Vouwgordijnen kiezen – interieur tips

11 oktober 2017 D.I.Y. Zelfmakers,  Woonblog - Interieurblog,  

Vouwgordijnen tips

Vouwgordijnen kiezen: gordijnen zijn echte sfeermakers in huis en onmisbaar deze periode van het jaar. Ze zorgen ervoor dat je je thuis lekker terug kunt trekken en tot rust kunt komen. In deze blog schrijf ik over vouwgordijnen kiezen; hoe je ze kiest en wat de varianten zijn. 

Vouwgordijnen worden op maat gemaakt van gordijnstof, hierdoor zijn er veel meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld rolgordijnen of jaloezieën. Door een eigen stof te kiezen heb je keuze uit heel veel transparanties, kleuren en patronen. Dat maakt het vouwgordijnen kiezen niet eenvoudig. Maar wat zijn vouwgordijnen nu eigenlijk?

 

Wat zijn vouwgordijnen

Vouwgordijnen worden op maat gemaakt van stof, gecombineerd met baleinen. Baleinen zijn buisjes die in de horizontale tunnels worden geschoven. Hierdoor blijft het gordijn mooi strak op of in het kozijn hangen. Een vouwgordijn zit aan de bovenzijde vast en valt trapsgewijs naar beneden bij het sluiten. Vouwgordijnen geven je interieur veel sfeer en zijn heel mooi te combineren met overgordijnen. Door de stijl van afwerking en de keuze voor een stof zijn ze volledig aan te passen aan je eigen woonstijl.

 

vouwgordijn transparant

Foto 1 en 2 Vadain

 

Gordijnstof

Een groot voordeel van vouwgordijnen is dat ze in bijna alle gordijnstoffen gemaakt kunnen worden. Je kunt kiezen uit prachtige structuren, luxe dessins of een bijzonder motief. Een vouwgordijn kan dienen van vitrage, in between tot overgordijn, dat bepaalt de dikte van de stof. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat de functie van deze gordijnen moet zijn. Dat maakt het minder moeilijk om de juiste stof uit te kiezen. 

  • Transparante stoffen zijn heel geschikt voor vouwgordijnen, dat is het alternatief voor vitrage. Het houdt de inkijk tegen terwijl er wel veel daglicht naar binnen komt.
  • Kies je voor een dikkere stof dan zullen de vouwgordijnen meer beslotenheid geven. Gordijnen zijn ook fijn om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, kies dan voor een wat dikkere stof die geluid dempt. 
  • De kleur van de gordijnen en het soort stof bepaalt een groot deel van de uitstraling. Kies in een landelijke woonstijl voor natuurlijke tinten en linnen weving.  In een moderne woonstijl kunnen opvallende, primaire kleuren prachtig uit komen in de gordijnen. Zo maakt de raambekleding het interieur helemaal af!

 

 

 

Mogelijkheden

Veel vouwgordijnen worden op maat gemaakt zodat je kunt kiezen in de stof en afwerking. Zo stem je ze af op de ruimte:

  • Voor de slaapkamer zijn verduisterende vouwgordijnen ideaal, kies dan voor een verduisterende stof of laat ze voeren zodat er geen licht naar binnen valt. Donkere gordijnen geven een slaapkamer bovendien heel veel sfeer. Bepaalde vouwgordijnen zijn ook geschikt voor kantel/kiepramen en dakramen. Juist door dit door te voeren ontstaat er een mooi gehel.
  • In de woonkamer kun je kiezen voor een transparantere stof, zo is er geen inkijk maar komt er nog wel daglicht naar binnen. Op een warme zomerdag blijft de temperatuur binnen heel aangenaam door de gordijnen te sluiten. Bij enkel glas of veel tocht zijn wat dikkere gordijnen ideaal, ze kunnen isolerend werken en de warmte binnen houden.

Voordeel: Vouwgordijnen zijn wasbaar, doordat de stof eenvoudig los gehaald kan worden.

 

vouwgordijn blog

Foto 3 en 4 Luxaflex

 

Afwerking

Wat is er nog meer te kiezen? Nieuw zijn vouwgordijnen met het top-down systeem voor vouwgordijnen. Hierbij is een rolgordijn aan de bovenkant en onderkant open en dicht te doen. Zo hang je het gordijn halverwege het raam en stroomt het daglicht van boven toch heel goed naar binnen. Fijn als je aan een drukke straat woont.

En wat dacht je van de vouwgordijnen open en dicht doen via je telefoon, tablet of afstandbediening? Er worden steeds meer manieren ontwikkeld om ‘smart’ te wonen. Zo hoef je niet eens de bank meer af…

Ik hoop je te hebben geïnspireerd, meer gordijn inspiratie vind je in de woonblog. Deze vouwgordijnen zijn verkrijgbaar bij INHUIS Plaza.

 

In samenwerking met: INHUIS Plaza

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *