Tuinontwerp

16 april 2020 Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Tuinontwerp

Het tuinseizoen is weer geopend! Wat een geluk hebben we met het mooie weer in april. Nu we zoveel thuis zijn gaat iedereen volop aan de slag met de tuin. Bij het inrichten van je tuin in de tuinstijl en indeling de belangrijke basis. Dus begin niet zomaar de tegels erin te leggen maar ga eerst bedenken welke sfeer de tuin mag krijgen. Ga een tuinplan of tuinontwerp maken, dat kan je ook zelf.

Ik ben op dit moment volop bezig met de tuinplannen voor onze nieuwe tuin bij de boerderij. Onze huidige tuin hebben we grotendeels zelf aangelegd en is na 13 jaar helemaal volgroeid, zo fijn. Maar ik vind het ook leuk om weer een nieuwe tuin te bedenken en met een schone lei te starten. Omdat ons nieuwe huis veel groter wordt en in een totaal andere omgeving staat wordt ook de tuinstijl anders. Bij de boerderij kies ik voor een stoere, landelijke stijl waarbij onze teak houten tuinmeubels mooi uitkomen. In deze blog geef ik tips voor het maken van een tuinontwerp en tuinplannen en geef ik inspiratie uit onze eigen tuin.

tuinontwerp maken

Een schets voor de indeling van een dakterras

Tuinstijl

De start: verzamel sfeerbeelden van mooie tuinen op Pinterest of uit tijdschriften. Dat kan heel anders zijn dan je eigen tuin, dat geeft niet. Als je hier een moodboard van maakt dan ga je bepaalde dingen herkennen. Bijvoorbeeld de materialen, vormen, kleuren en sfeer. Schrijf op wat je ziet: dit is jouw tuinstijl. Op Pinterest kan je makkelijk je eigen mappen maken om al je tuin ideeën in te verzamelen.

tuinontwerp

Onze voortuin met planten in vakken

Tuinontwerp maken

Teken je tuin op schaal uit op ruitjespapier. Dat hoeft niet op de centimeter nauwkeurig want dat is bijna niet te doen. Belangrijk is dat de maten grotendeels kloppen en de verhouding ten op zichte van het huis goed zijn. Teken ramen en deuren van het huis ook in. Nu kan je met een potlood gaan schetsen waar jij graag je terras, loungeplek of zonneweide wilt hebben. Denk daarin praktisch: plan het eet-terras bijvoorbeeld bij de keuken zodat je makkelijk heen en weer kunt lopen met je borden en bestek. Ook is de stand van de zon belangrijk. Vind je het fijn om in de zon of in de schaduw te zitten?

Wij hebben in onze huidige tuin veel heggen. Omdat de tuin op de hoek ligt in de wijk zorgt dit voor privacy en mooie, groene wanden. In de voortuin hebben we Buxus vakken met planten. In de achtertuin een zonnig terras bij de keuken en de veranda om tijdens warme dagen in de schaduw te zitten. Ook is het een heerlijke plek om ’s avonds lekker lang in de tuin te blijven.

 

Lijnen en vormen

Lijnen en vormen zijn als het goed is duidelijk geworden in je moodboard. Je kunt kiezen uit: strak en rechte lijnen, ronde vormen of juist diagonaal. Gebruik dit in de vorm van het terras en looppaden. Door te tekenen ontstaan er de mooiste ideeën, als het niet naar je zin is gebruik je een gum en begin je opnieuw. Overtrekpapier is ook handig om over je plattegrond heen te leggen, dan kan je meerdere ontwerpen maken en bekijken.

Onze tuin heeft veel rechte lijnen en vakken in de vorm van bestrating en planten. Dit past mooi bij de stijl van het huis.

tuinontwerp kapschuur

De kapschuur/ veranda met lounge bank in onze tuin

Tuin indelen

De indeling van je tuin kun je aangeven met hekjes, schuttingen, heggen en natuurlijke schermen. Dat kan aan de buitenkant van je tuin maar ook binnenin. Kies hiervoor 1 of 2 materialen en herhaal dit in je tuin. Probeer verder te denken dan een standaard, houten schutting. Wilgenschermen of “schapenhekjes” zorgen voor een landelijke uitstraling. Een tuinafscheiding van natuursteen oogt weer veel moderner. Dit bepaalt voor een groot deel de sfeer van jouw nieuwe tuin. Maak bij het tuin indelen verschillende hoeken, dat maakt het speels. Een hoek voor in de zon, een hoek om te eten en een plek om te chillen. Vaak kan er meer dan je denkt.

 

Bomen en planten uitzoeken

Bomen en planten zijn onmisbaar. Laat je vooraf goed informeren hoeveel onderhoud ze nodig hebben. Veel heggen zorgt voor veel snoeiwerk, een hek met klimplanten heeft veel minder onderhoud nodig. Net zoals de planten in de borders. In onze tuin hebben we nu een paar borders met planten maar verder vooral veel gras, bomen en heggen. In de nieuwe tuin wil ik meer bloeiende planten dus zullen de borders groter worden. Dakplatanen geven een hele fijne sfeer en zorgen voor schaduw in de tuin.

tuinontwerp veranda

 

Tuinmeubelen

Tuinmeubelen en potten met planten maken het helemaal af. Kies voor comfort, duurzame materialen en een mooie stijl, zo zul je er lang plezier van hebben. Ik ben zelf gek op tuinmeubels van Teak hout. Ik schrob ze elk voorjaar helemaal af zodat ze weer als nieuw zijn. De lounge bank onder de veranda blijft droog dus heel mooi. In de winter gaan de kussens naar binnen zodat het weer er niet in komt. Nu liggen ze weer te pronken voor een nieuw tuinseizoen.

En dan is de styling de finishing touch. Zet potten met mooie bloemen op de tafel, dek de tafel met mooi servies en een tafelkleed om buiten te eten. Dat beetje extra aandacht maakt van je tuin een feestje.

Kom je hier zelf nu echt niet uit? Denk er dan eens aan om een tuinontwerper of stylist in te schakelen, samen kom je veel verder.

Tuin styling voor Kees Smit Tuinmeubelen

 

Heb je zin om meer tips te krijgen voor huis en tuin? Lees dan verder in de blog. Binnenkort zal ik de plannen voor onze nieuwe tuin delen, via Instagram kan je de renovatie van onze boerderij en tuinaanleg volgen. Geniet van het voorjaar en van je tuin!

Foto’s: Topr en Kees Smit

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *