekt de juiste stof uit, berekent eenvoudig de maat en kunt de stofstalen gratis opvragen. Zo kijk je thuis welke stof het best uitkomt en hoef je de deur niet meer uit. Veel plezier met je nieuwe rolgordijnen!

Kijk voor meer woon inspiratie in onze interieur blog.

In samenwerking met www.raamdecoratie.com

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *