Van kerk naar woonhuis – ouderenzorg

15th, augustus, 2022

Kerk woonhuis – ouderenzorg

De oude kruiskerk in Heerenveen werd sinds 2012 niet meer gebruikt en werd aangekocht om te verbouwen tot twee ouderenzorg woningen. Hier krijgen ouderen met dementie de zorg en persoonlijke aandacht in een fijne thuis omgeving.

Ik kreeg de opdracht van Thuismakers om voor dit project: “kerk woonhuis” het complete interieur voor 2 ouderenzorg woningen voor Wonen bij September te ontwerpen en te realiseren. Mijn werk bestaat uit het uitzoeken van de kleuren, materialen, inkopen van meubels en het verzorgen van de eind styling. Mijn doel is om voor deze woningen een warm en huiselijk interieur samen te stellen voor de toekomstige bewoners.

Woonvraag

De oude kerk van bijna 100 jaar oud was nog in oorspronkelijke staat: de kerkzaal was een grote, hoge ruimte met orgel en veel houten kerkbanken. Aangesloten zaten een paar ruimtes die gebruikt werden voor bijeenkomsten van de kerk. Er werd door een architect een totaalplan gemaakt voor een grote verbouwing met een nieuwe aanbouw. Hierdoor kon de kerk gesplitst worden tot 2 woonhuizen met elk zo’n 24 appartementen en een aantal gezamenlijke woonruimtes. Beide woonhuizen krijgen een eigen entree en ruime tuin met gezellige terrassen en veel groen.

Bij mij komt de woonvraag om van deze grote ruimtes in elk kerk woonhuis een sfeervolle woonkeuken en huiselijke woonkamers te ontwerpen. De woonkeuken kwam in een grote, hoge ruimte waar de oude kerkzaal zat. De woonkamers kwamen in de nieuwe aanbouw, achter de kerk.

Interieuradvies

Voor deze twee woonhuizen heb ik een verschillend interieurplan gemaakt. De basis van de inrichting is grotendeels hetzelfde maar de kleur van de meubels, indeling en styling is bij beide huizen anders. Het linker woonhuis kreeg een warm kleurenpalet van bruin, roest, oud roze tot bordeaux rood. Aan de rechter zijde kreeg het interieur accenten van bruin, groen, oker geel tot turquoise. De woonkeukens kregen een zwarte keuken met betonlook blad, zwarte accenten zijn doorgevoerd in meubels en styling. Gekleurde vloerkleden en meubels maken de inrichting vrolijk en van deze tijd. De banken en stoelen zijn specifiek voor deze doelgroep geschikt en uitgevoerd in sterke en goed reinigbare stoffen. Ik heb meubels uitgekozen die  niet het gevoel geven dat je in een zorgwoning bent.

Resultaat

Het resultaat is een kerk woonhuis met een warm interieur, persoonlijke accenten in de vloerkleden, meubels en schilderijen. Door details als zwart staal en strakke vormen oogt het geheel klassiek maar toch modern. Vanaf september 2022 wordt deze zorgwoning bewoond.

Bekijk hier meer van mijn projecten.

Copyright ©  deze foto’s mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

Project in beeld