Inspiratie: laat je huis groter lijken!

6 februari 2011 Woonblog - Interieurblog,  Woonkamer,  

Laat je huis groter lijken

Is je huis niet zo groot en wil je het graag groter en ruimer doen ogen? Onze woning is niet groot maar doet toch heel ruim aan. Ik geef je in deze woonblog 6 handige woontips om je huis groter te laten lijken.

1. Doorkijkjes 

Laat je huis groter lijken met: doorkijkjes! Ze breken de ruimte open waardoor deze groter lijkt. Bekijk eens of een muur tussen de keuken open gebroken kan worden. Deze woning kreeg een lichte vloer en wordt verbonden met glasdeuren in kamer-en-suite stijl waardoor de zithoek toch ruim oogt.

Spiegels en transparante materialen zijn tovermiddelen. Plaats een spiegel zo dat hij een doorgang weerspiegelt. Spiegels weerkaatsen het licht en krijg je een prachtig lichte en ruime kamer. Een ander leuk idee is een raampje plaatsen tussen de aangrenzende hal of extra kamer.

2. Licht 

Kies voor lichte kleuren op de wanden, vloer en meubels en laat zoveel mogelijk daglicht het huis in komen.

Vergroot raam- en deurpartijen; breek woonlagen open en breng extra (dak)ramen aan in binnen- en buitenmuren. Houd hierbij wel goed de dragende structuur van je huis in de gaten en check bij de gemeente of er een vergunning nodig is. Muren openen voor extra hoge deuren en kozijnen met veel glas zorgt voor een zee van licht.Met de juiste raambekleding kun je de lichtinval naar wens regelen.

Vaak staat de trap achter een muurtje, door de muur voor de trap half weg te halen lijkt de kamer veel ruimer. Bovendien krijgt de trap veel meer licht waardoor de treden beter te zien zijn.

gordijnen ophangen

3. Verbreed

Door diagonale lijnen in bijv. het leggen van de vloer maak je de ruimte optisch groter. Dit kan prachtig bij tegels en bij houten vloeren. Ook ideaal voor de kleine badkamer of toilet!

Hang lange gordijnen in de volledige breedte en kamerhoogte náást de kozijnen dus aan een bredere gordijnrails dan standaard. Zo komt er meer daglicht naar binnen en lijkt de kamer ook meteen een stuk breder. Je ziet het effect in de schets.

 

4. Functionele meubels

Hoe minder meubels, hoe groter de kamer lijkt. Laat je huis groter lijken en kies daarom multifunctionele meubels, grote uitvoeringen en benut alle mogelijke inbouw opties om de ruimte maximaal te benutten. Ideeën zijn een XL- bank en kastruimte in loze trapruimte.

Gebruik de maximale breedte, diepte of hoogte. Op die manier worden muur en vloer optimaal benut en lijkt alles groter. Zoals wand brede planken op de muur, de muur lijkt breder.

Hoe meer vloer zichtbaar is, hoe groter het ruimtelijk effect. Wissel zware meubels daarom af met lichtgewicht op pootjes. Kies waar mogelijk transparante, lichte materialen en zwevende modellen. Met witte vloeren en witte meubels lijkt een ruimte groter en lichter dan ooit!

zithoek indelen

5. Opruimen

Geef alle spullen, groot en klein een vaste plek. Hoe minder er rondslingert, hoe opgeruimder en dus groter je huis lijkt. Wissel open plekken af met gesloten. Laat onooglijke bezittingen verdwijnen in laden of dozen en zet alleen wat gezien mag worden in het zicht. Kleine accessoires zijn mooi om te groeperen op een of meerder plekken. Zo blijft het rustig. Ik schreef eerder een handige blog over het opruimen van je huis.

6. Rustige basis

  • Kies voor een woonstijl en voer deze in het hele huis door.
  • Een schoon huis oogt rustiger en groter.
  • Betrek binnen bij buiten en omgekeerd. Dit kan met grote openslaande tuindeuren, een veranda of aangrenzend terras.
  • Durf voor een groot object te kiezen. Een opvallend en royaal voorwerp laat de kleinste ruimte groter lijken.
  • Kies voor de juiste verlichting. Handige tips staan in deze blog.

Ik hoop je te hebben geïnspireerd. Meer leuke interieur tips vind je in de blog.

 

Blijven lezen?