Welke woonstijl past het beste bij jou?

10 februari 2016 Interieur trends,  Kleur,  Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Huis inrichten

Je huis inrichten: dat is nog een hele uitdaging. Begin nou niet meteen met het uitzoeken van meubels maar ga eerst eens op zoek naar de woonstijl die echt bij jou past. Hoe doe je dat? Ik behandel het in deze blog.

  1.  Verzamel sfeerbeelden van interieurs: knipsels uit bladen of plaatjes van Internet. Verzamel ze in een mapje. Foto’s kunnen je een bepaald gevoel geven wat je met woorden niet kunt omschrijven. Dat ‘gevoel’ is belangrijk.
  2. Leg de beelden bij elkaar en bekijk welke kleuren, materialen en vormen je ziet terugkomen. Is het een grote chaos, doe je best om bepaalde dingen te herkennen. Leg de beelden die bijenkaar passen bij elkaar. Geef je partner ook een kans om zijn plaatjes te verzamelen, zo krijgt hij of zij ook de kans om mee te denken. Geloof mij: dat scheelt een hoop geruzie achteraf en jullie zullen straks nog meer genieten.
  3.  Maak van je verzamelde plaatjes een moodboard. Plak ze op een groot vel of maak een collage in de computer. Let erop dat je verschillende producten verwerkt zoals meubels, kleuren maar ook raambekleding, vloerkleden, lampen enz.
  4. Niet elke woonstijl past precies in een hokje. Gelukkig maar want anders was elk huis hetzelfde ingericht. Een aantal woonstijlen op een rij: klassiek, modern, Scandinavisch, landelijk, industrieel, natuurlijk of vintage. Natuurlijk kan jouw woonstijl ook een combinatie van stijlen zijn: industrieel met vintage of  landelijk, Scandinavisch. 

Woonstijl

  •  Je stijl wordt nu steeds duidelijker. Bekijk met een kritisch oog je eigen huis. Wat past er nog in deze woonstijl en wat eigenlijk helemaal niet? Neem de tijd om flink te selecteren en op te ruimen. Geef spullen weg of verkoop spullen en meubels via Marktplaats. Een ander kan hier nog heel veel plezier van hebben.
  • De basis van je nieuwe interieur zijn de vloer, de lichtinval en de kleur op de muren. Past dit nog bij je moodboard? Bekijk eens welke kleur de muren hebben en welke vloer er ligt. Een houten vloer kan opnieuw behandeld worden en gekleurd worden. Dat geeft vaak een totaal ander effect. En schilderen van de muren lijkt een hele klus maar het geeft zoveel resultaat!
  • Dan zijn de basis meubelstukken erg belangrijk. Koop liever een grote bank die de zithoek mooi vult dan een klein bankje en veel verschillende stoeltjes. Met grote meubels die goed passen, oogt je interieur rustig en compleet. Met accessoires maak je het af, deze kun je daarna ook nog eens wisselen. Dus houd de basis rustig en werk met kleur en trends in de accenten.

Ik laat je in deze sfeerbeelden een aantal verschillende opties en woonstijlen zien.

1. Industrieel interieur

Een industriële woonstijl heeft veel zwarte en witten. Strakke vormen en metalen accenten en wordt vaak gecombineerd met stoer beton. Op deze foto’s zie je een gietvloer in betonlook en betonlook op de muren wat zo mooi staat bij de zwarte, strakke keuken. Voeg accenten van hout en riet toe voor meer warmte. De gekleurde details zorgen ervoor dat het niet té saai wordt.

maisonbelle-zwartekeuken

maisonbelle-betonlookmuur
maisonbelle-zitjevensterbank

2. Natuurlijk interieur

Ben je gek op natuurlijke materialen en een rustige basis? Dan past deze woonstijl vast bij jou.

Gebruik hiervoor veel hout, bamboe en riet in meubels en woonaccessoires. De kleuren van deze natuurlijke materialen zorgen voor een heerlijke, rustige en warme basis. Gebruik in de styling: schapenvachtjes, kamerplanten, houten accessoires en botanische prints voor aan de muren. De basis is licht, de muren zijn hier wit zodat de kleur van het hout en het groen van de planten wordt benadrukt.

maisonbelle-houtentafelmetbankje

maisonbelle-werktafel keuken

maisonbelle-bamboe meubels

3. Landelijk interieur

De sfeer van een woonboerderij of een huis op het platteland, dat is de basis van de landelijke woonstijl. Ook hier zie je veel natuurlijke materialen maar vaak geschilderd in mooie natuurtinten. Een grote eettafel met banken, brocante buffetkast met ruitjes of sierplanken aan de muren geven elk huis die landelijke sfeer. Natuurlijk is dit ook heel mooi te combineren met industriële accenten of een paar moderne design meubels. Zoek een combinatie die bij jou past.

maisonbelle-buffetkast landelijk

maisonbelle-lockerkast landelijk
maisonbelle-landelijk bureau

4. Donkere muren

Met een donkere tint op de muur laat je lef zien, de ruimte wordt knus en heel stijlvol. Let er wel op dat er ook nog voldoende daglicht in je leefruimtes komt zodat niet alles donker is. Het is bijvoorbeeld heerlijk voor in de tv/ haardhoek. Een groene muur combineert prachtig met grijs, zwart en taupe en is te gebruiken in verschillende woonstijlen. Zwart muren zijn prachtig om te combineren met diepe kleuren zoals de groene bank maar ook het zacht roze komt er heel mooi bij uit.

maisonbelle-groenemuur

maisonbelle-zwartemuur

maisonbelle-zwart met roze

5. Persoonlijk interieur

Met accessoires maak je je interieur echt af. Daarvoor is het mooi om persoonlijke spullen te gebruiken, bijvoorbeeld foto’s, quotes of boeken waar je gek op bent. Houd je van kamerplanten?, maak dan plaats voor een plantenhoek. Maak groepjes zodat je mooiste stukken ook echt de aandacht krijgen. Dat kan op een tafel, boekenplank of in een open kast. Je zult zo nog meer genieten van je interieur.

maisonbelle-hoekje planten

maisonbelle-fotolijsten

maisonbelle-styling woonaccessoires

Welke woonstijl is jouw favoriet? Ik hoop je te hebben geïnspireerd. Deze mooie producten en een aantal meubels zijn te koop via Houss.nl, op deze geweldige webshop is trouwens nog veel meer moois te vinden. Geniet van het inrichten van je huis!

handtekening-marije-maisonbelle

Deze blog is geschreven in samenwerking met Houss.nl


2 reacties op Welke woonstijl past het beste bij jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *