Tuintips – tuin afscheiden

17 juni 2016 Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Tuintips

Ben je bezig met tuinplannen of droom je graag lekker weg bij mooie tuin inspiratie? Ik geef je in de tuin-blog praktische tips bij het inrichten van je tuin. Een vraag die regelmatig bij tuin-advies voorbij komt gaat over de afscheiding van de tuin. Dan bedoel ik een schutting, heg of hek plaatsen om privacy te creëren. We willen nou eenmaal lekker kunnen zonnen, eten en kletsen zonder dat de hele buurt mee kijkt, toch? En een lelijke schutting is vaak een doorn in het oog. Wat zijn dan wel mooie oplossingen voor tuinafscheiding? Als je wat verder zoekt dan ontdek je dat heel veel mooie mogelijkheden zijn.

Belangrijk bij het inrichten van je tuin is het ontdekken van je tuinstijl en de juiste indeling. Dus ga niet meteen indelen maar kijk eerst goed welke stijl er bij je past. Maak bijvoorbeeld een collage op papier of ga op Pinterest zoeken naar mooie tuinfoto’s. Zo ontdek je in grote lijnen waar je voorkeur naar uit gaat.

 

Tuinstijl

Kies je voor een strakke, moderne, landelijke tuinstijl of kies je voor een eigen, creatieve mix? De materialen die je gebruikt in tuinafscheiding, beplanting en bestrating bepalen een groot deel van de sfeer. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de vloer en kleur op de muren binnen in huis. Klinkt dat gek? Dat vind ik niet want je kunt de tuin bekijken als een buitenkamer. De afscheiding neemt vaak een groot deel van de tuin in beslag. Daarom is de kleur en het materiaal bij die keuze erg belangrijk.

Tuinhek kastanje schapenhek

 

Een paar mogelijkheden en verschillen van tuinafscheidingen op een rij:

1. Groene wand

Een haag of rek met planten zorgt voor een mooie, natuurlijke afscheiding van de tuin. Er ontstaat als het ware een groene muur waarmee je tuin wordt afgeschermd. Heggen zijn van klein tot groot verkrijgbaar, wil je het betaalbaar houden dan kies je voor planten die nog de hoogte in moeten groeien. Goede grond, bemesting en snoeien zorgt voor een gezonde groei van je haag.

Gaas rekken zijn ook een mooi alternatief om een groene wand te creëren. Het voordeel van gaaspanelen is dat je de tuin goed afschermt. Gebruik stevige palen om deze rekken te bevestigen en plant klimplanten tegen het rek. Kies voor een soort plant die snel klimt en ook in de winter groen is, zoals klimop.

Tip: Weet je dat je deze gaaspanelen compleet met planten kunt aanschaffen? Zo is je tuin meteen goed gesloten.

mobilane_kant_en_klaar_haag_hedera_woerner_haag_plaatsen_volgroeide_hedera_heg

 

2. Schutting van hout

Tuinschermen van hout zien we veel als standaard schutting rondom de tuinen. Het voordeel is dat er veel verschillende modellen en soorten hout in deze schermen te koop is zodat je een eigen stijl kunt kiezen. Wil je een houten schutting in een andere stijl? Kies dan voor rabat delen en zaag ze zelf op maat. Hiermee is een stoere wand te maken die jij naar eigen wens samenstelt.

Ik ben gek op zwart geschilderde schuttingen van het ruwe hout, het geeft de uitstraling van een oude, landelijke schuur. Natuurlijk hoef je het niet te schilderen, het is net wat je zelf mooi vindt.

Tip: Douglas hout is sterk en vergrijsd mooi van het weer. Het is mooi materiaal om van hetzelfde hout een veranda of pergola te bouwen.

flex fence verstelbaar tuinscherm louvre scherm verstelbare doorkijk schutting

 

3. Schutting van natuursteen

Stoer en wat industrieel zijn de schermen van natuursteen en composiet. Er worden tuinafscheidingen gemaakt van een dubbel gaas rek waar natuursteen in wordt gestort. Hiermee krijg je een natuurlijke en stoere afscheiding. Het voordeel is dat je de rekken op eigen hoogte kunt maken. Bijvoorbeeld een laag deel in de voortuin en hoger in de achtertuin. Daar wordt de tuin heel speels van. Schuttingen van composiet zijn strak afgewerkt en onderhoudsvrij. Ze zorgen ook voor een strakker uiterlijk dan hout en staan erg mooi in een moderne, minimalistische tuinstijl.

Schutting composiet bruin

maisonbelle-muurhaard-stenenschutting

 

4. Natuurlijke tuinafscheiding

Natuurlijke materialen, ik hou ervan! Gebruik matten van wilgentenen, riet of kokos om je tuin mee te scheiden. Deze matten worden van veel verschillende, natuurlijke materialen gemaakt. Je kunt er mooi tuinhekken van hetzelfde hout bij gebruiken. Je plaatst de schermen tegen stevige palen voor een goede constructie.

Tip: Laat er een paar zomerbloeiers en groenblijvers tegen aan groeien en de wand wordt steeds natuurlijker.

Kastanje hekwerk schapenhek

kastanje vlechtscherm-sfeer

 

Ga goed voorbereid op pad en laat je adviseren over het verschil in materialen en kosten. Belangrijk is om te weten hoeveel onderhoud je nieuwe tuinafscheiding nodig heeft en hoe duurzaam het is. Ook is het goed om de juiste voorbereidingen te treffen voordat het materiaal geleverd wordt. Zo weet je hoe je aan de slag kunt en of het product ook goed bij jou past.

Ik wens je veel tuin-plezier!

Heb je zin in nog meer tuin inspiratie? Lees dan verder in de blog.

handtekening-marije-maisonbelle

In samenwerking met Tuinafscheiding.nl, hier vind je alle producten van de foto’s

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *