Weer naar buiten

20 april 2016 Interieur trends,  Seizoenen,  Tuin,  

Ja hoor, ik heb de kriebels te pakken. Het terras is gereinigd en de tuinset staat klaar. Omdat het mooie weer zomaar kan beginnen en ook ineens weer weg kan zijn, willen we graag van elke mooie vrije dag genieten.

Geïnspireerd door de nieuwe tuincollecties bekijk ik de nieuwste producten. Van overdekte buitenkeukens, loungebanken en terrasverwarmers tot veranda’s in alle soorten en maten. Voor de één misschien wat overdreven maar voor een buitenmens zijn dit waardevolle investeringen. 

Ontdek je tuinstijl

Tijdens het geven van interieuradvies verplaatst mijn werk zich dit seizoen ook naar buiten. Hoe richt je de tuin en en hoe haal je de gezelligheid van je huis ook naar buiten? Het is tijd voor een goed tuinplan dus ik geef een aantal tips en inspiratie. 

Begin met het maken van een wenslijst en ga op zoek naar je tuinstijl. Eet je graag buiten of plof je liever lekker neer op de bank? Hoe denk je over een speelplek voor de kinderen of een buitenkeuken? Verzamel tuinfoto’s op internet of uit tijdschriften en maak een moodboard. Welke kleuren, materialen en stijlen vind je mooi? Bekijk je moodboard en vergelijk dat met de huidige situatie. Zo wordt duidelijk wat er kan worden aangepast om de gewenste sfeer te krijgen. Je kunt dit natuurlijk in stappen doen, niet alles hoeft in één keer.

Beplanting

Bomen, planten en een gazon zijn heerlijk als groene basis. Maar een gazon heeft verzorging nodig, bomen en heggen moeten met regelmaat worden gesnoeid. Pas de beplanting op jouw ‘groene vingers’ aan. Dat betekent dat er soms iets moet worden vervangen. Hiermee voorkom je veel frustratie en werk. Een paar grote plantenbakken zorgen voor minder werk dan volle borders. En kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en blijft lekker groen.

maisonbelle-tuinieren

Kinderen in de tuin

Geef de kinderen een eigen speelhoek in de tuin. Combineer bijvoorbeeld een speelhuisje met een zandbak, zodat ze zich lekker kunnen vermaken. Op deze manier kunnen jullie zich op het terras vermaken en geniet je samen nog meer van de tuin!

Materialen

Het materiaal op de grond bepaalt een groot deel van de sfeer in de tuin. Kies dus bestrating, hout of steen, wat in je tuin-stijl past. Dit is de basis. Daarna komen de meubels. Eet je graag buiten of ga je liever loungen of zonnen? Het is belangrijk om de meubels daarop af te stemmen. Voor buiteneters is een grote tafel met veel zitplek ideaal en het vult het terras. Loungebanken zijn een goed alternatief, ze geven meteen een relaxte sfeer.

Let bij aankoop goed op de maten in verhouding met de tuin. Met mooie meubels, plantenbakken en kussens oogt je tuin verzorgd en gezellig, net als in je huis. Kies voor eenheid dus herhaal kleuren en materialen voor een mooi geheel.

Schaduw

De perfecte oplossing voor zonnige dagen is een schaduwdoek of overkapping. Kies je voor een veranda dan heb je een schaduwplek en kun je zelfs bij frisser weer buiten zitten. Zo geniet je nog meer van je tuin.

Geniet van het buiten-leven!

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven April 2016

Foto’s en producten: Karwei

wooncolumn-maisonbelle-nd-042016

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *