Verlicht je huis!

7 oktober 2013 Verlichting,  Woonblog - Interieurblog,  

De dagen worden korter en we krijgen meer behoefte aan prettig licht in huis!

Op een bewolkte herfstdag brandt de lamp boven de tafel al lekker lang omdat die hoek anders zo donker is. Een boekje lezen bij een lamp is in deze periode van het jaar overdag al snel prettig! Dit zijn ook de periodes dat we steeds meer vragen krijgen over de juiste verlichting in huis! Hoe deel je het nou goed in en waarom blijven die hoeken zo donker? Welk model lamp past het beste bij mijn interieur en waarom is het niet gezellig als we alle lampen aan hebben staan?

Met een goed lichtplan bepaal je zelf wat dat moment van de dag nodig heeft. Overdag wordt het huis verlicht met natuurlijk licht. Maar dat is per huis totaal verschillend, veel ramen of weinig ramen. De ligging van het huis speelt daarbij ook een grote rol. Het daglicht verandert de hele dag door. Er worden vaak een paar lampen gekocht, opgehangen en neergezet: klaar. En toch werkt het niet, het is niet gezellig of er is te weinig licht in bepaalde hoeken. Er wordt te weinig gespeeld met licht terwijl dat het huis juist zo praktisch en comfortabel maakt. Hoe zit een goed lichtplan in elkaar?

Basis- en sfeerverlichting

Basisverlichting hangt op centrale punten in een ruimte, zoals de lamp boven de eettafel of een plafonnière in de keuken. Basisverlichting geeft een subtiel en gelijkmatig licht. Sfeerverlichting brengt de gezelligheid en sfeer in huis. Sfeerverlichting is een tegenhanger van het hardere licht. Er wordt slechts een gedeelte van je kamer verlicht zoals een lamp met een kap op een tafeltje in een donkere hoek van de huiskamer.

Functionele- en accentverlichting

Functioneel licht geeft gericht licht op plekken waar extra licht nodig is. Denk hierbij aan een leeslamp bij een stoel of verlichting boven het bureau of werkblad in de keuken. Vanaf een leeftijd van 30 gaat je gezichtsvermogen al achteruit dus juiste verlichting bij lezen of handwerken is bijzonder belangrijk. Wil je een schilderij of kunstwerk in je huiskamer direct belichten dan heb je accentverlichting nodig. Zorg ervoor dat accent licht niet overheerst maar bescheiden is.

Lichtplan maken

Maak een plattegrond van de ruimte en geef aan waar er verlichting nodig is. Bedenk dan goed of dat basis of accentverlichting moet worden. Door middel van het gebruik van dimmers, kunnen de lichtbronnen een andere functie krijgen en een andere sfeer uitstralen. De lamp boven de eethoek kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een gezellig diner. Hetzelfde geldt voor een vloerlampen in de zithoek, welke met een dimmer veranderen kan van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje. Afhankelijk van de gewenste sfeer, kunnen de delen van de kamer verlicht worden. Alle verlichting hoeft namelijk niet altijd aan, het is mooi om daarmee te spelen

Heb je bedacht waar de lampen moeten komen, staan of moeten komen te hangen? Bedenk dan goed welke aansluitpunten er nodig zijn en of daar aanpassingen voor moeten worden gedaan. Laat dit altijd doen door een vakman, dit is erg belangrijk voor de veiligheid.

Kies bij het uitzoeken van lampen de stijl en vorm die passen bij de interieurstijl. Je krijgt een eenheid in het interieur als je vormen, kleuren en materialen kiest die bij elkaar passen. Het kan mooi zijn verschillende lampen van een serie te kopen. Een bijzondere blikvanger kan daarnaast karakter aan de ruimte geven.

verlichtingsplan Maison Belle

Een voorbeeld van een lichtplan van één van mijn projecten.

Lukt het niet of vind je het lastig? Ik help je graag met het opzetten van een goed en op maat gemaakt verlichtingsplan. De mogelijkheden zijn te zien bij de interieuradvies pakketten, aarzel niet om contact op te nemen om het eens te overleggen.

In de blog lees je meer over verlichting, handige interieur tips in inspiratie.

Blijven lezen?