Verlichting op je werkplek

29 oktober 2016 Verlichting,  Werkplek,  Woonblog - Interieurblog,  

Donkere dagen

De herfst is begonnen en de dagen worden donkerder: binnen wordt het steeds gezelliger! Verlichting is een belangrijke sfeermaker in het interieur dit jaargetijde. Ik schreef al eens vaker over hoe je een lichtplan maakt voor je huis en de verschillende stijlen van lampen. In deze blog besteed ik aandacht aan verlichting op je thuiswerk-plek.

Thuis werkplek

We werken steeds vaker thuis, handig om lange files te vermijden en een stukje rust in de week te vinden. Een fijne werkplek moet functioneel zijn, dat betekent natuurlijk niet dat functioneel weinig sfeer heeft. Is je werkplek niet echt om trots op te zijn? Neem dan eens goed de tijd om die ruimte onder handen te nemen. Je zult zien dat je veel creatiever, geconcentreerder en beter je werk kunt doen op een sfeervolle plek.

maisonbelle-bureaulamp-industrieel-dominique

 

Kantoor aan huis inrichten

Hoe maak je van een saaie werkhoek en fijne en stijlvolle thuiswerkplek? Ik geef je handige tips en trics.

 1. Maak een hoek of een kamertje vrij voor een fijne werkplek. De ruimte hoeft helemaal niet groot te zijn, misschien kun je het zelfs nog delen met de slaapkamer of met je kinderen voor huiswerk- of speelkamer?
 2. Waarom zou je kiezen voor een saai, standaard bureau of voor de keukentafel? Zet een mooie tafel(tje) neer of zaag een werkblad op maat en leg hem op schragen. Dat staat meteen een stuk beter. Met dit bureau als basis ga je verder met inrichten.
 3. Kastruimte is onmisbaar om je werk materiaal en eventueel andere spullen in de kamer op te kunnen ruimen. Dat kan een open kast zijn, die moet je dan wel netjes organiseren of een gesloten kast zodat je veel kwijt kunt zonder het te zien. Lage ladekasten onder een werkblad kunnen ook een hele goede uitkomst zijn.
 4. Je bureau en stoel zijn de belangrijkste meubels op je werkplek. Met een aantal mooie elementen kun je gaan stylen, eigenlijk net zoals in je woonkamer. Juist hiermee wordt een werkplek gezellig en voel je je thuis.

 

Verlichting op de werkplek

Als het over verlichting gaat dan is dat juíst op je werkplek onmisbaar. Daar hoef je niet het hele huis voor om te bouwen, met een paar verschillende lichtbronnen stel je het licht in naar het moment van de dag.

maisonbelle-werkplek-hanglamp-spot

 

Het licht in de werkkamer moet de juiste sterkte hebben. Voldoende licht op je werk is noodzakelijk om goed te presteren en dat red je vaak niet met daglicht alleen. Het is nodig voor je ogen maar ook voor je concentratie. Bovendien is kunstlicht nodig  om het contrast tussen het licht in de ruimte en je beeld- scherm in balans te houden. In het najaar in de winter zijn er veel donkere dagen waarbij je overdag nog wat extra licht nodig zult hebben.

 • Kies als directe verlichting een tafellamp of hang een lamp aan de zijkant boven je bureau zodat het goed verlicht is. Zorg ervoor dat deze lamp de randen van je bureau verlicht, dat geeft een beter resultaat. Een daglicht-lamp geeft hetzelfde licht als daglicht en is ideaal in een ruimte waar weinig dag-licht naar binnen komt. Een led-lamp kan hiervoor ook heel geschikt zijn.
 • Belangrijk bij het kiezen van de juiste lampen is de sfeer die je de werkplek wilt geven. Kies je voor de landelijke stijl? Voer dat dan door in je verlichting. Ga je voor industrieel? Dan zijn industriële lampen prachtige elementen om de kamer de juiste uitstraling te geven. Hiermee zet je de stijl door en de lampen zorgen voor een goede styling van je werkplek.

 

Lichtplan maken

Maak een lichtplan voor je werkplek, dat doe je bijvoorbeeld door de ruimte te schetsen op ruitjes-papier en de meubels op schaal in te tekenen. Teken nu de directe verlichting voor bij het bureau en sfeerlicht in elke hoek van de ruimte. Houd rekening met stopcontacten en lichtpunten. Sfeerlicht kan heel speels in een kast, naast het bureau en in een lege, kale hoek.

Waarom zoveel lampen? Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal tegelijk aan het doen. Je kunt juist kiezen wat je op dát moment van de dag prettig vindt. Zo ben je flexibel en voorkom je een kille werkplek.Denk ook eens aan dimmers zodat je de lampen kunt afstellen.

TIP: Gebruik eens een grote, staande lamp in een hoek. Dat kan een echte eye-catcher voor de ruimte worden.

maisonbelle-staandelamp-industrieel

 

Styling

Als laatste style je de werkhoek met een paar mooie accessoires zoals een plant, vaas met bloemen en voeg je persoonlijkheid toe in een paar mooie foto’s of spreuken aan de muur. Met washi-tape komt er geen gereedschap bij te past en je vervangt het snel weer voor wat nieuws!

maisonbelle-bureaulamp-zwart

 

Online is het aanbod verlichting erg groot. Direct Lampen heft een prettige Website, overzichtelijk en vol handige inspiratie en tips. Ga eens rustig zitten en neem de tijd om de modellen te vergelijken. Maak een een mooi combinatie in je winkelmandje en kunt ze bestellen. Eenmaal thuis zijn ze goed te bekijken in de ruimte. Bevalt het je niet, dan stuur je ze zonder problemen weer terug. Zo wordt het inrichten met een volle agenda een fluitje van een cent!

 

handtekening-marije-maisonbelle

Foto’s en styling: DirectLampen.nl

In samenwerking met DirectLampen.nl

Blijven lezen?

2 reacties op Verlichting op je werkplek

 • Bart zegt:

  Leuk artikel! Wat ik zelf belangrijk vind als ik thuis werk, is dat ik zo min mogelijk afleiding heb. Het liefst leer ik dan ook met alleen licht op mijn bureau en op de rest van de kamer geen licht. Dan kan ik me beter concentreren.

 • Maison Belle zegt:

  Hallo Bart, leuk om te horen! Handig inderdaad voor de concentratie is inderdaad om niet teveel afleiding om je heen te hebben. Een beetje bijlicht (dat kan ook daglicht zijn) geeft de ogen rust om te focussen. Gr, Marije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *