De beste opruim-tips voor jouw huis – deel 2

17 januari 2015 Woonblog - Interieurblog,  

Opruimen blog

Opruimen, heb jij er wel eens zin in? Ik denk bijna niemand maar wil je je huis gezellig en overzichtelijk houden dan zal je er niet aan ontkomen. Ook bij mij thuis is het niet altijd spik en span maar ik ben gek op handige tips en trucs hoe ik het bij kan houden en het overzicht niet kwijt raak. Ik kan zo blij worden van een opgeruimde badkamer waar ik mijn crème meteen kan vinden. Dus hierbij deel 2 van de beste opruim-tips voor jouw huis.

In deze blog-serie geef ik tips en ideeën om deze orde in huis aan te brengen. Want ik weet het zeker: jij kan het ook: je moet maar net even op het idee gebracht worden. Vorige week schreef ik over kastruimte en de weekplanning.

Vaste plek

Geef alles in huis een vaste plek, zorg ervoor dat iedereen in huis die plek ook kent en de spullen daar terug legt. Dus jassen altijd aan de kapstok, schoenen in het rek en speelgoed in de kast. Het is echt de uitkomst voor iedereen die regelmatig zijn sleutels, mobiel of portemonnaie kwijt is.

Laat ieder gezinslid zijn eigen rommel opruimen. Jonge kinderen kunnen dat ook heel goed, het stimuleert erg als het iedereen dat doet en als je ze daar complimentjes over geeft. Je zult verbaasd staan hoe ze het dan uit zichzelf gaan doen. Zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft en doe er niet moeilijk over als het niet allemaal gebeurd zoals jij het het liefst wil.

Speelgoed in de woonkamer

Een verademing was het toen wij de complete trapkast hebben uitgeruimd voor al het speelgoed van onze 2 kinderen. Eigenlijk hadden we de ruimte hard nodig voor de keukenvoorraad maar we werden knetter gek van het speelgoed overal.

Het nieuwe jaar is een goed moment om het speelgoed eens uit te zoeken. Vaak maken kinderen een sprongetje waardoor ze naar een deel van het speelgoed niet meer om kijken. Dat kan weg, naar de speelgoedbank of naar de kringloop. Na het opruimen heb ik, zoals het op vanaf de kleuterschool gaat, het speelgoed gesorteerd op soort en in bakken gedaan. De planken zijn afgestemd op de kratten zodat de kinderen op het etiket of plaatje meteen kunnen zien wat er in zit. 1 Bak tegelijk en lekker spelen in de kamer, voordat ze aan een nieuw plan beginnen gaat die bak de kast weer in. Zo leren ze opruimen en kunnen ze zich beter concentreren op wat ze doen.

Het lijkt natuurlijk voorbeeldig maar als ze in bed liggen trek ik vaak de speelgoedkast even glad omdat niet alles op de juiste plek terecht komt. Maar het scheelt ons enorm veel ergenis en brengt heel veel rust in huis. Ook de kinderen spelen en knutselen sindsdien veel meer doordat alles goede te vinden is en de rest van de kamer rust uitstraalt.

Werk je met een open kast? Kies dan manden of boxen die een mooie uitstraling hebben en passen bij je interieur. In een afgesloten kast zijn plastic kratten heel geschikt. Deze grijze kratten zijn van Woood en te koop bij Karwei. Een ladekast met veel laden is hiervoor ook ideaal.

woood

Opbergbakken van Woood, te koop bij Karwei

Badkamer

De badkamer al snel een verzameling van tubes, handdoeken en losse tandpasta-dopjes. Vooral als je ’s ochtends in alle haast de deur uit moet. Breng overzicht aan in de badkamer en geef de spullen een vaste plek. Zoek uit wat er echt nodig is, hebben we echt 4 soorten shampoo no

 

dig of is 1 fles eigenlijk ook voldoende? En shampoo in een glazen fles oogt veel mooier, dus ga je voor een mooie styling: haal een paar glazen flessen in huis en giet daar je douche-producten in.

Zet kleine spullen niet los maar organiseer ze op soort of maat in een mand. Laden in een badkamer meubel zijn ideaal om overzicht te krijgen en te houden. Anders is het handig om mandjes te sorteren en in een badkamer kast te zetten. Heb je weinig ruimte in de badkamer, gebruik een deel van de andere kasten in huis voor handdoeken en je voorraad verzorgingsproducten. Dan zet je alleen in de badkamer wat je dagelijks nodig hebt.

godmorgon

 

Badkamer collectie van Ikea 

Zorg dat de badkamer rustig en netjes blijft door zo veel mogelijk producten uit beeld te houden. Manden in open kasten geven rust en handdoeken in 1 kleur stapel je netjes op voor een echt hotel-gevoel. Een spiegelkast is trouwens ook een ideale oplossing om flesjes en verzorgingsproducten buiten beeld op te bergen.

Veel winkels verkopen praktische opberg-systemen om laden in te delen, in verschillende stijlen en materialen. Zo is het makkelijk om je laden te organiseren.

badkamerhomelabel

Mooie manden van Leen Bakker 

Tip: Opruimen is niet de leukste klus om te doen, doe niet teveel in een keer. Plan maximaal 1 klus tegelijk en zet een lekker muziekje op, dat maakt zelfs opruimen leuk!

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd te hebben, veel succes met opruimen!

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *