Interieurtrends 2017

5 oktober 2016 Interieur trends,  Woonblog - Interieurblog,  

Interieurtrends 2017: Vintage vloerkleed en blauwe muren

Oktober is dé Woonmaand want het najaar staat weer voor de deur en we gaan het weer extra gezellig maken in huis. Deze periode start de vt wonen en design beurs in Amsterdam. Hier presenteren de interieur merken hun nieuwe collecties en interieurtrends. Het is een feestje voor alle interieur liefhebbers om de trends, innovaties en nieuwe kleuren en materialen te bekijken. Welke interieur-trends kunnen we in 2017 verwachten?

KLEUR

Als kleur interieurtrend voor 2017 is gekozen: Denim Drift, een rijke kleur grijs-blauw.

Blauw en groen is sinds vorig jaar steeds meer op de voorgrond als het gaat om fashion en interieur. Deze kleur: Denim Drift is een aangenaam en tijdloos grijsblauw dat afhankelijk van hoe je het toepast er steeds weer anders uit ziet. Het is heel goed te combineren in talloze interieur-stijlen en sferen.

De interieur kleuren worden warmer en donkerder. In de hoofdlijnen zien we voor het komend seizoen veel diepe en rijke kleuren als blauw, flessengroen, oker geel, bruin en wijn rood. Echte herfstkleuren, waar in het voorjaar en de zomer meer combinaties gemaakt zullen worden met meer wit en een toefje pastel. Door deze rijke kleuren ontstaan er knusse en “volwassen” interieurs.

TIP Door deze kleuren op je eigen wijze te combineren in bijvoorbeeld kussens, woonaccessoires en stoffen, tover je een hoek in huis eenvoudig om in deze kleurtrend. Ben je handig met de kwast? Ga dan aan de slag met een nieuwe kleur op de muur, dat hoeft niet meteen de complete wand te zijn maar kan ook de een baan of hoek zijn.

Interieurtrends 2017 Denim Drift - Flexa

MATERIALEN

Opvallend in de interieurtrends 2017 zijn luxe en glanzende stoffen die toegepast worden in fauteuils, banken en in raambekleding. We zagen dit veelal in luxe interieurs maar in de nieuwe trends is het helemaal niet gek om te kiezen voor een bankstel van velours. Het geeft een warme en een wat luxere uitstraling aan je interieur.

Meer glans en glamour zien we ook in de materialen van verlichting, kandelaar tot vaas. Koper zagen we de afgelopen jaren steeds meer en wordt aangevuld door brons. Brons is stijlvol en warm. Je kunt het op eigen wijze toepassen, zelfs in de keuken en badkamer. Mooi is wel om hier een eenheid in te kiezen dus om de kleur te laten herhalen. Zo krijgt het meer effect. Hip zijn oude fabrieken die worden omgebouwd tot woningen en lofts. Daar past ambacht en imperfectie perfect bij zoals in de industriële interieurs met ruwe muren en veel beton.

Meubels worden gemaakt alsof ze al jaren gebruikt zijn om het interieur meer karakter te geven. De ambacht zien we in kunst, vloerkleden en woon-accessoires. Het mag origineler en hoeft niet perfect te zijn. Het zijn oude stukken of ze worden nieuw in een beperkte oplage gemaakt.

Vooral vloerkleden zijn razend populair! Oude kelims worden hergebruikt tot vintage vloerkleden en nieuw en oud zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Plat, pluizig, gekleurd of naturel: alles mag. Grote woon merken werken in derde-wereld landen samen met vrouwen die de oude ambachten uitoefenen zoals kleden knopen. Met een goed en verantwoord plan wordt zorggedragen voor deze gezinnen. Door zo’n gekleurd vloerkleed mét print in je zithoek te leggen ontstaat er in een handomdraai een totaal andere sfeer in huis.

Interieurtrends 2017 vintage vloerkleed

NATUUR

Terug naar de natuur en bewust kiezen voor duurzaamheid is een reactie op de drukke maatschappij. Grenzen van binnen en buiten vervagen doordat groen overal terug komt.

We worden ons bewuster van afval-materialen, duurzaamheid en ‘wie maakt het’. Dat wordt steeds meer opgepakt in de meubelbranche. Verpakking wordt beperkt door slimme manieren van verpakken, afval materiaal wordt gebruikt om nieuwe producten van te maken. Oude fruitschillen worden gebruikt voor prachtig kunstleer op stoelen en banken. Wat dacht je van wandbekleding van duurzaam hout, kurk of kokos en recyclen is hípper dan hip.

Dat binnen en buiten steeds meer in elkaar over lopen zien we in de groeiende populariteit van kamerplanten. Die zijn weer helemaal terug van weg geweest. Zo beginnen we weer te wennen aan een “echte” plant op de vensterbank. We kunnen nu een heuse plantentafel gaan inrichten voor alle soorten en maten bij elkaar. Planten hangen aan de muur en boven de eettafel.  Groen zorgt voor rust en de planten verbeteren de lucht in huis. Vergeten planten zoals de Banenplant, Ficus Benjamina, diverse palmsoorten en bloemen als de Fresia zullen we steeds meer gaan zien. Niks ouderwets, vanaf 2017 heel modern en passend bij de interieurtrends!

interieurtrends 2017 kamerplanten mooiwatplantendoen

SAMEN

Samen zijn, samen doen, samen werken. Thuis wordt steeds belangrijker. Uitgebreid koken en lang aan tafel zorgt voor meer aandacht voor elkaar zodat we beter in balans blijven. En de economie trekt aan waardoor er weer meer geïnvesteerd wordt in verbouwing tot het kopen van een nieuwe woning. De inrichting van dat “eind-huis” krijgt echt de aandacht. We willen nu eenmaal niet allemaal hetzelfde interieur als de hele straat dus gaan op zoek naar ons eigen, originele stijl die helemaal past.

Door samen te werken versterken designers en woon-merken elkaar. De tijd van keihard concurreren veranderd in elkaar versterken. Steeds meer samenwerkingen zien we tussen designers en grote ketens zoals de nieuwe collectie van Piet Hein Eek voor Ikea. Ook krijgen jonge ontwerpers meer kansen om te ontwerpen voor grote bedrijven. Mooi om de talenten te bundelen tot prachtige ontwerpen.

interieurtrends 2017 vintage planten

EIGEN

We genieten meer van het moment en investeren in een fijn thuis. Persoonlijke items spelen een grote rol zoals foto’s, boeken en unieke familie stukken worden steeds belangrijker.

Dit alles wordt gecombineerd en gemixed. Een vintage kastje mag in een heel strak interieur, het schilderij van oma krijgt een pronkplek in een moderne, design woning. De boho/ ibiza stijl is een goed voorbeeld van het mixen van heel veel patronen, kleuren en verouderde materialen.

De trends zetten je aan het denken door gekke combinaties en niet standaard interieurs. Hiermee worden we geprikkeld om na te gaan denken en een eigen stijl te creëren. Met een goed basis interieur kun je persoonlijkheid én een beetje van de trends gebruiken om te laten zien wie je bent. Zo groeit een goed interieur met je mee. Een beetje van jezelf en een beetje van de trends, in de juiste verhouding.

Dit artikel is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven – Oktober woonmaand –  September 2016

Foto’s en producten: Flexa en Bloemenbureau Holland.

interieurtrends 2017 -nd-wonen

interieurtrends 2017 -nd-2017

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *