Kleding wassen en drogen – huishoudtips

11 januari 2019 Badkamer,  Opruimen,  Woonblog - Interieurblog,  

Het nieuwe jaar is altijd een goed moment om het huis weer eens lekker op orde te brengen. Met beide een eigen bedrijf en twee opgroeiende tieners is dat wel eens nodig. Een paar extra vrije dagen geven ruimte om orde te brengen, zodat we het nieuwe jaar fris en opgeruimd kunnen starten.Voor huishoudelijke klussen zoek ik graag naar praktische en stijlvolle oplossingen. Neem bijvoorbeeld de was: onze wasmachine en droger staan in een kast waarin ze precies passen.

Ons huis is gezellig maar niet groot. We hebben geen bijkeuken, dus in de herfst en winter is kleding wassen en drogen een ‘binnen-huis-klus’. De droger probeer ik minder te gebruiken om energie te besparen. Zo lucht ik vaker zodat ik kleding wassen kan verminderen en de kleding mooier blijft. Bloesjes hang ik direct na het wassen op een hanger, zodat ik ze meestal niet meer hoef te strijken. Kortom er hangt steeds meer wasgoed in huis. Dat hang ik dan vaak in de badkamer of slaapkamer, zodat we er overdag zo weinig mogelijk last van hebben.
kleding wassen drogen huishoudtips

 

Wasrek

Rekje hier, rekje daar en vaak staat er een wasmand met schone was die nog gevouwen moet worden. Kleding wassen is typisch zo’n klus die beter georganiseerd kan worden. Ik ben op zoek gegaan naar handige oplossingen die ook mooi in onze badkamer of slaapkamer staan. Ik vond een nieuw model wasrek. Een mooi en multifunctioneel rek met opvouwbare wasmanden.
Als je het hebt over stijl, dan is dit bijna een meubelstuk in huis. Ik kan het gebruiken om aan het eind van de dag even de kleding op te hangen maar ook om de was te laten drogen. Het rek is zelfs als kapstok te gebruiken, zo mooi! Mijn project is nu: de wasruimte opruimen en het kleding wassen op een andere manier te gaan indelen. Schone was in de mooie manden en al de was drogen aan het mooie wasrek. Het maakt de huishoudklus voor mij een stuk aangenamer.
bijkeuken indeling schets

 

Bijkeuken

Heb je wel een bijkeuken waar je de was kunt doen en laat drogen? Denk er dan eens over om deze ruimte opnieuw in te richten. Een werkblad om was te vouwen is hierbij ideaal. Werk in de hoogte met planken voor wasmiddel en waslijnen aan de wand. Handig is een systeem dat weer in te klikken is als de was droog is. Ook leuk is het om wasmiddel in mooie flessen met een etiket te doen, dat staat meteen heel chique.
kleding wassen brabantia

 

Strijkijzer

Het strijken van kleding is wat ik het minst graag doe. Het meest droog ik hangend en strijk ik niet. De rest gooi ik het in een aparte wasmand die ik zolang mogelijk laat staan tot ik er niet langer onderuit kom… Eenmaal geïnstalleerd bij de tv met een kop thee en chocola strijk ik dan zo de mand leeg. Een modern en goed strijkijzer werkt hier ook echt aan mee. Kijk eens wat de moderne mogelijkheden zijn zoals een stoomgenerator of het nieuwste stoomstijkijzer. Dat maakt de klus een stuk minder vervelend. Met een kledingstomer fris je makkelijk je kleding op zonder te strijken; het verwijdert kreukels, bacteriën en geurtjes. Dat is ook ideaal!

Slimme wasmachine

De nieuwste wasmachines zijn slim! Ze kunnen met wifi verbonden worden. Zo stuur je de wasmachine aan met je telefoon of tablet. Zet bijvoorbeeld de wasmachine aan vanaf je werk, zodat het klaar is als je thuis komt. Je kunt wasprogramma’s kiezen of zelfs je wasmiddel doseren. En je krijgt een melding als je was schoon is. Wel jammer dat ze het nog niet voor je opvouwen …

 

Meer leuke wooninspiratie en huishoudtips vind je in de blog. Ik wens je een mooi en opgeruimd nieuwjaar!

Deze column is geschreven voor het ND leven januari 2019.

Beeld met dank aan: Brabantia Linn collectie

huishoudtips maison belle

Blijven lezen?

2 reacties op Kleding wassen en drogen – huishoudtips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *