Interieurtrends 2018 – woon column

17 oktober 2017 Kleur,  ND column,  Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Interieurtrends 2018

Vanaf oktober worden de nieuwste interieurtrends collecties geïntroduceerd. De woon-merken presenteren de nieuwe meubels, kleuren en materialen. Dit is zijn de 4 grootste interieurtrends voor het nieuwe jaar. Je huis als rustpunt; de plek waar je terug trekt van alle prikkels en kunt ontspannen. Na drukke jaren komen we tot de conclusie dat thuis vooral de plek wordt om tot rust te komen en te genieten van familie en vrienden. Open de ramen voor frisse lucht en eet en leef gezond. In de hoofdlijn de interieurtrends 2018.

 

1. Warme kleuren en materialen

In 2018 ligt de focus in de interieurtrends op gezelligheid en warmte in huis. Dit is duidelijk te zien in de warme kleuren en zachte materialen.

Als kleur van het jaar 2018 voorspelde Akzo Nobel: Heart Wood, een oud-roze tint die je huis een rustige basis geeft en zorgt voor die warme sfeer. Deze roze tint wordt in 2018 gecombineerd met warme aardetinten van terracotta tot wijn rood. Ook is goud een belangrijke sfeermaker in interieur-accessoires.

Pas deze kleuren toe in zachte materialen als leer, zijde en fluweel. Mooi voor gordijnen of kussens op de bank. Of ga voor een groot gebaar door: color blocking. Rechtstreeks van de catwalk komt deze manier om in grote vlakken deze verschillende kleuren te combineren. Zoals gekleurde vlakken op een vloerkleed of gekleurde vlakken of cirkels op de wanden.

 

warme kleuren interieur

Foto: kleuren Akzo Nobel/ Flexa

 

2. Botanische woontrend

Natuur in het interieur is een belangrijke rustgever. Nu we zijn begonnen aan de terugkomst van kamerplanten in huis is deze botanische trend niet meer te stoppen. Buiten en binnen mag steeds meer in elkaar over lopen.  Deze interieur trend is te zien in grote kamerplanten, botanische behang prints en heel veel verschillende tinten groen.

Steeds meer winkels nemen de groen-tinten op in de meubel collectie. Behang merken bieden een steeds uitgebreider assortiment ‘botanisch’ behang aan. We kennen ze misschien nog van de jaren 70. En de botanische prenten die vroeger in klaslokalen hingen, worden nu door hippe woonmerken geprint als kunst aan de muur in huis.  

Minder verspilling en duurzame producten staan hoog op het wensenlijstje. We willen wat speciaals wat verantwoord gemaakt is. Denk daarbij aan een stoere boomstamtafel waar de vorm van de boom nog in te zien is.

 

botanisch interieur

Foto: Esta Home – behang Greenhouse – kleuren: Flexa

 

3. Etnische woontrend

Er wordt steeds meer gereisd, hierdoor ontstaat er een mix aan stijlen en culturen. Dit is ook in de interieur trends terug te zien. Deze woonstijl toont ons dat een interieur niet saai hoeft te zijn en combineert zonder moeite het oosten met het westen. Woonwinkels kopen prachtige producten in uit verre landen en laten in hun stijlkamers zien hoe mooi deze items staan. Of je neemt zelf de mooiste stukken mee van verre reizen. Het doet ons terug denken aan die heerlijke vakantie en de ontdekkingen die we nog willen doen.

Typische elementen voor de etnische trends zijn kleurrijke patronen, warme kleuren en natuurlijke materialen als bamboe, linnen, hout en soms wat extra glans met goud of koper.

 

eclectisch interieur

Foto: Esta Home – behang Boho Chic

 

4. Retro interieur

Terug naar vroeger: retro kleuren en meubels zijn helemaal hip. Denk aan kastjes van notenhout, schuine pootjes onder stoelen en banken, marmer bladen en ronde bijzettafeltjes. Deze meubels worden weer nieuw gemaakt maar ook de vintage winkels bieden de oude meubels weer volop aan. Design klassiekers zijn razend populair en worden met zorg bij elkaar gezocht.

Perfect bij deze stijl zijn de kleuren: okergeel, diep blauw, bruin en flessen groen. Blauw en groen zijn nog steeds veel gebruikte kleuren in het interieur. Het oker geel en bruin komt daar geleidelijk bij. Retro motieven in stoffen en behang zijn een gewaagde toevoeging in deze stijl.

Denk nu niet dat alles weer is zoals bij opa en oma want de retro woonstijl van 2018 is een mix van oud met nieuw. Een vleugje van vroeger in het interieur van nu. Juist hierdoor ontstaan de mooiste combinaties en creëer jij het interieur waar je je echt thuis voelt.

 

retro interieur

Foto: Flexa kleur: Heart Wood –  Juju Sideboard van Dutchbone

 

Meer woon-inspiratie en interieur-trends vind je in de woonblog.

 

Foto’s: Akzo Nobel, Esta Home en Dutchbone

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Wonen & Leven Oktober 2017

interieurtrends 2018

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *