Letterbak…

19 april 2013 Kids,  Woonblog - Interieurblog,  

Letterbak

Net als vroeger: je eigen letterbak en die vullen met je mooiste spulletjes….Hoe kan dit nu ooit uit de mode zijn geweest? We hebben niet  zoveel zin meer in de donkerbruine vakken aan de muur, vol met porseleinen poppetjes of theekopjes van tante Ans. Goed nieuws: de letterbakken van tegenwoordig zijn nog steeds zo leuk maar zeker niet ouderwets! Fris wit of in een andere mooie kleur van vierkant, rond tot in hart-vorm, het kan allemaal. Daar worden de kinderkamers heel erg mooi van en onze kleine hummels kunnen lekker hamsteren…

 

Letterbak historie

Weet je trouwens waarom de ‘letterbak’ een ‘letterbak’ heet? Het werd vroeger in drukkerijen gebruikt als kast waarin de loden letters werden bewaard. Een kast of letterkast is een lade waarin vakjes zijn aangebracht voor het opbergen van handletters. In de volksmond spreekt men wel van letterbak. Na de uitvinding van de boekdrukkunst zijn er twee verschillende kasten: de bovenkast voor kapitaalletters en de onderkast voor ‘kleine’ letters. Op de bok wordt de bovenkast boven de onderkast geplaatst. De handzetter staat aan de bok en neemt de letters één voor één uit de kast om tekst te zetten. Via:’Wikepedia’.

Voor de kinderkamers was ik op zoek naar leuke muurvulling om hun mooiste spulletjes plekje te geven aan de wand. Een paar handige tips.

  1. Een oude letterbak is leuk om een nieuwe uitstraling te geven: met verf, behang, cadeaupapier of bijvoorbeeld plakplastic.
  2. En voor de echte ‘meisjes-meisjes’: een kleine letterbak voor je mooiste sierraden. Misschien ook wel leuk voor mamma?
  3. Grote letterbakken met ruime vakken bieden heuze opbergruimte. Erg leuk vanaf de babyvoor de knuffels, het eerst speentje en een mooi boek. De jaren daarna zijn ze te vullen met alles wat die periode geliefd is. Van auto’s tot Playmobil, voor een snelle wisseling van thema! Van oud hout maakt deze letterbakken naar wens zelfs op maat, zoals een XXL variant!
  4. Met kistjes, kastjes en blokken kan je natuurlijk ook de muur vullen met je eigen letterbak-kast. Wat een feest, al die kleurtjes bij elkaar. Wel even vastzetten aan de muur voordat de blokkendoos naar beneden komt!

 

Foto’s: letterbak VT Wonen

 

 

Blijven lezen?