Tuinideeën deel 1

8 mei 2017 Seizoenen,  Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Tuin ontwerp

De zomer staat voor de deur: het is weer tijd om de tuin in te gaan. Dus schrijf ik een nieuwe tuinblog serie met mooie en tuinideeën en inspiratie.

Ik ben een echte buiten-genieter, we zijn gezegend met een heerlijke, grote tuin met veel bonen, heggen en gras. Heerlijk om in de vrije uren van te genieten maar het moet natuurlijk ook onderhouden worden. Goed voor mijn beweging en om mijn hoofd leeg te maken! Omdat ik in de zomer veel bezig ben met het tuinontwerp, inrichten, aanleggen en beplanten van de tuin heb ik mappen vol met tuinideeën en die deel ik graag in de blog.  Deze fijne inspiratie helpt je vast om daar lekker mee aan de slag te gaan. Het zijn ideeën om nog aan onze tuin toe te voegen of gewoon mooie plaatjes waar ik blij van word.

We hebben het afgelopen jaar een veranda geplaatst en op mijn wensenlijst staat onder andere nog een mooie pergola bij het terras. Manlief is een enorme bbq-fan, geen druipende speklappen maar heerlijke vis en andere gezonde maaltijden tovert hij van zijn bbq. Zou het niet leuk zijn om een aanrecht te maken zodat we een buitenkeuken kunnen creëren? En elk jaar als het warm is vergaap ik me aan die mooie foto’s met een buitendouche, past die ook nog ergens? Eerst maar eens kijken waar we beginnen maar ik deel alvast een aantal tuin tips.

 

1. Plantenbak xxl

Ik ben gek op grote eyecatchers dus heb ik heb er weer een paar XXL bloembakken van kunststof bij gekocht. Bij tuincentra zijn ze in verschillende kleuren en maten te koop en de kunststof variant is goed betaalbaar. Mooi om er siergras, lavendel of buxus in te zetten. Op deze manier ontstaat er een prachtige eyecatcher op je terras.

 

tuin tips bloempot

 

2. Gazon onderhoud

Allereerst de keuze of je graszoden gaat leggen of kies je voor gras zaaien? Als het eenmaal gelegd is dan begint er een stukje onderhoud, anders blijft er weinig moois van het gras over.

  • Begin elk voorjaar met verticuteren. Het is een aardige klus maar zo verwijder je het mos, je huurt een verticuteermachine bij de bouwmarkt.
  • Daarna zaai je eventueel de kale plekken in.
  • De volgende stap is kalk strooien, voor een goede bodem.
  • En als laatste stap bemest je het gazon voor een mooie, groene kleur en goede groei. Geef het gras de periode dat het groeit, elke 6 weken een laagje mest en zorg dat het niet uitdroogt.
  • Als je dit blijft volgen dan kan je na het grasmaaien genieten van een prachtig gazon. Ik vind gras echt een must in de tuin: de geur, de kleur en in de zomer met blote voeten op het grasveld.

 

tuin bank

 

3. Tuinmeubels

Mooie tuinmeubels maken de tuin! In het voorjaar kunnen je tuinmeubels wel een opfrisbeurt gebruiken. Ik behandel ons teak-houten tuinstel met een sopje van groene zeep en soda. Dan met een grote borstel poetsen, zodat al het groen er af gaat en het mooi, vergrijsd opdroogt. Als je dit netjes elk jaar doet dan krijg je de aanslag er nog goed af en blijven je meubels er mooi uit zien. Bij speciaalzaken is ook teakreiniger en olie te koop zodat het hout mooi van kleur blijft. Berg de tuinkussens droog op zodat de stof lang mooi blijft.

Ook tuinmeubelen gaan met trends mee. Of het gaat om je tuintafel, tuinbank of loungebank: kies voor eenheid en een mooie basis stijl. Op dit moment zijn lounge-banken de meest populaire aankoop, lekker laag zitten zorgt ervoor dat je heerlijk kunt relaxen in de tuin. Mijn voorkeur gaat uit naar pure materialen zoals teak hout, dat gaat lang mee en is goed weerbestendig. Het heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Dat zijn toch handige tuinideeen.

Krijg jij al de kriebels? Ik ga tussen het werk door lekker in de tuin aan de slag zodat we zodra het zomerweer meewerkt, lekker kunnen genieten van de tuin. Ik vervolg snel mijn blog serie met nog veel meer mooie tuin-inspiratie. Op Pinterest vind je mijn tuin-mappen voor nog veel meer mooie sfeerbeelden. Enjoy!

 

Foto’s: Bloemenbureau Holland

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *