Opgeruimd staat netjes!

21 maart 2014 Opruimen,  Woonblog - Interieurblog,  

Voorjaarsschoonmaak

Nu het al zo vroeg voorjaar is geworden, beginnen bij mij de schoonmaak- en opruimkriebels. Het terras en de buitenmeubels worden schoongemaakt en de kasten worden opgeruimd voor het nieuwe seizoen. Ons gezellige, oude huisje is knus maar heeft weinig bergruimte dus het is weer hoog tijd voor een grondige opruim klus! Opruimen geeft meer dan alleen ruimte: een opgeruimd huis zorgt voor prettige basis, minder stress en geeft je de kans om lekker tot rust komen na een drukke dag.

Interieurs in woonbladen zien er zo lekker opgeruimd en fris uit maar in de realiteit is het soms zo lastig om je huis zo te krijgen, laat staan het zo te houden. Maar hoe doe je dat? Ik geef je tips zodat je zin krijgt om lekker aan de slag te gaan!

  1. Begin met bergruimte: ik ben tijdens mijn adviesgesprekken vaak verbaasd hoe weinig kasten er in menig woonkamer staan. Benut de ruimte die er is, ga de hoogte in, gebruik de wanden en hoeken en creëer bergruimte. Kastjes ophangen of meubels op hoge pootjes, geven een opgeruimd en ruim gevoel doordat de vloer vrij blijft. Gesloten deurtjes maken opruimen makkelijker en open planken of vakken lenen zich uitstekend om je mooiste spullen te laten zien.
  2. Zoek minimaal eens per jaar je kasten eens flink uit. Worden de spullen niet meer gebruikt en hecht je er weinig waarde aan: weg ermee! Als het nog goed is, is Marktplaats een handige manier om de spullen te verkopen. Persoonlijke voorwerpen zijn de moeite waard om een mooie plek in huis te geven: zo geniet je er meer van.
  3. Kleding orden je in kasten of hang je op een kledingrek. Wissel je kleding per seizoen: je winterjas hoeft in de zomer niet op de middelste plank te liggen. Ga eens flink shoppen in je eigen kledingkast, je zult verstelt staan wat je nog hebt. Als je je kleding op kleur hangt staat het nog mooi ook!
  4. Kinderspeelgoed maakt het huis levendig maar teveel bij elkaar zorgt dat ze er nauwelijks mee spelen en er een constante chaos heerst. Orden speelgoed in bakken of laden en koop een kast waar het in kan. Zo blijft je huis gezellig en krijgen de kinderen meer plezier in het spelen.
  5. Een vaste plek voor de planning, notities of knipsels zorgt voor orde in de week. Gebruik hiervoor een weekplanner en een groot prikbord zodat je in een oogopslag kunt zien wat gepland staat.

Tip: Bijhouden is de truc: gun jezelf de tijd om op te ruimen en leer de rest van het gezin om spullen op de afgesproken plek terug te zetten. Dat scheelt een hoop zoeken!

Wooncolumn voor het ND maart 2014

 

 

ndmaart2014