Nieuwbouwhuis sfeervol inrichten

30 oktober 2017 ND column,  Verbouwtips,  Woonblog - Interieurblog,  

 Nieuwbouw 

Je krijgt binnenkort de sleutel van ons nieuwbouwhuis. Gefeliciteerd! Maar hoe zorg je ervoor dat de woonkamer een warme sfeer krijgt? Bij een nieuwbouwhuis is het al snel wat zakelijk en kil en je wil wel graag een gezellige sfeer. Een nieuwbouwhuis is fantastisch om eigen te maken, maar er komen vaak veel beslissingen op je af. Daarom geef ik in deze blog een paar praktische tips.

 

Een goed begin is het halve werk; dus begin bij een nieuwbouwhuis tijdig met het maken van een goed interieurplan. Start met het maken van een moodboard, dus ga knippen en plakken om je woonstijl te ontdekken. Uit zo’n moodboard met allerlei afbeeldingen die je aanspreken, wordt je woonstijl duidelijk. Het helpt je ook bij het bepalen of meubels kunnen blijven of dat je ze liever vervangt:
  • Ik geef oude meubels graag een restyling, zodat niet alles nieuw gekocht hoeft te worden. Een eettafel van donker hout kan bijvoorbeeld gezandstraald worden en is dan ineens helemaal van nu.
  • Ook kleuren worden door een moodboard duidelijk. Maak een kleurenpalet van verfstalen uit de bouwmarkt. De definitieve kleuren bepaal je als het huis (bijna) af is.
  • Tip: Door kleuren op een groot stuk karton te schilderen, zie je hoe ze bij het licht van de ruimte overkomen. Zo kun je ze nog aanpassen, zonder dat de hele muur weer opnieuw geverfd moet worden.

 

nieuwbouwhuis schuifdeur blog

Schuifdeur Cottage van Skantrae

 

Sfeer in een nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwwoning heeft van zichzelf nog weinig sfeer, maar op de juiste manier kun je het heel sfeervol inrichten. Zo doe je dat:
  1. Schilder niet alle muren wit, maar kies voor warme en zachte kleuren op de wanden. Mooi staat het om die kleur op meerdere muren te gebruiken zodat het veel minder kil is.
  2. Doorleefde materialen geven ook een nieuwbouwwoning heel veel sfeer. Denk dan aan een stoere, houten vloer en een aantal oude meubelen. Dan wordt het een stuk minder zakelijk.
  3. Kalkverf op de muren geeft de wanden een stoer, vlekkerig effect. Je maakt het ‘patroon’ door de manier van aanbrengen. Dat kan met brede strepen of zelfs in een soort betonlook. Vaak wordt dit gebruikt in een landelijk interieur maar het kan ook erg mooi staan in een stoere, industriële woonstijl.
  4. Vervang de standaard nieuwbouwdeuren voor een luxere variant. Denk aan een glasdeur naar de hal, dat maakt een enorm verschil. De gesloten deuren kunnen een moderne of landelijke paneeldeur gebruiken. Ook een hoge plint maakt je woning een stuk chiquer.

 

kalkverf nieuwbouw blog
Fresco Kalkverf kleur: Thunder Sky van Pure & Original 

 

Veel succes bij het inrichten van de nieuwe woning! Meer tips en inspiratie vind je in de interieurblog.

 

Foto’s: Maison Belle, Skantrae en Pure & Original

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven Oktober 2017

 

wooncolumn ND Maison Belle

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *