Scandinavische tuin – inspiratie en tips

22 augustus 2017 Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Scandinavische tuin

Tijd voor een inspirerende tuinblog. Vandaag schrijf ik over de Scandinavische tuin stijl. Tijdens onze vakantie in Scandinavië vergaapte ik me aan de mooie stijl die de Denen en Zweden ín en rondom huis doorvoeren. Ook in Nederland is de Scandinavische stijl enorm populair. Zo zien we de laatste tijd veel natuurlijke materialen, gecombineerd met zwart in de tuin. Van zwarte schuttingen, meubels tot grote, houten plantenbakken. Ik vind het prachtig want juist door het contrast komt het groen van tuinplanten en kleuren in de tuin nóg mooier uit! Dus plaats voor deze stijl een houten schutting of tuinscherm en schilder ze zwart, zo heb je meteen de juiste basis.

In deze tuinblog geef ik tips en inspiratie voor een tuin in Scandinavische stijl.

1. Buiten eten

Buiten eten is wat ze juist in Scandinavië zoveel mogelijk doen. Het is helemaal Hygge (het Deense woord voor gezelligheid en hun manier van leven). Het samen zijn en tijd nemen voor elkaar is enorm belangrijk. Zodra het droog is pak je een vest, plaid of jas en geniet je buiten met elkaar aan tafel. Tijdens de Hollandse en Scandinavische zomers is een veranda of overkapping geen overbodige luxe. Zo kun je altijd droog zitten en met een knapperend haardvuur stook je het lekker warm.

Tip: Met een buitenkeuken maak je het buiten eten nóg aangenamer, al kletsend met een glas wijn bereid je het diner ín de tuin! Je kunt hiervoor een flexibele trolley gebruiken of een verplaatsbare werktafel. Aan te passen aan het weer zodat je droog of uit de wind kunt koken.

 

buiten eten tuinblog

buitenkeuken tuinblog

 

2 Hout vuur

Wat is er gezelliger dan de warmte van een houtvuur? Tijdens een frisse avond is het zo fijn om buiten te blijven en de vuurkorf of buitenhaard aan te steken. Voor je houtvoorraad is een houthok noodzakelijk maar deze staan óók nog eens heel mooi in de tuin! Mijn favoriet is zo’n zwarte variant zodat zowel hout als de ombouw mooi staan in de tuin. Het Cubic systeem bestaat uit verschillende elementen die je volgens voorbeeld of op je eigen wijze kunt combineren. Zo bouw je je eigen houten wand, pergola, buitenkeuken of houthok.

Tip: Bouw je eigen houthok met deze elementen en beits het geheel zwart. Staat meteen goed als extra afscheiding in een hoek.

 

houthok tuinblog

zwarte schutting tuinblog

 

3. Eenheid

Voor deze Scandinavische tuin-stijl combineer je zwart, hout, wit en natuurlijke materialen met elkaar. Kies voor een stoere basis met veel groene planten. Betontegels, een houten vlonder-terras en meubels van hout of rotan zijn de beste basis. Je kunt in bloeiende planten en accessoires extra kleur aanbrengen.

Voor jonge kinderen is een speelhoek in de tuin natuurlijk heerlijk!  Voer de stijl hier in door en kies voor eenheid. Dus vermijd plastic speeltoestellen en felle kleuren maar kies voor natuurlijke en duurzame materialen zoals  een houten speelhuis of schommel. De kinderen zorgen voor extra kleur met hun speeltjes. Ook voor een dierenverblijf is de stijl door te voeren: het zorgt voor een mooi geheel.

Tip: Creëer hoekjes in de tuin voor verschillende zitjes. Dat een losse stoel zijn in de zon of een bankje aan de schutting. Ze nemen weinig ruimte in maken het extra fijn om even naar buiten te gaan.

 

kippenhok tuinblog

schutting zwart

 

4. Groenten en kruiden in de tuin

Verse groenten en kruiden in de tuin: het kan en is helemaal niet moeilijk! In een houten bak zet je jonge plantjes die de eerste periode goed verzorgd moeten worden. Als ze eenmaal goed geworteld zijn dan kun je het hele jaar oogsten. Zo eet je natuurlijk en super vers en het plukken is makkelijk vanwege de hoogte van de bak. Bij ons gaan de verse kruiden dagelijks door het eten, net zoals de verse Rucola die zo lekker smaakt! Munt is één van mijn favorieten voor in de tuin: heerlijk voor een kop verse muntthee!

 

kruidentuin blog

tuinbank tuinblog

 

Ik hoop je te hebben geïnspireerd en wens je een heerlijke nazomer!

Meer tuin- en interieur ideeën vind je in de Maison Belle blog. Foto’s: Plus Danmark

In samenwerking met: Homing XL

Blijven lezen?

3 reacties op Scandinavische tuin – inspiratie en tips

  • Romy zegt:

    Wat een prachtige ruime tuin! De zwarte details vind ik erg mooi en ook het kippenhok zou ik ook zo in mijn tuin zien staan, weet je waar die vandaan komt?

    • Maison Belle zegt:

      Hallo Romy, bedankt voor je enthousiaste reactie. De producten zijn van Plus Danmark, ook het kippenhok. Het is te koop bij Homing XL. Groet, Marije – Maison Belle

  • Vooral het buiten eten maakt me altijd weer vrolijk. Lekker de tuin in en geniete van het warme weer, en urenlang natafelen! Met de buitenkeuken en een biertje in de hand is het de hele dag gezelligheid 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *