Oktober Woonmaand – Woontrend 2016

22 oktober 2015 Interieur trends,  Woonblog - Interieurblog,  

Woontrends

Voor het Nederlands Dagblad schreef ik een artikel over de woontrends voor het najaar en de winter van 2015-2016. Geniet mee van deze fijne inspiratie.

Planten, goud en retro in de woonkamer

Het najaar is voor veel mensen hét moment om je interieur te veranderen. Hoe doe je dat en wat zijn eigenlijk de nieuwe interieurtrends voor het komende seizoen?

Een prettig interieur zorgt ervoor dat je meer geniet van je huis en van elkaar. Dan wordt thuiskomen na een lange dag heel plezierig. Zo’n interieur creëer je door een goede basis en een combinatie in trends. Die gebruik je om eens een leuke aanpassing in huis te doen. Nu de dagen donkerder worden en we ons meer naar binnen gaan richten is het zo gezellig om weer eens de puntjes op de i te zetten.

Volg trends maar durf te kiezen dus ga op zoek naar de stijl die écht bij je past en hou je daar aan vast. Iedereen heeft een bepaalde kleurvoorkeur dus zit er net één van die kleuren bij: koop een paar nieuwe kussens voor op de bank om kleur toe te voegen. Je zult zien dat een beetje extra aandacht je huis meteen gezelliger maakt.

De trends:

1. Urban forest

We worden ons steeds meer bewuster van de natuur, duurzaamheid en de voordelen van natuurlijke materialen. De rust van de natuur haal je met natuurproducten in huis. Kamerplanten zijn een voorbeeld van deze trend. Na een periode van weinig groen in huis zien we planten langzaam weer op de vensterbanken komen. Een bijkomend voordeel is dan planten in huis het zuurstofgehalte op pijl houden en de lucht zuiveren.

Een grote palm op de grond of meerdere planten in groepjes bij elkaar zijn een van de vele manieren om planten te stylen. Zet ze in een terracotta pot of in een grote mand zodat het lekker basic oogt. Ouderwetse planten zijn weer in de mode zoals cactus, gatenplant of een sanseveria. Je kunt de planten ook ophangen aan een plantenhanger van touw, net als vroeger.

05_NIPPRIG_01

2. Natuurlijk

Natuurlijke materialen zoals rotan, oud hout, veel planten en groene tinten spelen de hoofdrol in de wooncollecties van dit najaar. Met het achtergrond verhaal want we willen graag weten waar het vandaan komt en wat we in huis halen. Hierbij worden groene- en ontwikkelingsprojecten gesteund. Al kost het wat meer, het voelt wel zo fijn als we weten dat een product verantwoord geproduceerd is.

Als voorbeeld deze manden van Ikea, ze worden allemaal met de hand gevlochten. Ze worden gemaakt van waterhyacint, dat begint makkelijk te woekeren en wordt verwijderd uit rivieren om verstopping tegen te gaan.

Voer de natuurlijke stijl door in je interieur met natuurprints op behang en schilderij-lijsten met botanische prints. Mixen mag, juist hierdoor ontstaan de mooiste combinaties.

nipprigvlechten

3. Goud en koper

Met koper en goud in de details van in je interieur, voeg je warmte en glans toe. Aan de koper kleur zijn we inmiddels al gewend, daarbij wordt er ook steeds meer goud gespot. Woonaccessoires zoals lampen, bijzettafeltjes en kandelaars worden afgewerkt in goud en koper kleur. Met deze materialen geef je het interieur een mooie afwerking. Kies voor grote blikvangers zoals een hanglamp in het goud. Dit is lamp Brass Freak van Dutchbone.

Brass freak setting-2

4. Retro

Retro en vintage zijn enorm populair. Het oude kastje van oma wordt het pronkstuk van de woonkamer. Deze stijl meubels worden zelfs weer nieuw gemaakt. De kenmerken van het ’nieuwe vintage’ zijn notenhout en de ranke poten. Laat kleuren en materialen terugkomen dus kies je voor een meubelstuk met notenhout, koop er dan nog een tafeltje bij in dezelfde kleur. Zo ontstaat er eenheid.

Variaties hierop zijn deze meubels in licht, blond hout: dat geeft een Scandinavische sfeer. Ook marmer mag weer gezien worden, bijvoorbeeld op een kastje, keukenblad of op een bijzettafel.

sf-21101210-9052

5. Doe het zelf

Handwerk en doe-het-zelven is heel populair. Jonge meiden beginnen enthousiast te haken en te breien. Meubels worden omgebouwd tot eigentijdse varianten. Websites zoals Etsy en Dwanda bieden handgemaakte artikelen aan zoals gehaakte kussens, plaids, handgeschreven quotes om in te lijsten tot boomstammetjes als onderzetter. Blogs staan vol met handige zelfmakers zodat het voor iedereen bereikbaar wordt. Ben je zelf nu niet zo handig of kies je voor gemak, dan zijn deze websites erg leuk om in de gaten te houden.

5. Flexibel

Interieurs worden flexibeler en de meubels van nu worden hier op aangepast. Een belangrijke ontwikkeling is dat er steeds meer vanuit huis wordt gewerkt. Hiervoor worden eettafels ontworpen met bergruimte voor een laptop of stijlvolle bureaus die in de woonkamer een belangrijke rol krijgen.

Elementen-banken zijn razend populair, deze banken hebben losse delen dus zijn op verschillende manieren neer te zetten. Ben je iemand die het leuk vindt om je woonkamer regelmatig te veranderen: met een elementen bank kan dat.

Nieuwe technieken worden afgestemd op flexibel wonen. Je hangt bijvoorbeeld een I-pad houder in de keuken om recepten op te zoeken en tijdens het koken muziek af te spelen.

10809050-1000

6. Persoonlijk

Wie wil er nu een standaard interieur? Kies voor een fijne woonstijl die past bij je persoonlijkheid en manier van leven. Door het snelle leven ontstaat er meer behoefte aan thuis veel tijd met elkaar door te brengen. Uitgebreid thuis eten en lekker lang na tafelen is favoriet. Stem je interieur af op je wensen. Een grote tafel nodigt uit om veel mensen te ontvangen.

Geef je interieur een persoonlijke touch met eigen ontwerpen, oude meubels en mooie herinneringen aan de muur. Foto’s druk je af op behang of in polaroid stijl om je muren mee te vullen.

Bron foto’s: Ikea – Dutchbone – Leen Bakker. Klik op de foto’s voor de website.

oktober woonmaand

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *