Kies de juiste kleur voor je tegels

7 oktober 2014 Badkamer,  Woonblog - Interieurblog,  

Tegels kiezen

Tegels in de badkamer, keuken of in de woonkamer bepalen voor een groot deel de sfeer in je interieur. Speciaal voor Oktober Woonmaand  blog ik over tegels. Vandaag geef ik een aantal praktische tips die je helpen bij het uitzoeken van de tegel die echt bij jou en je woning past. Te beginnen met de juiste kleur.

‘De keuze is reuze’ maar dat maakt het kiezen van de juiste kleur extra lastig! Hoe kies je nou bijvoorbeeld de beste kleur tegel? Natuurlijk kan de badkamer een hele andere uitstraling hebben dan de rest van het huis. Maar bij een open keuken is het toch wel heel mooi dat de tegels matchen met de stijl in de woonkamer. Ik heb een aantal praktische tips voor je op een rij gezet om het kiezen makkelijker te maken.

tegels in huis

Ontdek je woonstijl

Ga vooraf aan de slag met je wensen in een stappenplan:

 • Maak een moodboard van plaatjes uit interieurtijdschriften: zo kom je er achter wat jouw kleurvoorkeur is.  Maak voor elke ruimte een eigen moodboard. Houd je van felle of juist van ingetogen tinten? Of zie je graag veel verschillende kleuren? Of gebruik je juist liever van een beperkt kleurpalet? Geef je partner ook de ruimte voor zijn of haar inbreng. Het lijkt soms onmogelijk maar zie het als een uitdaging om een mix van jullie beide stijlen te maken.
 • Bepaal van tevoren wat je graag wilt laten opvallen en wat juist niet. Iets wat je liever niet wilt accentueren, geef je dezelfde kleur als de achtergrond. Dan springt het veel minder in het oog.
 • Houd je van rust? Kies dan voor ton-sur-ton, dat wil zeggen dezelfde kleuren op 1 kleurenstrip van licht tot donker.
 • Liever wat dynamischer? Kleuren die elkaar versterken zijn rood en groen, blauw en oranje en geel en paars. Dit komt doordat zij tegenover elkaar in de kleurcirkel liggen.
 • Heb je veel spullen of een kleine ruimte? Dan is een rustig kleurpalet een goede keuze. Bij een minimalistisch interieur en grote ruimtes kun je prima experimenteren met grotere kleurcontrasten.

8 Tips voor materiaal en kleur kiezen

 1. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner dus let op.
 2. Lichte en koele kleuren maken een ruimte groter, altijd handig!
 3. Warme kleuren zoals rood of taupe geven gezelligheid aan de ruimte.
 4. Koele kleuren zoals blauw of koel grijs ogen fris maar soms ook kil.
 5. Lichtinval is een belangrijke basis: een lichte ruimte mag een wat donkerdere kleur hebben dan een donkere ruimte.
 6. Je kunt elementen accentueren door ze meer kleur te geven.
 7. Een rustige basis is tijdloos, je kunt in kleurrijke accessoires helemaal los gaan.
 8. Vraag in de winkel of je een paar tegels mag lenen, dat maakt de keuze makkelijker.

Laat je inspireren in de showroom van Wassink vloeren en tegels, zo kun je de tegels met eigen ogen bekijken en vergelijken.

In samenwerking met Wassink vloeren en tegels. Foto’s: Mutina – Tex

Blijven lezen?

6 reacties op Kies de juiste kleur voor je tegels

 • Liesje zegt:

  Wauw! Erg inspirerend. Vind de kleurcombinaties die je gebruikt erg leuk, geeft alles een frisse en ruime look. Je hebt overduidelijk talent. Keep it going!!

 • Maison Belle zegt:

  Bedankt Liesje, leuk om te horen. We blijven doorgaan met bloggen om je te inspireren!

 • Line Gevers zegt:

  Dit zijn inderdaad fantastisch mooie foto’s, je krijgt hier gelijk zin om zelf ook aan de slag te gaan.

 • Mart zegt:

  Super leuke inspiratie, zelf vind ik deze stijl erg warm.

 • Kiki zegt:

  Hartelijk bedankt voor alle deze tips! Straks ga ik mijn huis verbouwen en een nieuwe badkamer hoort erbij 🙂 Ik wist niet dat donkere tegels de ruimte visueel kleiner kunnen maken! Nu ben ik op zoek naar de tegels en hopelijk over een tijdje zal ik van het nieuwe uitzicht van mijn badkamer genieten!

 • Lauren de Bruijn zegt:

  Leuk dat je erop wees dat lichte en koele kleuren een ruimte groter maken! Mijn man en ik zijn net naar een nieuw huis verhuisd, en de kamers hier zijn echt klein! Ik wil het hele huis renoveren, en ik hoop dat met behulp van lichte tegels ik mijn kamer visueel groter kan maken! Bedankt voor het advies 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *