Wat doet kleur met je huis?

10 maart 2016 Kleur,  Woonblog - Interieurblog,  

Kleur je interieur

Het blijft een hele kunst, welke kleur kies je voor de woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamers? Er zijn zoveel mogelijkheden en dat maakt het uitzoeken van de juiste kleur en juiste sfeer juist zo lastig! Wij helpen je graag bij het zoeken van mooie kleurcombinaties en willen je inspireren met deze blog.

Volg het stappenplan en neem hier goed de tijd voor om de juiste keuzes te maken. Voordat je verf koopt of het op de muur aanbrengt, is het belangrijk dat je de kleur ervan bij verschillend licht bekijkt om te zien hoe de kleur daarop reageert. Daglicht is een gratis lichtbron en haalt het beste in kleuren naar boven. Je kunt ook kleuren kiezen die het goed doen in het licht dat in een bepaalde kamer valt. Als je bijvoorbeeld een koude kamer met weinig daglicht aan de noordkant van het huis hebt, kan een warme kleur met geel of rood erin helpen de kamer gastvrijer te maken. Aan de andere kant kan een erg warme en zonnige kamer comfortabeler worden gemaakt als deze in een koele kleur wordt geverfd, zoals fris mintgroen, turkoois of een blauwtint.

Als je gewend bent aan het effect van kleurige accessoires in de kamer, wil je misschien een kleur paneel proberen of een muur verven. Begin met een lichte kleur die kan altijd feller of donkerder worden gemaakt door er een andere verf overheen aan te brengen. Bedenk dat het gemakkelijker is een donkere kleur over een lichte aan te brengen dan andersom.

 

moodboard maken

 

Stappenplan interieur kleur kiezen

  1. Maak een moodbord van plaatjes uit interieur tijdschriften: zo kom je erachter wat jouw kleurvoorkeur is.  Maak voor elke ruimte een eigen moodbord. Houd je van felle of juist van ingetogen tinten? Of zie je graag veel verschillende kleuren? Of gebruik je juist liever van een beperkt kleurpalet? Geef je partner ook de ruimte voor zijn of haar inbreng. Het lijkt soms onmogelijk maar zie het als een uitdaging om een mix van jullie beide stijlen te maken.
  2. Bepaal van tevoren wat je graag wilt laten opvallen en wat juist niet. Iets wat je liever niet wilt accentueren, geef je dezelfde kleur als de achtergrond. Dan springt het veel minder in het oog.
  3. Houd je van rust? Kies dan kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals groen- en blauwtinten of roze- en roodtinten. Liever wat dynamischer? Kleuren die elkaar versterken zijn rood en groen, blauw en oranje en geel en paars. Dit komt doordat zij tegenover elkaar in de kleurcirkel liggen.
  4. Heb je veel spullen in huis? Dan is een rustig kleurpalet een goede keuze.Bij een minimalistisch interieur kun je prima experimenteren met grotere kleurcontrasten.
  5. Deurposten een andere kleur dan de deuren? Dit kan een goede keuze zijn. Je legt hiermee wat accenten. Doe dit niet als je al veel spullen in huis hebt staan, want hierdoor wordt het wat onrustiger. Heb je prachtige oude deuren in je huis? Die mogen best een ander tintje hebben dan de wanden, dan vallen ze beter op.
  6. Ieder huis heeft ook basistinten nodig die kleuren wat kunnen neutraliseren: witten, bruinen en grijzen. Die basistinten zijn lastig te kiezen. Neem hier goed de tijd voor en ga experimenteren met grote kleurstalen en materialen om het effect alvast te bekijken.
  7. Het is leuk om te experimenteren met kleur. Speel met kleuren, het is niet snel fout als je er zelf blij van wordt!

Heel veel succes!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *