Liefde voor daglicht: de lichtstraat

30 juni 2015 Verbouwtips,  Woonkamer,  woonnieuws,  

Lichtstraat

Droom je van meer licht in huis, een fijne, lichte woonkeuken of een zithoek waar je overdag ook fijn kunt zitten? Een geweldige uitkomst voor een uitbouw of plat dak is een glazen lichtstraat.Een lichtstraat is een rij dakramen waardoor het daglicht volop naar binnen stroomt. Veel woningen zijn donker en hebben (soms ongemerkt) veel te weinig daglicht. Je vermijdt de donkere hoeken, met meer daglicht in je huis zal het zoveel fijner wonen!

Onderzoek toont aan dat mensen gelukkiger zijn en beter functioneren door veel daglicht in hun dagelijkse leefomgeving. En 10 tot 50% van de Europese woningen zijn te vochtig. Teveel vocht maakt een huis benauwd en zorgt voor een bedompte geur, vaak veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijke ventilatie en onvoldoende daglicht. Dus een goede reden om je woning eens kritisch te bekijken.

111336-01-XXL

Verbouwen

Ik geef regelmatig interieuradvies voor verbouwingen. Het veranderen van een bestaande woning of het aanbouwen van een extra woonruimte kan zoveel extra woonplezier geven. Maar het is een behoorlijke investering dus ga goed voorbereid van start.

Vaak zorgt een aanbouw voor meer woonruimte maar maakt het de woning nog donkerder. Een glazen lichtstraat kan hiervoor een geweldige oplossing zijn. Het zorgt ook voor een mooie overgang en verbinding tussen twee woondelen. Lichtstraten zien we veel bij moderne, luxe villa’s en moderne architectuur maar als het dak geschikt is kan het toegepast worden bij elk type woning en stijl. Doordat het daglicht van boven komt, geeft het een overbluffend effect. Het licht stroomt optimaal naar binnen en doet de ruimten zelfs een stuk groter lijken. Qua uitstraling en woongenot zal de woning er profijt van hebben.

 

102563-01-XXL

111379-01-XXL

 

Velux

VELUX is bekend van de dakramen maar bied ook mogelijkheden voor een lichtstraat in een plat dak tot een zadeldak. De lichtstraten geven maximaal daglicht in de woning en zorgen voor ventilatie. Standaard hebben de ramen hr ++ geluidsreducerende en isolerende veiligheidsbeglazing. De lichtstraten: lessenaar en zadel zijn vooraf vastgestelde mogelijkheden. Ze zijn voorzien van vochtbestendige tuimelvensters met extra isolerend glas. Qua warmte en geluid zijn deze ramen dus ideaal.

Het is ook mogelijk om zelf een lichtstraat of daglicht systeem samen te stellen door bijvoorbeeld een combinatie van een rij dakramen. Het is ook prachtig om hiermee een hal extra licht te geven. Geniet mee van de mooie inspiratie beelden.

 

 

111258-01-XXL

111309-01-XXL

109740-01-XXL

Wat vind jij van deze foto’s van een lichtstraat in huis? Voor meer woon-inspiratie en tips over verbouwen en inrichten lees je verder in de woonblog.

 

In samenwerking met Velux.nl 

Blijven lezen?

2 reacties op Liefde voor daglicht: de lichtstraat

  • Ivan zegt:

    Een lichtstraat of dakkoepel maakt van een zolder een bruikbare werkruimte. Ik heb in mijn uitbouw een lichtkoepel en je kunt geen betere verlichting voor je bureau wensen. Het is in meeuwenrijk Rotterdam wel regelmatig schoonmaken geblazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *