Oude arbeiderswoning

10 oktober 2016 Binnenkijken,  Interieurontwerp,  Woonblog - Interieurblog,  Woonkamer,  

Binnenkijker in Ariadne at Home 2016 bij Marije Develing van Maison Belle. Ooit werd de arbeiderswoning waar Marije Develing woont bijna gesloopt. Er kwam protest, de Apeldoornse wijk bleek te waardevol, en zie:  een prachtig gerenoveerd huis mét aanbouw. Voor de sfeer zorgde Marije zelf, met stoere meubels, oud en nieuw, en natuurlijke kleuren en materialen.

 

  tafel klepbank

 

“Op een gegeven moment wil je rust in huis. Althans zo voelde ik dat. Hiervoor woonden mijn man Maurits en ik in huizen die we verbouwden, opknapten en weer verkochten. Dat was leuk, bij interieurstyling ligt mijn passie kwam ik achter, maar dit huis is een blijver. Niet alleen omdat we nu kinderen hebben, vooral omdat het een rustige, goede basis heeft. Ik voel niet steeds de aandrang van alles te veranderen. Dat heb ik van mijn moeder en oma, die waren ook altijd met de inrichting bezig. Kwam ik uit school, dan kon het zomaar zijn dat we nieuwe gordijnen hadden. Of de muur had een andere kleur. Verven, stoelen bekleden, naaien, mijn moeder deed alles zelf én leerde mij hoe dat moest.”  

 

Carriere

“Na het verbouwen van al die huizen ben ik een opleiding binnenhuisarchitectuur gaan doen en heb ik mijn baan in de financiële wereld opgezegd. Zes jaar geleden startte ik mijn bedrijf Maison Belle, sindsdien geef ik interieuradvies en werk ik als stylist en interieurblogger. (Je leest er meer over op de website.) Wat ik wil laten zien: interieuradvies kan betaalbaar zijn. Ik bied pakketten van twee of drie uur, waarin ik bij iemand thuiskom, schetsen maak en praktisch advies geef – alles gebaseerd op hun eigen voorkeuren uiteraard. Vervolgens kunnen mensen het door mij laten uitvoeren, of ze doen het zelf. Vaak vinden ze het leuk zelf aan de slag te gaan aan, de hand van mijn tips. Krijg ik weken later trots foto’s opgestuurd van het nieuwe interieur. Weet je wat het is? De focus ligt zo op werk en carrière, terwijl we gelukkig worden van een fijn huis. ‘Het belangrijkst is een veilige basis waar we ons prettig voelen’, hoor ik vaak. En dat lukt veel mensen niet omdát ze hartstikke druk zijn. Zo is waarschijnlijk ook de huidige foodtrend te verklaren, de belangrijke plek voor de keuken en tafelen in huis. We vinden het fijn samen te koken en eten. Kruidenplantjes op het aanrecht, kamerplanten in huis, rotan accessoires en hout zie je nu. Huiselijkheid is weer belangrijk, net als duurzaamheid.”

 

keuken styling

 

 

Oude arbeiderswoning           

“Tussen de polders in Noord-Holland ben ik opgegroeid. Ik hou van de natuur, dus hier in huis wilde ik vergrijsde natuurtinten, zoals taupe, zachtgroen, roestbruin. Pure & Original is mijn favoriete verfmerk, alle verf wordt gekleurd met natuurlijke pigmenten, wat zo’n mooie, rustige basis op de muren geeft. We wonen hier nu negen jaar. Een oud huis met een grote tuin is onbetaalbaar in de Randstad, zo kwamen we hier, in de stad waar mijn man Maurits opgroeide. Er zit trouwens wel een bijzonder verhaal aan dit huis. In Apeldoorn staan veel fabrieken. Er waren grote wasserijen en verffabriek Talens staat hier. In 1910 werd de wijk ontworpen voor de fabrieksarbeiders. Het waren kleine huizen met enorme tuinen waar de mensen hun groenten verbouwden. Echt een tuindorp was het. In de loop der tijd verloederde de buurt, maar toen de gemeente met het plan kwam de huizen te slopen voor nieuwbouwwoningen kwam er protest. De wijk bleek van nostalgische waarde. En zo werd alles gerenoveerd en teruggebracht in oude staat. Er kwamen grindbermen, heggetjes, de huizen kregen nieuwe luiken en kozijnen werden geschilderd in het originele groen-wit. Wel kreeg elk huis een aanbouw voor meer ruimte. Regelmatig arriveert hier een bus met stedenbouwkundigen en gemeenteambtenaren uit andere steden om te zien hoe dat hier is gedaan. Deze wijk is een voorbeeld hoe een oude arbeiderswijk opnieuw charme en allure te geven.”

 

oude meubels opknappen

 

 

Oude meubels

“De buitengevel is dus monumentaal, binnen werd alles strak en nieuw opgeleverd. Voor meer nostalgische details hebben we overal paneeldeuren en veel oude, opgeknapte meubels. Mijn stijl: stoer landelijk met industriële en natuurlijke accenten. Ik hou ook van de combinatie oud en nieuw. Een grote houten kist van de rommelmarkt naast een witte werktafel op schragen van Ikea, dat kan goed. Daarom ook een strak vormgegeven houtkachel tussen veel oude spullen. Ik ga graag naar rommelmarkten. Hier in de omgeving zijn veel dorpen waar ik op vlooienmarkten in de kleinste kerkjes de mooiste spullen vind. Vaak afkomstig van boerenzolders. Die knap ik dan op, net zoals mijn moeder altijd deed. Inrichten en het combineren van kleuren en materialen doe ik al sinds ik kan lopen. Mijn Utrechtse studentenkamer zag er ook al niet uit als het prototype ‘studentenhol’. Alle muren had ik warm terracotta geverfd, in een oude dekenkist – die ook in dit huis staat – lagen mijn administratie en boeken en het was opgeruimd. Iedereen was altijd verrast bij binnenkomst: ‘wat mooi en gaaf!’ hoorde ik vaak. Hoewel ik eerst ander werk ben gaan doen, wist ik eigenlijk tóen al dat interieurstyling mijn echte passie is.”               

 

houtkachel scandinavisch

 

Maison Belle & Tips

Een sfeervol interieur hoeft niet veel te kosten. Marije blijft het zeggen. En heb je zelf niet de creatieve genen, of de tijd, om die Ikea lamp naast die oude kast te bedenken, dan is interieuradvies een optie. Ook dat kan kort en krachtig. Kijk op maisonbelle.nl voor tarieven en eindeloos veel woontips, blogs, D.I.Y.-ideeën en meer. 

Ons huis is inmiddels weer flink veranderd, wil je de veranderingen zien? Lees dan verder in de blog.

Foto’s: © Henny van Belkom Tekst: Louel de Jong in Ariadne at Home oktober 2016. Je leest het hele artikel in de bijlage

Blijven lezen?

Één reactie op Oude arbeiderswoning

De mogelijkheid om te reageren is afgesloten op deze pagina.