3d Canvas schilderij

15 augustus 2022 D.I.Y. Zelfmakers,  Woonblog - Interieurblog,  

3-d Canvas schilderij – maak je eigen kunst

Aan sommige interieurtrends moet ik wennen, anderen wennen nooit en soms word ik opslag verliefd… Op een kleur, een materiaal of een vorm. Ik volg zeker niet alle trends in mijn eigen interieur, dat is niet bij te houden… Maar sinds ik een 3d canvas schilderij zag bleef dit in mijn hoofd zitten. Wat een leuke, nieuwe kunst vorm en wat een waanzinnig mooi effect krijgen de 3d patronen op zo’n canvas doek. Ik vind het goed passen bij ons interieur en had wel eens zin in wat nieuws aan de muur. Toen ik de prijzen van deze schilderijen bekeek ontstond het idee om het zelf te gaan maken. Want zelf iets moois maken: daar hou ik van! De weken zitten soms zo vol dat ik vergeet vrije tijd te nemen. En juist creatief bezig  zijn is voor mij ontspanning: zo komt mijn hoofd tot rust. Dus op een vrije dag ben ik met een lijstje op pad gegaan om wat materialen te kopen. Toen ik eenmaal bezig was heb ik meerdere methodes geprobeerd. Want hoe wordt het nu het mooist? Ik heb dus al geoefend dus doe er je voordeel mee. Om te starten: wat heb je precies nodig?

Benodigdheden 3-d canvas schilderij

 • Canvas doek of plaat met stevig canvas voor je 3-d canvas schilderij
 • Muurvuller
 • Acryllaatkit
 • Lijmkam
 • Plamuurmesjes
 • Muurverf
 • Tafelzeil of kranten
 • Plastic handschoenen

Je start met een goed canvasdoek, ik had al snel door dat de goedkoopste doeken hier niet zo geschikt voor zijn. Doordat je er flink wat muurvuller of kit op smeert en uit blijft strijken, blijft het canvas van de goedkope doeken niet strak staan. Bij duurdere canvas doeken of canvas panelen met harde achterkant gaat dit wel goed. Een tip die ik je meteen meegeef zodat je ze niet hoeft te verspillen. Ik kocht de goede canvas doeken bij een hobby speciaalzaak.

Ik vind het heerlijk om te knoeien maar houd mijn interieur graag netjes. Dus een tafelzeil is voor dit soort projecten ideaal. Bedek je tafel met tafelzeil of gebruik oude kranten en trek oude kleren of een schort aan. Handschoenen zijn ook geen overbodige luxe, hoewel ik ook graag met blote handen werk. 

STAP 1: Ik ben begonnen met het bedenken van een vorm: ga je voor rechte lijnen of rondingen? Maak een schetsje met de vorm die je graag wil gaan maken. Op Pinterest is heel veel inspiratie te vinden. Daarna moet je het gewoon zelf gaan proberen. Door de vorm met potlood op het doek te zetten zie je al hoe het er ongeveer uit komt te zien. Dit geeft wat houvast bij het werken. 

 

canvas schilderij diy

 

STAP 2: Nu begint het echte werk: muurvuller. Ik kocht hiervoor sneldrogende vuller zodat ik ook snel verder kon. Je smeert een flinke dot muurvuller op het canvas doek en strijkt dit glad uit met een plamuurmes. Zodat er een laagje over het hele doek zit. Ga daarna met een lijmkam, het liefst met een grove textuur over het doek en maak een vorm. Til de kam niet op tot je aan het einde van het doek bent, anders krijg je onderbrekingen in je 3-d vorm. En zo ga je verder van boven naar beneden tot je het hele doek gevuld hebt. De lijmkam strijk ik steeds af aan een bakje zodat ik die muurvuller weer kan hergebruiken. Wordt de muurvuller te snel droog voordat je het patroon gemaakt hebt? Dan kan je er een klein beetje water uit een plantenspuit over sprayen en daarna het patroon ‘kammen’. Niet teveel water, anders wordt het doek te nat. 

Ben je tevreden over je patroon? Laat het dan zo opdrogen. Ben je niet tevreden? Doe er dan weer een laag muurvuller overheen (zolang het niet droog is) en begin opnieuw. Geloof mij: ik heb het een aantal keer opnieuw gedaan tot ik een mooi patroon kreeg.

 

canvas schilderij maken

canvas 3d diy

 

STAP 3: Na het drogen (op de verpakking staat de droogtijd) heb ik alles grof geschilderd met een kwast en muurverf. Dit was een pot Urban Taupe van Flexa die ik nog had staan. Deze kleur is absoluut één van mijn favoriete taupe tinten: het is heel warm en zorgt voor een rustige uitstraling. Na de eerste verflaag vond ik het wat te netjes, ik heb wat zand door de muurverf gemengd om de verf korrelig te maken.  Na het even te laten drogen heb ik een derde laag aangebracht tot er geen wit meer te zien was. Je kunt vast ook structuurverf gebruiken maar dit is een mooie manier om restanten verf her te gebruiken.

 

3d schilderij

schilderij 3d maken

 

OPTIE 2: Toen ik de smaak te pakken had, ben ik begonnen met een nieuw doek en acrylaatkit. Met een kit spuit kan je scherpere lijnen zetten dus je hebt meteen een duidelijk patroon. Teken de vorm met potlood op het canvas en trek de lijnen met een dikke lag kit over. Daarna kan je met je vingers of een plamuurmesje de lijnen platter maken, dan loopt het mooier op de ondergrond over. Leuk om te proberen en te zien welke stijl je voorkeur heeft. Deze twee doeken zijn het mooist geworden en uiteindelijk bij ons in huis opgehangen. 

 

baklijst maken

 

Baklijst

De zwarte baklijst maakt het ‘schilderij’ helemaal af, je ziet ze ook regelmatig in licht of donker hout. Zo’n lijst kan je laten maken maar ik heb het anders gedaan. Ik had nog een paar Ikea Ribba fotolijsten die beschadigd waren. Ik verwijderde het glas en de haakjes en spoot de achterkant van de lijst zwart met spuitverf. Want deze lijsten zijn alleen aan de voorkant zwart en ik wilde ze andersom gebruiken. Na het drogen legde ik het canvas doek in de lijst en zette het vast met lijm. Zo is je canvas meteen mooi ingelijst, dit oogt toch een stuk chiquer dan een canvas doek alleen. 

 

canvas 3d diy

3d canvas schilderij maken

 

3-D Kunst

Het resultaat is een zelfgemaakte 3-d canvas schilderij met een hele rustige uitstraling. Ik vind het heel goed gelukt. De kleur waarmee je het schildert bepaalt een groot deel van de uitstraling. Ik koos voor een lichte taupe tint met zwarte baklijst. Ook mooi is om zwarte of donkerblauwe verf te gebruiken met een houten lijst, dan krijgt het een heel chique effect.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Heb je er zelf ook één gemaakt, deel je het dan? Dat vind ik leuk! Mocht ik weer een mooi interieur product of leuke zelfmaker tegenkomen waar ik erg enthousiast over ben dan deel ik het op social of in de blog.

Marije Develing werkt als interieurontwerper voor Maison Belle en deelt haar passie voor wonen, trends en styling in haar blogs en columns. Laat je inspireren en volg je eigen stijl. Meer interieur inspiratie en tips lees je in de blog of volg op Instagram.

 

 

Blijven lezen?

2 reacties op 3d Canvas schilderij

 • Amber zegt:

  Hoi! ik vind deze diy’s heel erg tof er wil zelf graag aan de slag gaan met jouw tips.
  Echter vraag ik mij af of er ook een foto is waarbij het eindresultaat van het canvas met kit is zodat ik kan kiezen. Lees dat je ze allebei hebt opgehangen maar zie enkel een foto van de muurvuller. Ik hoor het graag!

  • Maison Belle zegt:

   Hallo Amber, leuk om van je te horen! De schilderijen die ik heb opgehangen zijn gemaakt met kit. Die vind ik het mooist gelukt, de andere heb ik nog niet af kunnen maken. Ik zou zeggen: gewoon lekker gaan proberen want het effect is telkens anders. Veel succes! Groet, Marije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *