Urban gardening

28 mei 2014 Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

Groententuin en kruidentuin

Hip en trendy is urban gardening ofwel stadstuinieren, steden worden steeds groener met moestuinen en groeizakken. We worden ons steeds bewuster van gezond eten, kiezen voor biologisch en betalen zelfs meer om er zeker van te zijn dat we echte producten op ons bord krijgen. Zou het urban gardening daar een gevolg van zijn?De trend uit New York houdt in dat je overal je eigen groenten, fruit en kruiden kan verbouwen. Daar heb je helemaal geen grote tuin voor nodig, het kan in een border, in bakken op een dakterras of zelfs op een klein balkon.

Wij hebben in eigen tuin een paar bakken aangelegd om kruiden en groenten in te verbouwen. De kruiden gaan hun eigen gang, zijn inmiddels heel sterk geworden en we kunnen er het hele jaar van eten. De groenten zaaien we in een kleine kas en worden daarna in het vak gezet. De vakken zijn niet heel groot maar we kunnen er zo de hele zomer van genieten. Eten in en uit de tuin!

groententuin blog

Verse kruiden

Verse kruiden in de keuken blijven (bij mij in ieder geval) niet lang goed. Zet je ze echter buiten in bakken of in de tuin en verzorg je ze goed dan heb je er de hele zomer plezier van! Heb je weinig ruimte dan hang je bakken aan je balkon of gebruik je een oude pallet om er je eigen verticale kruidentuin in de maken. Koop de kruiden in de supermarkt of bij een tuincentrum, plant ze met speciale grond en mest en zorg voor voldoende water. Zo kan je dagelijks de kruiden door je eten doen en sommige kruidenplanten overwinteren zelfs zodat je in de winter nog je eigen kruiden kunt gaan knippen.

Verse groenten

Begin bijvoorbeeld eens met sla, je koopt ze in het tuincentrum in kleine plantjes. Zet ze in een bak of in de tuin en zorg voor voldoende ruimte om te groeien. Als er na een week of 8 een flinke krop gegroeid is, is het tijd om te oogsten. Sla is Zomers heerlijk, de variant Rucola is ook erg makkelijk te verbouwen. Het heeft een pittige smaak, een paar blaadjes zijn vaak al genoeg voor een smaakvolle maaltijd. Kerstomaten, komkommer, wortel of radijs zijn lekker als aanvulling.

kruidentuin blog

Tuinieren met kids

Laat je kinderen zien hoe de planten groeien, betrek ze erbij en laat ze proeven. Onze kinderen laten hun speelkameraadjes vaak enthousiast de groenten-tuin zien, proeven en ruiken. Het is zo leuk om ze in de winkel hun eigen plantjes te laten uitzoeken en ze te betrekken bij de groei. Bijzonder mooi is dat een kruidentuin heel veel vlinders aantrekt, dat vinden ze fantastisch! En voor de eetlust is het echt bevorderlijk, ik betrap ze er regelmatig op dat ze tijdens het spelen wat snoepen uit de tuin, dat had ik een paar jaar geleden niet zo snel zien gebeuren!

Foto’s: Mooiwatplantendoen

 

Blijven lezen?