Tuintrends 2016

19 april 2016 Styling,  Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  
Met het tuin seizoen voor de deur gaan wij op zoek naar de leukste trends om op je eigen manier te gebruiken. Natuurlijk hoef je je tuin niet elk jaar helemaal om te gooien maar met een mooie styling en vrolijke bloemen en planten tover je je tuin om in de trend die jouw aanspreekt.

1. Het lijnen paradijs

Een tuinontwerp met een duidelijk lijnenspel en geometrische vormen. Zoals een hoekig terras, een vierkante pergola of een border die deels over een rechthoekige vijver ligt. Doorbreek de strakke vormen door planten in grote, ronde potten op een hoekig terras te zetten. Het gaat om het spelen met verhoudingen en geometrische vormen zoals een rond terras dat wordt onderbroken met een vierkant geschoren haag. Om orde te houden gebruik je planten met krachtige vormen en felle kleuren om de zichtlijnen aan te geven.

Tuin planten

Qua planten passen bij deze stijl:  Zuid-Afrikaanse margriet, ranonkel, sleutelbloem, madelief en huzarenknoop.

Kleuren en materialen

Houd het simpel en contrastrijk: wit en zwart als hoofdkleuren, aangevuld met één of twee primaire kleuren zoals geel, blauw, rood of donker groen.

Kies in materiaal ook voor eenvoud: gladde en functionele bakken van metaal, kunststof of gelakt hout en zorgt voor kleur accent met bloemen in je zichtlijnen. De geometrische vormen kun je gebruiken in kussens of een parasol. Ben je toe aan nieuwe tuinmeubelen, dan passen strakke vormen met een open structuur het beste bij deze stijltrend. Om het geheel niet te strak en te kil aan te laten doen, vul je de materialen aan met warm hout.

2. De sprookjestuin

Creeer een sprookjesachtige sfeer met bijvoorbeeld een mini-bos en natuurvijver in de tuin. Niets is te gek in deze tuintrend: geef je fantasie de ruimte voor je eigen sprookje.

Veel bloemen, heggen en mos zijn een mooie basis voor een sprookjestuin. Sluit de tuin af met veel groen zodat het een besloten plek wordt. Maak hiervoor gebruik van klimplanten als groenblijvende clematis en vul een paar hangmanden met klimop en bloemen die als bloeiende gordijnen naar beneden hangen en toch een beetje wuiven in de wind. Werk met verborgen verlichting en vervaag de zichtlijnen met semitransparante planten. Door ook wat grillige, grote planten neer te zetten zorg je voor dieptewerking en nieuwe verrassingen.

Glans en diepe kleuren

Combineer diepe, verzadigde kleuren zoals donkerrode potten met lavendelhei,hyacinten, blauwe druifjes en anemonen. Het droomeffect wordt vergroot met glanzende materialen, zoals hoogglans potten of schalen met een changeant effect vol romantisch ijzerhard of een knoestige olijf.

Paars en lila spelen de hoofdrol in je sprookje. Kies je liever voor wat donkere kleuren dan is diepgroen met bordeaux een mooi alternatief. Als je deze kleuren, planten en materialen met elkaar combineert, krijg je altijd het mysterieuze effect.

3. De cirkeltuin

De cirkeltuin zorgt voor een natuurlijke en inspirerende omgeving. Kenmerkend is de cirkelvorm die terug komt in de beplanting met ronde bladvormen en bloemen maar ook in potten en meubels. Het hoeft allemaal niet zo strak maar laat de natuur haar gang gaan. Zo krijg je een tuin met veel variatie aan bloemen en planten, waarin mooi onkruid gewoon mee mag doen.

Natuurlijke uitstraling

Kies voor de natuurlijke sfeer en ronde vormen zoals een ronde tafel met een ronde schaal vol hyacinten of een cirkelvormige vijver. Met een paar aanpassingen creëer je deze sfeer. Wit en groen spelen in de hoofdrol, aangevuld met roodbruine nuances als terracotta en marsala. Het geeft de tuin een gemoedelijke en zuidelijke sfeer.

4. De hysterische tuin

Ben je gek op kleur? Dan is deze tuinstijl echt wat voor jou. Je kunt naar hartlust kleur en vrolijke elementen gebruiken. Deze tuin is één groene expressie vol kleurrijke contrasten. Met deze stijl maak je er een dolle boel van die eindeloos veel energie oplevert als je er naar kijkt en er doorheen loopt.

Het mag een beetje botsen, dus zet gerust knalroze en felrode petunia’s bij elkaar of maak een bont rijtje van roze madeliefjes en blauwe anemonen of lavendelhei. Hoe uitbundiger hoe beter, met deze stijltrend vier je de lente zwierig en uitgelaten.Vormen en kleuren

Kies voor een speelse aanpak in je materialen: retro vormen of grafische dessins in kussens en details. En kies voor planten uit alle windstreken, zo wordt rondlopen in je tuin een onvergetelijke ervaring. De kleuren zijn bont en primair. Denk aan rood, groen en blauw, aangevuld met zwart en roze.

Dus aan de slag: vul wat putten, koop wat kussens en breng de tuin in de mooiste stijl. Het grote genieten kan gaan beginnen…

 

handtekening-marije-maisonbelle

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *