Interieur verlichting – 5 tips

16 november 2018 Verlichting,  Woonblog - Interieurblog,  

Mag het licht aan?

Even wennen, die donkere dagen… Dit is de periode van het jaar dat we ons meer richten om binnen, ons huis, ons interieur… En ja, dan merk je vaak ook wat er nog niet af is! Zoals interieur verlichting, dat is echt zo’n ding…

Tijdens het geven van interieuradvies krijg tijdens de herfst en de winter extra veel vragen naar advies over interieur verlichting. Waarom lukt het ons niet om de verlichting op orde te krijgen? Ook dit deel van je interieur heeft aandacht nodig. Voor het goed inrichten van je woning heb je een plan nodig. Een interieur plan wat bij de woning en haar bewoners past. Dus begin bij het begin. Maak zelf een plan voor je interieur waarbij indeling, meubels, kleuren en materialen verwerkt worden. Super leuk om te doen, zeker als je daarna trots kunt zijn om het mooie interieur wat je gecreëerd hebt. Ben je hier zelf nu niet zo goed in? Gelukkig zijn er interieur specialisten die je hier goed bij kunnen helpen. Zo maak je samen het plan waarin alle onderdelen aan bod komen. Nadat de indeling en meubels bekend zijn kan je aan de slag met de verlichting. Wil je meer weten over hoe je een goed verlichtingsplan maakt? Lees dan verder in de blog die ik daar eerder over schreef.

Uit ervaring weet ik wat er vaak mis gaat dus ik geef je vijf handige tips.

1. Hoe woon jij?

Bekijk je woonruimte eens in functies: wat doe je waar dus hoe woon je? Gebruik je overdag de eettafel als flex-werkplek? In de weekenden de eettafel als spelletjes tafel voor lange avonden met vrienden? Misschien gebruik je de spiegel in de woonkamer wel voor je make-up? Pas daar de verlichting dan op aan. Verdeel het licht in direct/ werklicht en sfeerlicht. Make-up aanbrengen bij een sfeerlampje is niet zo’n goed idee, zorg voor goed licht zodat je ook goed ziet hoe je de deur uit gaat. Een felle hanglamp boven de eettafel is fijn als je daar aan’t werk bent of de krant leest maar niet zo sfeervol voor een etentje bij kaarslicht of als je even tot jezelf wil komen. Denk dan eens aan een dimmer en warm led licht in je hanglampen. Zo zijn ze in te stellen naar je stemming.

2. Plafondlicht

Een veel gemaakte fout is om alleen lampen voor het plafond te kopen en het daarbij te laten. Dan is het dus echt niet gezellig… Standaard lichtpunten zijn in het plafond verwerkt en plafondverlichting is direct licht, dat is handig als je je sleutels onder de bank zoekt maar niet sfeervol voor een avondje Netflix met je lief. Dus ga je op zoek naar sfeerverlichting: op de grond, op een tafel, vensterbank of aan de wand. Heb je dan ineens heel veel lampen nodig? Dat klopt, denk aan voldoende lampen in alle woon-delen zodat je op elk moment kunt kiezen welke interieur verlichting je wel en niet aanzet.

Bekijk hier de binnenverlichting en hanglampen van Directlampen.

hanglamp zwart

 

3. Interieur verlichting: wandlamp

Wandverlichting is ook zo lastige… Dat komt doordat er vaak geen standaard lichtpunten in de wand zitten of ze zitten juist op de verkeerde plek. Met een goed lichtplan zou je lichtpunten kunnen laten aanleggen in een aantal wanden. Ik vind wandverlichting altijd erg mooi in een hal, er ontstaat zo’n luxe hotelsfeertje. Maar ook in de slaapkamer voor een nachtlampjes naast je bed is wandverlichting heel chique.

Tip: Heb je niet zoveel ruimte naast de bank dan kun je kiezen voor een wandlamp in de zithoek. De wandlampen van tegenwoordig hebben vaak een stekker en een enkele snoer mag best over de wand lopen. Als het maar niet overal is.

interieur verlichting wandlamp zwart

 

4. Vensterbank

De vensterbank vol zetten met planten in potten is zo standaard. Kies liever voor een grote plant op de vloer en plaats een mooie tafellamp of stolp-lamp op de vensterbank. Met een warme led lamp staat het ook van buitenaf heel gezellig. Combineer de stolp lamp met een paar stolpen waar je mooie woon-accessoires of bloembollen in zet. En als er ruimte is kan er ook best een plant bij, kies dan voor 1 mooie plant zodat die de aandacht krijgt. Bekijk hier verschillende tafellampen van Directlampen.

stolp lamp

5. Warmte

Koud licht is ongezellig. Maak je huis knus met warm licht, kies bij voorkeur voor led interieur verlichting met een warme toon. Goud en koper zijn helemaal hip, deze materialen zorgen ook voor een warme en stijlvolle sfeer in huis. Is het tijd om je verlichting te updaten en hou je van de goud tint? Vervang dan de verlichting voor de warme variant, het zorgt voor een eigentijdse en chique uitstraling.

interieur verlichting tafellamp goud

 

Deze lampen zijn te koop via Directlampen.

Een samenwerking met Directlampen.

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *