Tuinontwerp

9 juli 2022 Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Tuinontwerp

Het was misschien qua weer niet de zomer die we hadden bedacht maar de tuinen staan er dit jaar allemaal prachtig bij! Nu we weer terug zijn van zomervakantie wil ik de laatste zomer weken nog extra genieten van de tuin. Misschien kom je terug van vakantie en merk je dat de tuin helemaal niet naar je zin is. Dan is het tijd om tuinplannen en een tuinontwerp te gaan maken!

De tuin is een verlengstuk van je interieur. Als interieurontwerper mét groene vingers denk ik regelmatig mee aan het tuinontwerp van mijn projecten. En in mijn vrije uurtjes ben ik veel in de tuin en natuur te vinden. Daarom deel ik graag ook tuintips en inspiratie in de blog.

Tuinplan maken

Bij het inrichten van je tuin in de tuinstijl en indeling de belangrijke basis. Dus begin niet zomaar de tegels erin te leggen maar ga eerst bedenken welke sfeer de tuin mag krijgen. Ga een tuinplan of tuinontwerp maken, dat kan je ook zelf.

Een deel van onze boerderij tuin (waar we sinds 2 jaar wonen) hebben we direct aangelegd en het andere deel vorig jaar. Ik zal er binnenkort eens mooie foto’s van maken om met jullie te delen. Het nieuwe tuinontwerp is meer landelijk, de vorige tuin die ik hier deel was meer een stadstuin met rechte lijnen, veel groen en een landelijke kapschuur. Deze tuin van ons vorige huis was na 13 jaar heerlijk volwassen, groen en volgroeid. Toch blijf ik elk jaar wel wat veranderen omdat je niet alles in één keer kunt. Wij hebben bijvoorbeeld gespaard voor de veranda en de teak houten lounge set voor erin.

In deze blog deel ik foto’s van onze oude tuin en geef ik een aantal handige tips voor het maken van een goed tuinplan.

tuinontwerp maisonbelle

Tuinontwerp stijl

De start: verzamel sfeerbeelden van mooie tuinen op Pinterest of uit tijdschriften. Dat kan heel anders zijn dan je eigen tuin, dat geeft niet. Als je hier een moodboard van maakt dan ga je bepaalde dingen herkennen. Bijvoorbeeld de materialen, vormen, kleuren en sfeer. Schrijf op wat je ziet: dit is jouw tuinstijl. Op Pinterest kan je makkelijk je eigen mappen maken om al je tuin ideeën voor het tuinontwerp in te verzamelen.

Hier deel ik een Pinterest map met stijvol, landelijke tuinen. Je ziet dat grind, riet, betontegels en zwart/witte details de hoofdrol spelen. Ook in de planten zie je herhaling van: siergras, hortensia en strakke hagen. Dat wordt de tuinstijl voor dit project.

Pinterest tuinbord

Tuinontwerp maken

Teken je tuin op schaal uit op ruitjespapier. Dat hoeft niet op de centimeter nauwkeurig want dat is bijna niet te doen. Belangrijk is dat de maten grotendeels kloppen en de verhouding ten op zichte van het huis goed zijn. Teken ramen en deuren van het huis ook in. Nu kan je met een potlood gaan schetsen waar jij graag je terras, loungeplek of zonneweide wilt hebben. Denk daarin praktisch: plan het eet-terras bijvoorbeeld bij de keuken zodat je makkelijk heen en weer kunt lopen met je borden en bestek. Ook is de stand van de zon belangrijk. Vind je het fijn om in de zon of in de schaduw te zitten?

Wij hadden en in onze stads tuin veel heggen. Omdat deze tuin op de hoek ligt in de wijk zorgt dit voor privacy en mooie, groene wanden. In de voortuin zorgen de vakken een duidelijke afkadering voor  met planten zoals kruiden en Hortensia’s. De leibomen zijn sierperen en zorgen samen met de taxus heggen voor veel privacy. In de achtertuin ligt een zonnig terras bij de keuken en de veranda om tijdens warme dagen in de schaduw te zitten. Ook is het een heerlijke plek om ’s avonds lekker lang in de tuin te blijven.

tuinontwerp uitvoeren

tuinontwerp

Voor en na van  de voortuin met een strakke vakverdeling.

De buxus vakken stonden er jaren prachtig bij, werden later vervangen vanwege de buxusmot.

 

Lijnen en vormen

Lijnen en vormen zijn als het goed is duidelijk geworden in je moodboard. Je kunt kiezen uit: strak en rechte lijnen, ronde vormen of juist diagonaal. Gebruik dit in de vorm van het terras en looppaden. Door te tekenen ontstaan er de mooiste ideeën, als het niet naar je zin is gebruik je een gum en begin je opnieuw. Overtrekpapier is ook handig om over je plattegrond heen te leggen, dan kan je meerdere tuinontwerpen maken en bekijken.

Deze tuin heeft veel rechte lijnen en vakken in de vorm van bestrating en planten. Dit past mooi bij de stijl van het huis en werd een groene stadstuin.

 

Tuin indelen

De indeling van je tuin kun je aangeven met hekjes, schuttingen, heggen en natuurlijke schermen. Dat kan aan de buitenkant van je tuin maar ook binnenin. Kies hiervoor 1 of 2 materialen en herhaal dit in je tuin. Probeer verder te denken dan een standaard, houten schutting. Wilgenschermen of “schapenhekjes” zorgen voor een landelijke uitstraling. Een tuinafscheiding van natuursteen oogt weer veel moderner. Dit bepaalt voor een groot deel de sfeer van jouw nieuwe tuin. Maak bij het tuin indelen verschillende hoeken, dat maakt het speels. Een hoek voor in de zon, een hoek om te eten en een plek om te chillen. Vaak kan er meer dan je denkt.

 

Bomen en planten uitzoeken

Bomen en planten zijn onmisbaar. Laat je vooraf goed informeren hoeveel onderhoud ze nodig hebben. Veel heggen zorgt voor flink wat snoeiwerk, een hek met klimplanten heeft veel minder onderhoud nodig. Sinds een paar jaar laat ik de heggen door een tuinman snoeien, de rest doe ik zelf. Hetzelfde met de planten in de borders. In deze tuin hebben we nu een paar borders met planten maar verder vooral veel gras, bomen en heggen. In de nieuwe tuin koos ik meer bloeiende planten dus zijn de borders groter geworden. Dakplatanen geven een hele fijne sfeer en zorgen voor schaduw in de tuin.

Tip: Investeer in een paar mooie, grote bomen bij het aanleggen van een kale tuin. Zo heb je direct een paar jaar voorsprong en krijgt je tuin direct volume.

tuinontwerp kapschuur

tuinontwerp veranda

 

Tuinmeubelen

Tuinmeubelen en potten met planten maken het helemaal af. Kies voor comfort, duurzame materialen en een mooie stijl, zo zul je er lang plezier van hebben. Ik ben zelf gek op tuinmeubels van Teak hout. Ik schrob ze elk voorjaar schoon zodat ze weer als nieuw zijn. De lounge bank onder de veranda blijft droog dus heel mooi. In de winter gaan de kussens naar binnen zodat het weer er niet in komt. Dat is even wat werk maar zo blijven de meubels veel langer mooi.

En dan is de styling de finishing touch. Zet potten met mooie bloemen op de tafel, dek de tafel met mooi servies en een tafelkleed om buiten te eten. Dat beetje extra aandacht maakt van je tuin een feestje.

Kom je hier zelf nu echt niet uit? Denk er dan eens aan om een tuinontwerper of stylist in te schakelen, samen kom je veel verder.

tuinontwerp styling

tuinontwerp planten

Heb je zin om meer tips te krijgen voor huis en tuin? Lees dan verder in de blog. Via Instagram kan je de aanleg van onze boerderijtuin volgen. Geniet van je huis en je tuin!

Tuin styling voor Kees Smit Tuinmeubelen

 

Foto’s: Topr en Kees Smit

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *