Lente pastel

16 april 2014 Kleur,  Woonblog - Interieurblog,  

Pastel interieur

Het lijkt misschien heel raar in mijn vak, maar ik ben niet altijd razend enthousiast over trendy kleuren in ons eigen huis. Doordat ik zoveel interieurs zie in mijn werk en ook veel kleuren gebruik bij styling , heb ik er thuis soms geen zin in. Waarom eigenlijk? Felle kleuren zijn leuk om mee te werken maar meestal niet in ons eigen huis. Ik word er onrustig van, het is me teveel in combinatie met ons drukke leven en gezin. Ik ben meer van naturel, mooie materialen, een passende indeling en rustige basis.  Zachte pastels daarentegen, doen me wel heel goed. Deze kleuren geven mij het gevoel van bloesem en het licht groene voorjaars-blad en daar ben ik gek op! Dus deze kleurtrend is eigenlijk meer dan logisch. Weg met die donkere plaids en wollen kussens… erin met katoen, linnen en lente pastels! Na de winter zijn we toe een zachte, gedempte en frisse kleuren. Dit is zo’n trend waar ik vol enthousiasme in mee kan, zelfs in ons eigen interieur.

‘Een pastelkleur is een zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel, volgens Wikepedia.’ Dus niet alleen blauw, roze en groen maar eigenlijk alle kleuren in de lichte variant. 

Wil je het snoepwinkeleffect voorkomen, zorg er dan voor dat er een zwaardere kleur tegenover staat. Voor een frisse uitstraling combineer je pastel met zwart, grijs, koper of stoer hout. Of combineer juist met een felle kleur als je daar van houdt. Warme kleuren geven een veilig en geborgen gevoel, koele kleuren zorgen voor rust. Zowel warme als koele kleuren zijn te vinden in de pastel paletten.

Wil je geen grote veranderingen in huis? Voeg dan wat accessoires in pastel toe. Dat kunnen de kussens op de bank zijn, pastel kleurige kaarsen, een pastel kleurige plaid. Maak het af met bloemen, kies een paar losse bloemen uit bij de bloemist en zet die in een fles. Heb je zin in een creatief klusje? Verf dan een krukje of een paar kandelaars in een mooie pastelkleur. Hou je nog wat verf over? Laat die kwast verder gaan, schilder bijvoorbeeld een serie fotolijsten in die kleur,  door de herhaling ontstaat er een rustig geheel. Muurverf of acrylverf is hiervoor heel geschikt, het droogt snel en werkt makkelijk.

Zo haal je het voorjaar in huis. Je kunt de kleuren ook mooi gebruiken om je terras mee aan te kleden. Laat de kleuren zien in de kussens op de tuinstoelen of in de bloemen op de tuintafel.

Beeld: Collectie 2014 H&M Home

NDpastelcolumnWooncolumn voor het ND april 2014

 

ndaprilpastel