9 x Raambekleding voor je woonkamer

22 september 2015 Interieur trends,  Woon collecties,  Woonkamer,  

Gordijnen dicht

De dagen worden al weer korter, wat gaat het snel he? De avonden worden frisser en het wordt steeds eerder donker. Eigenlijk ook wel weer gezellig: lekker lampen en kaarsjes aan en de gordijnen dicht. In mijn interieuradviezen komen gordijnen vaak ter sprake. Het is niet eenvoudig om mooie en passende raambekleding te vinden. Er zijn zoveel soorten en maten. Zie jij door de bomen het bos nog?

Om je te helpen zet ik een aantal verschillende soorten voor je op een rij. Mooie raam-bekleding is best een investering. Daarom is het prettig als ze gordijnen sfeervol maar tijdloos zijn zodat je er lang plezier van hebt.

Begin met de juiste indeling van je interieur. Ben je uiteindelijk helemaal tevreden? Dan kun je goed zien hoe de raampartijen overkomen en hoeveel ruimte er nog over blijft. 

  • Is de kamer aardig vol en druk? Doe dan niet te gek met de gordijnen, kies voor neutraal en rustig.
  • Is de kamer strak en leeg: dan kan je best meer doen in kleur en prints van de raambekleding. 
  • Ook zijn mindere punten te verbeteren. Bijvoorbeeld een grote muur met kleine ramen: je kunt de gordijnen wat hoger monteren. Zo vestig je de aandacht op de hoogte van de muren en voor het oog verhoog je de ramen. 

9  soorten raambekleding

1. Jaloezieën

Deze raambekleding is tijdloos en stijlvol. Aluminium jaloezieën zien we al jaren. Maar er zijn prachtige, nieuwe varianten ontwikkeld van hout tot leder. In één beweging stel je ze naar wens in. 

Jaloezieën uitgevoerd in luxe hout met ladderband, geven een chique uitstraling. Ken je ze al in het leer? De mogelijkheden zijn eindeloos, ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer. 

Hier zie je zwarte jaloezieen mét ladderband in een licht interieur: prachtig!

jaloezieen

2. Shutters

Shutters zijn de afgelopen jaren in Nederland steeds bekender geworden. Ze doen denken aan luxe strandhuizen in verre landen. Eigenlijk zijn shutters houten binnenluiken met verstelbare lamellen die op maat worden gemaakt. Zelfs schuine hoeken zijn geen probleem. De lichtinval is eenvoudig te verstellen. Prachtig om het huis toch licht te houden en inkijk of teveel zonlicht tegen te gaan.

Het geeft je woonkamer de sfeer van een luxe loft.

 shutterszwart

3. Duettes

Duettes zijn een kruising tussen gordijnen en jaloezieen. Deze raambekleding is van stof in een honingraad-stuctuur. Je regelt hiermee eenvoudig de lichtinval en privacy. Duettes zijn exact op maat te maken in verschillende stoffen van verduisterend tot transparant. 

Deze vorm van raambekleding is ook erg prettig in een werkkamer om spiegeling in je beeldscherm tegen te gaan. Kou van het raam wordt door de structuur tegengehouden en duettes zijn geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken.

Het systeem is flexibel zo kun je de bovenkant en onderkant van het gordijn open laten zodat er toch veel licht kan binnen komen.

plissee

4. Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn warmtewerend en vocht- en vuilafstotend dus heerlijk voor het komende seizoen. Verduisterend zijn de heerlijk voor in de slaapkamer maar tranparant ook heel stijlvol in de woonkamer. Met de combinatie van het zachte materiaal en de strakke vorm passen ze in elke interieurstijl.

Een top down systeem is ideaal als je voorkamer aan een drukke straat ligt, je kunt inkijk tegen gaan en kleed je huis er mooi mee aan.

5. Rolgordijnen

Vaak worden goedkope rolgordijnen gebruikt in de slaapkamer of werkkamer. Een standaard exemplaar oogt niet echt af. Rolgordijnen op maat kunnen in prachtige,luxe stoffen en kleuren uitgevoerd worden. Je zult verstelt staan dat een rolgordijn met een luxe stof veel luxer oogt en dan zijn ze zeker geschikt voor de woonkamer.

Handig van rolgordijnen is dat je ze eenvoudig afstelt en overdag ook weer helemaal kunt oprollen. Daarmee kunnen ze goed gecombineerd worden met overgordijnen of sierbanen. Goed te gebruiken om inkijk en zonlicht tegen te gaan.

Tip: Met gekleurde rolgordijnen zorg je voor een eyecatcher in je interieur.

6. Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn erg mooi in een moderne en landelijk klassieke woonstijl. Belangrijk is een kwalitatief goed systeem waardoor ze goed te stellen zijn. In stoffen is er veel verschil dus deze gordijnen zijn helemaal naar wens te maken. Transparant kunnen ze overdag gesloten blijven maar ze zijn ook mooi om een grote raampartij aan te kleden door ze deels op te trekken.

De juiste kleur en stof maken het interieur helemaal af.

vouwgordijn

7. Paneelgordijnen

Paneelgordijnen worden ook wel Japanse panelen genoemd. De panelen schuif je over elkaar in het railsysteem. De stofkeuze bepaalt de sfeer. Transparante stoffen voorkomen inkijk en geven een speels lichteffect. Dichte stof geeft ’s avonds een knusse sfeer. Je kunt ze ook in een ruimte ophangen als kamerafscheiding.

Paneel gordijnen zijn ideaal voor grote ramen en tuindeuren doordat je ze zo aan de kant schuift. 

paneelgordijn

8. Lamellen

Verticale lamellen zijn er in kunststof en aluminium in verschillende kleuren op maat te maken. Een voordeel is dat ze vocht en vuilafstotend zijn waardoor ze ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

9. Woven wood

Wat is het? Een rol gordijn met een natuurlijke uitstraling en structuur. Het geeft een natuurlijke en stoere sfeer in het interieur. Erg mooi bij de natuurlijke woontrend. Deze raambekleding is in veel verschillende houtstructuren, kleuren en maten verkrijgbaar.

Deze gordijnen zijn ook voor buiten te gebruiken om bijvoorbeeld een veranda of pergola wat meer af te sluiten.

Genoeg om over na te denken. Bereid je goed voor en neem eens lekker de tijd om op de website van  Zonnelux.nl te kijken. Laat je goed adviseren en laat de maten opmeten door een professional. Hiermee zul je heel veel plezier beleven aan je nieuwe gordijnen. Laat de herfst maar komen!

 

 

In samenwerking met: zonnelux.nl

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *