Woninginrichting – de eettafel

23 januari 2017 Keuken,  Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Eettafel

De eettafel is toch wel het middelpunt in huis. Hier gebeurt het: je begint er samen de dag en ontmoet elkaar weer na een drukke school- en werkdag daar aan tafel. Belangrijk bij woninginrichting van de eethoek in de kamer of eettafel in de keuken.

Ik vind het zo gezellig om aandacht aan deze “tafel-momenten” te geven. Voor mij geen bord op schoot, voor de tv maar een gezellig gedekte eettafel. Of het nu stampot-dag is of dat er in het weekend uitgebreider gekookt wordt: wij eten gezellig samen aan tafel. Er wordt huiswerk gemaakt, thee gedronken en soms ook gewerkt. Een droom is dan ook wel zo’n mooie eetkeuken waar we dit alles kunnen combineren als echte leefkeuken.

 

maisonbelle-interieuradvies

 

Interieuradvies

Bij het inrichten van een nieuwe woning of restyling van een bestaand huis mag de eettafel dan ook de aandacht krijgen. Tijdens mijn interieuradviezen is dit dan ook een belangrijk bespreekpunt. Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om de eethoek in te richten. Een voorbeeld zie je in deze open keuken.

Het leek mij goed moment voor een blog over dit thema.

 

maisonbelle-tafel-xpoot

 

5 tips bij het inrichten van je eethoek

1. Bepaal je woonstijl

Dit is het begin: ontdek je woonstijl. Kies je voor een landelijk, strak, klassiek of Industrieel interieur of een mix daarvan? Het model en het materiaal van de eettafel bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je eethoek. Pas de eettafel daarom aan je woonstijl aan.

Bij de woonkeuken inrichten is het mooi om de stijl van de eettafel in de keuken bij de keuken te laten passen. Zo ontstaat er een mooie leefkeuken.

2. Bepaal de maat

Een lange tafel van 2,5 meter, staat op veel wensenlijstjes maar past niet in elke woning. Is de tafel te groot dan wordt het een sta-in-de-weg. Is de eettafel te klein dan valt ie weg, dat zou zonde zijn. 

Tip: Maak een indeling van de ruimte op ruitjespapier en teken daar de meubels op schaal in. Zijn er lege vlakken? Dan mag de tafel wat groter. Past de tafel bijna niet in de woonkeuken of in de woonkamer? Kies dan liever voor een compacter model die goed in de ruimte past. Dat verhoogt absoluut je woongenot.

3. Materiaal

Hout geeft warmte in huis dus een eettafel van hout kan eigenlijk altijd. Glas, metaal of natuursteen kan erg mooi zijn maar moet wel heel goed bij je woonstijl passen. Het oogt snel wat kil en zakelijk.

Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een houten blad met metalen poten. Zo wordt de eettafel strakker of juist stoerder. Het soort hout en de afwerking is ook een belangrijk element. Kies je voor hout met veel knoesten of spiegelglad afgewerkt? Denk hier van te voren eens over na voordat je op zoektocht gaat. Vergelijk, laat je informeren en je merkt vast waar je warm van wordt.

4. Kleur

Stem de kleuren af naar de lichtinval in de woning. Daarmee bedoel ik: In een donker huis is het aan te raden om voor lichte meubels en lichte materialen te kiezen. Anders wordt het geheel wel heel zwaar. Daar zorgt een lichte eettafel al voor een lichtere hoek.

In een licht huis kan je kiezen voor frisse, lichte meubels of nog meer sfeer aanbrengen door te kiezen voor een donkere eettafel. Ook mooi is een combinatie van een licht blad met een donkere poot en stoelen.

5. Eetkamer stoelen

De stoelen aan tafel bepalen een groot deel de uitstraling van de eethoek. Grote stoelen kunnen de tafel teveel verbergen.

Als je de tafel graag laat zien, kies dan voor ranke stoelen of een bankje zodat er een mooi evenwicht ontstaat. Dit is ook belangrijk bij de eettafel in de keuken, het wordt anders al snel erg propperig en vol.

 

maisonbelle-eettafel-metalenpoten

 

Interieur inspiratie

Ga je op tafel-jacht? Standaard tafels zijn er al zo veel. Een eettafel op maat is ideaal als je een speciale afmeting zoekt en om een originele stijl neer te zetten. Wat dacht je van het uitzoeken van je eigen boomstam waar je zelf de poten bij uitzoekt?

 

eettafel stalen frame

maisonbelle-woonkeuken-zwart

 

Meneer van Hout in Veenendaal is zo’n adres. Er is een prachtige collectie tafels, in veel variaties en stijlen verkrijgbaar. Zowel via de website als in de showroom te bekijken. Ook mooi te gebruiken bij het inrichten van een kantoor met een grote vergadertafel of gebruik zo’n stoere tafel als bureau. Dat geeft meteen zoveel meer sfeer dan standaard kantoor meubilair!

Tip: laat je nieuwe eettafel meteen afwerken met een beschermlaag zodat er lekker op geleefd kan worden. Geen lelijke onderzetters of tafelzeil meer nodig maar laat de tafel zien!

Lees verder in de interieurblog met heel veel interieur inspiratie. Veel plezier!

handtekening-marije-maisonbelle

In samenwerking met Meneer van Hout

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *