Kies de juiste kerstboom

1 december 2019 Feestdagen,  

Kerstboom kopen

Met de feestdagen voor de deur is het moment van de kerstboom aangebroken! En dat kan best een lastig puntje zijn: waar begin je? Nemen we dit jaar een echte boom of zetten we de kunstboom van zolder weer op? Hoe verzorg je eigenlijk een echte kerstboom en kies je voor een kerstboom met of zonder kluit? En wat is een duurzame keuze? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij en geef je tips om je kerstboom zo lang mogelijk mooi te houden!

Ooit heb ik een poging gedaan om een kunstboom te kopen, leek me toch wel handig. Niet meer elk jaar zoeken naar de perfecte boom maar gewoon uit de doos opzetten en klaar. Ik vond hem op Marktplaats maar na 2 jaar met kunstboom te hebben doorgebracht miste ik het natuurlijke gevoel in huis. Hij rook zo muf en was zo saai. Dus hebben we hem naar de kringloop gebracht. Er is vast iemand blij mee. Na flink zoeken heb ik een paar jaar geleden de Nordmann spar ontdekt. De kwaliteit van deze bomen is echt super goed, na een paar weken heb ik nog geen naalden op de grond liggen. Inmiddels in ons nieuwe huis zijn de plafonds zo hoog dat ik een grote versie zoek dus ging ik langs bij plaatselijke kwekerijen om een boom te kopen uit eigen regio.

kerstboom uitzoeken tips

 

Kerstboom uitzoeken

Een paar handige tips voor het kopen van een kerstboom:

  • Twijfel je of de kerstboom vers is? Schud er eens wat aan, als de naalden direct vallen dan is de boom niet vers.
  • Een Nordmann is sterker dan een fijnspar maar geurt minder.
  • Bewaar het net van de kerstboom, handig om hem mee op te ruimen na de feestdagen.

Duurzame kerstboom

 

Duurzame kerstboom

Wat kies je als je het liefst een duurzame kerstboom koopt? Om een echte kerstboom een langer leven te geven zijn inmiddels meerdere initiatieven opgezet. Bijvoorbeeld een huurboom of een adoptieboom. Deze kerstbomen worden na de feestdagen weer terug gepland. Ze worden in pot gekweekt waardoor ze goed te verplaatsen zijn. De wortels blijven intact en bij goede verzorging overleeft deze spar de huurperiode. Zo’n 90% groeit na de feestdagen weer verder en kan soms 3 tot 5 keer verhuurd worden. Het best is om deze bomen in eigen regio te zoeken zodat we het transport kunnen beperken.

Je leest hier nog meer over op Milieu centraal.

Om energie te besparen vervang je de oude snoeren voor led verlichting in de boom. Daarbij zijn er veel slimme ontwikkelingen zoals een automatische timer waardoor je lichtjes niet de hele nacht aan blijven staan. Ook maakt cluster verlichting het makkelijker om de snoeren in de boom te draaien.

4 Soorten kerstbomen

1. Kerstboom mét kluit

Een boom met een volle kluit is het beste. Zet de boom in een grote pot of mand, met wat extra aarde zorg je er meteen voor dat de boom goed, stevig staat. Bovendien is de boom na de feestdagen weer in de tuin te planten. Verzorg je hem goed dan kan je boom meerdere kerstjaren gebruikt worden.

De kerstbomen met een plastic bak zijn sterker dan die met een net om de kluit. Dit komt doordat de bomen met de bak zo gekweekt zijn en niet zijn verpot. Dit maakt ze sterker.Een fijnspar is voordeliger dan een Nordmann maar verliest ook sneller de naalden. Dus een Nordmann met kluit is de beste investering. Doe voorzichtig met de boom vervoeren en opzetten en verzorg hem goed. Zorg ervoor dat de kluit vochtig blijft, geef hem elke week wat water. En plaats de boom niet te dicht bij de verwarming of haard.

2.  Kerstboom zonder kluit

Een boom zonder kluit zet je in een speciale kerstboom-standaard. Zaag eerst een stukje van de stam af en zet hem in het water: zo kan de stam zich eerst vol zuigen met water. Laat de boom  tot rust komen. Zet hem niet meteen in de warmte maar zet hem eerst een nacht in de garage of koele hal en de dag daarna pas in de woonkamer.

Wist je dat een Nordmann/blauwspar zo naaldvast is dat dit de beste boom zonder kluit is? Door de kerstboom dagelijks water te geven (een paar liter in de bak) blijft de boom zo lang mogelijk mooi. Zet de boom op een goede plek in huis, niet te warm en niet op de tocht.

3. Kunstboom

Een kunst kerstboom is handig en staat altijd goed. Wil je elk jaar een zelfde maat boom dan is het de moeite om eens op zoek te gaan naar een mooie, grote boom die precies in de hoek van jouw kamer past. Je ruimt hem na de feestdagen zo weer op en pakt hem er volgend jaar weer bij. De takken zijn wijd uit elkaar te vouwen waardoor de boom meer volume krijgt.

Een ideale uitvinding is de kunstboom met verlichting, hier zit de verlichting al in dus je hoeft nooit meer de kerstverlichting uit de knoop te halen! Er zijn kunstbomen in blauwspar te koop die zo mooi zijn, dat ze niet van echt zijn te onderscheiden.

4. Alternatieve kerst decoratie

Geen zin in een kerstboom? Haal een paar dennen-takken of kerstballen en leg het in een schaal! Dit geeft een leuk effect op  tafel of op een kastje. Met een paar lichtjes en kerstballen heb je toch de gezelligheid als van een kerstboom in huis. Een ‘kamer den‘ is een kamerplant die lijkt op een kerstboom, ook leuk om als klein kerst boompje te gebruiken. Met een Kamerden of een paar dennen-takken in een vaas heb je ook net  een kerstboom.

kamerden

kerst styling tips

 

Zin in meer kerst blogs? Volg Maison Belle de komende weken voor heel veel kerst inspiratie.

handtekening-marije-maisonbelle

Foto’s en styling: Maison Belle

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *