Betekenis kleuren

26 november 2011 Woonblog - Interieurblog,  

Uitleg kleur betekenis

 

Zwart

Een groot ontwerper zei ooit; “Als je vuurwerk wilt laten zien, moet het donker zijn”. Zwart is daar de beste basis voor. Je kunt zwart heel goed gebruiken als ‘kleur’ om andere onderdelen in je interieur goed uit te laten komen. Zwart speel ook op een hele spannende manier met licht omdat het zoveel aan licht absorbeert. Zwart is niet de meest voor de hand liggende kleur om sfeer mee aan te brengen in je interieur. Daarom is zwart is spannend en uitdagend om toe te passen in je huis of werkplek. Zwart gaat goed samen met wit maar ook met neutrale tinten.

Wit

Hoe wit is geen kleur? Wit is de meest intense kleur die je maar kunt toepassen. Het straalt en is helder. Wit is zeker de afgelopen jaren, 20 jaar door de invloed van Jan des Bouvrie de meest invloedrijke kleur in interieur geweest. Wit is de mooiste basis, het beste vertrekpunt voor andere kleuren.

En vergeet vooral niet dat wit niet 1 kleur is. er is zoveel meer wit. Wit gaat overigens samen met alle kleuren en past eigenlijk in elke ruimte. Wit nodigt uit om met gedurfde materialen te combineren. Dikke kleden en industriële materialen als staal en hout.

Grijs

Het is de broer van Wit en Zwart. Niet de meest vrolijke kleur in het spectrum, maar is sommige schakeringen zeer chique en stijlvol. Durf met grijs en ga verder. Combineer grijs met kleur waar pit in zit. Dan zal het grijs die kleuren groter maken. grijs laat zich lastiger toepassen in de natte ruimtes van het huis. Grijs toont fraai in de natuur, je tuin bijvoorbeeld. Grijs geeft je rust.

Grijs is de laatste jaren naar onze smaak wat te makkelijk toegepast in interieurs. Het is een kleur die extra aandacht van andere kleuren vraag om weg te blijven van zijn oorspronkelijk sombere karakter

Bruin

De eerste associaties zijn met hout en chocolade. Bruin is in basis een warme kleur die natuurlijke sferen geeft. Het is opgebouwd uit zwart en geel en de lichtere varianten kunnen een volwassen vrolijkheid aan sfeer toevoegen. Bruin kan een oosterse sfeer geven maar moet zorgvuldig toegepast en gekozen worden.

Bruin combineert goed met wonen en slapen en wat betreft andere kleur goed in combinatie met gelen en een mooie oranje. Een frisse kleur als blauw/groen combineert mooi met de letterlijk aardse invloed van bruin.

Blauw

Lucht en zee worden gehuld in blauw en vrijheid. Blauw is de kleur van  openheid en van het spirituele. Blauw is in zoveel schakeringen zichtbaar, van wit tot aan bijna groen. Een kleur die je fantasie prikkelt en heel prettig is in vertrekken waar water een belangrijke rol speelt. een kleur die reinigt en nog het meest geestelijk. Het is ook een kleur die verkeerd toegepast koude kan geven. blauw blijft fris in combinatie met wit en samen met groen ontstaat een sfeer die balans geeft. Kijk uit met daglicht, op veel plekken kan het daglicht in combinatie met blauw uitpakken in een koele, kille sfeer.

Groen

Groen kan betoveren en geeft rust. Een natuurlijke kleur die wel wat verwacht van andere kleuren. Groen kun je niet zomaar toepassen, daar moet over nagedacht worden.

Groen kan je energie geven maar ook deprimeren. Met de donkere tinten van groen kan een ruimte te benauwend worden. Met groen kun je ook goed accentueren en spelen met licht.

Groen in een kalkachtige kleur en verf is betoverend terwijl groen in hoogglans heel snel fout kan uitpakken. Groen combineert makkelijk met bruin, blauw en geel.

Geel

Vrolijkheid overheerst bij geel. Een mooie geel kan je bijna letterlijk het zonnetje in huis opleveren. Met de invloed van groen wordt geel erg sfeervol gecombineerd. Pas ook je stoffering goed op het geel aan het kan zo mooi extra warmte aan vrolijkheid toevoegen.

Geel is een kleur die je niet moet laten overheersen. Pas de heldere geeltinten als accent toe. Geel toegepast in kalkachtige verf is heel graai en kan een mooi klassieke sfeer geven.

Het bijzondere van geel is dat het daglicht op een positieve manier versterkt.

Rood

Rood is emotie en kracht. een van de meest intense kleuren uit het spectrum. Rood kan schreeuwen maar ook liefhebben. Grappig feit is dat rood je ook meer laat eten. Rood kan je flink beïnvloeden in een ruimte, dus ga op je gevoel af en ervaar of deze kleur bij jou en de ruimte past. Geen voor de hand liggende kleur in combinatie met slapen. Rood kan mooi met oranje en paarstinten. De koelte van een mooie blauw harmonieert ook fraai met rood. Experimenteer vooral met een kleur als rood, niet meteen emmers van bestellen, begin maar met een litertje en voel wat het met de ruimte doet.

Oranje

Een kleur om te doseren. Oranje geeft je dan plezier en harmonie in je interieur. Oranje is bij uitstek een positieve kleur die vrijheid uitstraalt.

Probeer van oranje te gaan houden door deze kleur te laten leven in combinatie met zachte tinten blauw. Een sterke rood kan ook heel fraai zijn, zeker met fris wit.

Zoek wel een balans in het geheel van de uitstraling in een ruimte. Oranje kan heel snel overheersen, je krijgt dan het ‘jaren ’70 effect’ Bij uitstek een kleur voor ‘accentueren’, of het nou met accessoires is of 1 hele grote wand in oranje.

Roze

Het is de kleur die mannen en vrouwen nog steeds opdeelt. Dat geeft roze iets eigen. Combineer roze met zachte wit-tinten of durf eens samen met blauw of groen. Samen met oranje -geen voor de hand liggende combinatie- wordt roze heel bijzonder.

Roze is durf en kan heel fraai zijn in een badkamer, slaapkamer, als accent in elke kamer en natuurlijk in de meisjeskamer. Roze is een vrouwelijke kleur die de mannelijke steun van grote vlakken van een andere kleur goed kan gebruiken. In combinatie met drukke motieven en wit uitermate geschikt voor de meidenkamers.

Blijven lezen?