Oranjekoorts

24 april 2019 Feestdagen,  Kleur,  Woonblog - Interieurblog,  

Oranjekoorts: oranje voor je interieur

Naar buiten zonder jas, bloesem aan de bomen en feest vieren op straat. De oranjekoorts slaat weer toe met Koningsdag op komst. Van kind af aan vind ik deze dag zo’n feest! De natuur ontwaakt, de eerste zonnestralen op je huid en samen vieren we de verjaardag van onze koning.

Uren struinen over de vrijmarkt om de mooiste schatten te vinden. Lekker op het terras en aan het eind van de dag een barbecue met vrienden. Wat is het dan leuk om de tafel in het oranje te stylen. Oranje is natuurlijk dé kleur om onze nationale feestdagen mee te vieren maar ook daarna nog een prachtige kleur voor een warm interieur. Het klinkt misschien heftig maar oranje geeft ook warmte en vrolijkheid in huis.

Vergeet hier even de plastic vlaggenlijnen, pluche knuffels en schreeuwende outfits maar denk in authentieke terracotta-oranje tinten voor het interieur. Deze tinten zijn wat minder fel maar zeker even warm en feestlijk. In mediterrane landen is oranje/ terracotta een basis kleur voor de huizen. Vloeren, wanden en decoratie worden al jaren in deze klei kleur uitgevoerd. Er ontstaat een zomerse en warme basis die eigenlijk tijdloos mooi blijft.

Tegenwoordig wordt ook bij ons de kleur veel gezien in de bohemien en landelijke interieur stijl. In een lichte basis worden de warme kleuren veelal gecombineerd met riet, rotan en kleurrijke prints. Daar past de kleur oranje prachtig bij!

oranje terracotta slaapkamer

GEKLEURD LINNEN

Heb jij de oranjekoorts al te pakken en krijg je zin in meer kleur in je interieur? Natuurlijk hoeft niet alles anders. Zoals op de inspiratie foto’s is er gewerkt met gekleurd linnen zoals de oranje sprei over het bed of een tafellaken in een warme terracotta tint. Combineer je dit met hout of rotan dan ontstaat er een luchtige, zomerse sfeer. Gevlochten manden zijn hiervoor mooi en handig want ze zijn decoratief en als opbergers te gebruiken. Houten meubels van licht tot donker benadrukken de warmte.

oranje interieur

TERRACOTTA

Terracotta potten zijn zo mooi warm en puur van zichzelf. Gebruik terracotta potten voor je kamerplanten of zet een mooie terracotta kruik op de eettafel met slechts een paar bloemen. Juist door de eenvoud en de warmte van het materiaal komen bloemen en planten zo nóg mooier uit. Kalkverf op de wanden geeft hetzelfde, pure effect.

oranje interieur tips

VLOERKLEED

Een vloerkleed in mooie kleuren en een bijzonder patroon maakt dat een interieur tot leven komt. Oude perzen of kelims zijn weer helemaal terug van weg geweest. Regelmatig vind ik ze op Marktplaats maar ook de vrijmarkt op Koningsdag is dé plek om naar deze pronkstukken te zoeken. Deze vloerkleden zijn vaak handgemaakt en blijven jaren mooi. Ze kunnen juist daardoor heel goed gereinigd worden zodat ze fris zijn voor een nieuw thuis. De warme kleuren en patronen staan ook prachtig in een modern interieur. Vind je het wat heftig? Laat de rest van je interieur dan lekker rustig zodat de kleur en het materiaal de aandacht krijgt.

Ik hoop je te hebben geïnspireerd en wens iedereen een fijne Koningsdag. Succes met de oranjekoorts!

Wil je nog meer kleur inspiratie voor je interieur? Lees dan verder in de blogDeze column is speciaal geschreven voor het ND leven april 2019.

Beeld en producten met dank aan: Zara Home – Mediterranean inspiratie

oranje interieur

Blijven lezen?