Kalkverf aanbrengen – hoe doe je dat

7 september 2015 D.I.Y. Zelfmakers,  Slaapkamer,  Verbouwtips,  

Kalkverf

Kalkverf is helemaal van nu, tenminste dat lijkt het doordat er de laatste jaren weer heel veel aandacht voor is. Kalkverf bestaat al duizenden jaren en is hiermee juist een eeuwenoud product. Vroeger bij de Romeinen werd de verf al gebruikt en boeren in Noord Europa gebruikten de verf voor stallen. Tegenwoordig zien we het als een luxe product. Kalk en water werd gemengd met zand of cement: een eenvoudige manier om zelf verf te maken.

Na de ontwikkeling van synthetische verf kwam kalkverf op de achtergrond. Nu we ons steeds meer bewust worden van de voordelen van natuurlijke materialen, wordt de vraag naar natuurlijke verven steeds groter. Als je het resultaat ziet van de kalkverf met de natuurlijke pigmenten dan wil je niet anders meer. De kleuren zijn minder gemaakt, hebben veel nuances en komen tot leven op de muur: ze kleuren mee met de verschillende momenten van de dag waarmee een muur al zóveel sfeer in je interieur brengt!

De kalkverf wordt tegenwoordig iets anders gemaakt, het wordt nu zo geproduceerd dat het direct klaar is voor gebruik binnen of buiten en geeft niet meer af. Wel zo handig want zo kunnen we direct aan een verfklus beginnen.

kalkverf maken pureandoriginal

Fresco kalkverf

Fresco kalkverf van Pure & Original is verkrijgbaar in meer dan 100 kleuren en 100% ecologisch. Het wordt duurzaam geproduceerd, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijke pigmenten dus echte natuurverf. Het geeft ook niet meer zo af als vroeger: heel veel voor je kleding in meubels.

Wat zijn de voordelen van kalkverf?

 • 100% Mineraal en dus milieuvriendelijk
 • Voorkomt vochtproblemen, het is ademend dus sluit de muur niet af
 • Heeft heeft een unieke, bijzonder mooie uitstraling
 • Onbrandbaar
 • Schimmel- en mos-werend
 • Zorgt het voor een aangename atmosfeer in de ruimte.

 

Kalkverf aanbrengen

Kalkverf aanbrengen is niet moeilijk: belangrijk is wel een goede voorbereiding. Het werkt echt anders dan een standaard muurverf. Je kunt eerst gaan oefenen op een proefstuk om het effect van je verftechniek te bepalen. Gebruik hiervoor een houten plaat of een groot stuk karton.

 1. Voorstrijken met Wallprim
 • Behandel de muur voor met WallPrim voor de optimale hechting. De ondergrond wordt hierdoor mineraal waardoor de verf goed hecht. Reparatieplekken (eerst voorstrijken met Wallprim. Als dit droog is dan begin je met de hele muur.
 • Behandel de muur voor met WallPrim voor de optimale hechting. De ondergrond wordt hierdoor mineraal waardoor de verf goed hecht. Reparatieplekken ( waar bijvoorbeeld leidingen ingefreest zijn in de muur) eerst voorstrijken met Wallprim. Als dit droog is dan begin je met de hele muur.
 • De wallprim kun je aanbrengen met een kwast of een roller.
 • Gebruik altijd handschoenen en begin met de eerste laag.

 

kalkverf schilderen

 

 2.  Aanbrengen van de kalkverf

We gaan verder met de Fresco Kalkverf.

 • Verdun de verf met water tot de dikte van 10% water voor een fijne dikte (als magere yoghurt) en roer het goed door.
 • Met 1 liter kalkverf kun je ca. 8 – 12 vierkante meter een eerste laag geven.
 • Heb je meer dan een blik nodig, meng de verf vooraf om kleurverschillen te voorkomen.
 • Breng de eerste laag met een kalkkwast aan. Een blokborstel/kalkkwast met extra lange en stevige haren is ideaal om de verf mee aan te brengen. Je kunt ook kiezen voor een spons of een doek. Een roller is niet geschikt voor kalkverf omdat je overlappingen zult gaan zien.
 • Gebruik altijd handschoenen (de kalk in de verf kan vocht onttrekken aan je huid)  en begin met de eerste laag.
 • Werk nat in nat, dus niet eerst de randen verven en dan de rest, maar start in een hoek en werk in banen van ca 80 cm. van boven naar beneden. Werk vooral SLORDIG en onregelmatig.

Tip: Kalkverf heeft een ‘geheugen’, als de verf droog is zie je hoe je de verf aangebracht hebt. Houd daar dus rekening mee.

 

kalkverf old linen

Verftechniek

Natuurlijk zijn er meerdere technieken met verschillende uitstralingen. Probeer eerst eens de verschillende technieken en beoordeel welke je het mooiste vindt.

 1.  Van boven naar beneden aanbrengen in verticale banen
 2. Kris kras aanbrengen van de verf voor een ‘betonlook’
 3. De druiventros techniek (de enige manier waarbij je met 2 personen de verf kunt aanbrengen). De eerste zet grote dotten verf, los van elkaar, op de muur in de vorm van een druiventros. De 2e persoon gaat de dotten met elkaar verbinden met een kwast zonder verf eraan.

Let op: De kleur van de staal kan wat anders overkomen dan op de muur. Dat heeft te maken met de de mineralen in de verf, de ondergrond en de zuiging van de muur. De kleurnuances zitten in de verf zelf, de verftechniek zorgt voor een streperig of wolkerig effect. Kalkverf komt op de juiste kleur na de 2e laag.

 

pure and original kalkverf

3. Tweede laag

 • Laat de verf 8 uur drogen voordat je de tweede of derde laag aanbrengt.
 • Een tweede laag zorgt voor een goede dekking en extra bescherming.
 • De verf voor deze laag kun je nog iets verder verdunnen met water om het makkelijker en licht aan te kunnen brengen.
 • Een groot vlak ineens schilderen dat kan als je maar onregelmatig werkt en de verf nat in nat verwerkt.

Let op! De verf komt op kleur na de 2e laag, na het drogen kan je de eindkleur pas goed zien. Dus geef het even de tijd om op kleur te komen.

Laat de verf 8 uur drogen voordat je de tweede of derde laag aanbrengt. Een tweede laag zorgt voor een goede dekking en extra bescherming. Een beetje nevelen met een bloemenspuit doet wonderen!  De verf komt op kleur na de 2e laag, na het drogen kan je de eindkleur pas goed zien.

4. Afwerken

 • Gebruik je de kalkverf in de badkamer, keuken of ruimte waar de muren snel vuil worden? Gebruik dan de Pure & Original Dead Flat Eco Sealer. Hierdoor is de verf goed af te nemen en trekken vlekken er niet in.
 • Breng de sealer in meerdere dunnen lagen aan, totdat de ondergrond verzadigd is.

Let op! In de douche zelf is kalkverf niet geschikt maar wel zeker achter de wastafel of achter het aanrecht.Op de website van Pure & Original staan de verkoopadressen, bij dealers zijn de producten in een bepaald aantal op voorraad. Een sterdealer kan de verf ter plaatse mengen. Houd hier rekening mee in je planning of bel van te voren even wanneer het er kan zijn.

Er zijn verf zaken die workshops organiseren zodat je van te voren kunt oefenen met de schildertechnieken. Ik wens je veel succes met je klus en aarzel niet om contact op te nemen bij vragen.

 

kalkverf pure and original

 

Ik wens je veel succes met de klus!

In samenwerking met Pure & Original

Foto’s van: Pure & Original. Gebruikte kleur Old Linen.

Blijven lezen?

2 reacties op Kalkverf aanbrengen – hoe doe je dat

 • Tieske zegt:

  is kalkverf wel geschikt voor een plafond in de badkamee

  • Maison Belle zegt:

   Hallo Tieske, hiervoor raad ik aan om contact op te nemen met een verfspeciaalzaak. Er zijn speciale primers tegen vocht maar belangrijk is hier vanaf het begin goed over geadviseerd te worden. Groet, Marije – Maison Belle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *