Droogbloemen

12 augustus 2020 Bloemen en planten,  D.I.Y. Zelfmakers,  ND column,  Woonblog - Interieurblog,  

Al sinds ik mij kan herinneren verzamel ik schatten uit de natuur. Het gebeurt nog steeds dat ik tijdens een wandeling mijn handen vol heb met moois. Grote dennenappels voor in een vaas of een bos wilde droogbloemen uit een berm.

Droogbloemen en pampasgras

Als kind plukte ik al graag bloemen. Het is zo heerlijk om al die pronkstukjes te ruiken en te bekijken. Ik nam ze mee naar huis en droogde ze, vervolgens kregen ze een mooie plek op mijn kamer. Oude telefoonboeken (wie kent ze nog) waren favoriet om bloemen tussen te drogen. Of we hingen ze ondersteboven op de donkere zolder.

flowercloud diy

Flowercloud: een droogbloemboeket om op te hangen

En nu is het 2020: droogbloemen maken een ware comeback! Droogbloemen zijn weer helemaal hip: wie had dat gedacht! In de woonbladen en op beurzen zag ik de afgelopen maanden de mooiste droogbloemen voorbij komen. Ze worden gestyled in een mooie vaas, als pronkstuk als flowercloud of hangen in lijsten aan de muur. Bij de bloemist en tuincentra zijn de droogbloemen weer volop te koop. Je kunt ze zelf drogen en mengen of je koopt een kant en klaar pakket en ze komen via de post. Ideaal ook voor een mooie bos bloemen op tafel tijdens de warme zomermaanden want ze verwelken niet! 

Tips voor droogbloemen kopen: online via bloomon en in de winkels van: Dille & Kamille en Intratuin.

droogbloemen inlijsten

Botanische lijsten met droogbloemen

 

Styling met droogbloemen

Geef de droogbloemen een mooie plek in huis. Zet bijvoorbeeld verschillende vaasjes bij elkaar of zet de bloemen in een houten houder. Zo creëer je mooie hoekjes in huis. Een grote vaas op tafel met een droogbloemen boeket vrolijkt de boel direct op. Of kies voor een paar grote pluimen Pampasgras in een vaas voor een nonchalant effect.

droogbloemen

Dit boeket maakte ik zelf van wat pampasgras en zelf gedroogde bloemen uit een boeket en uit de natuur

 

Zelf bloemen drogen 

Vraag bij de bloemist welke bloemen er geschikt zijn om te drogen of pluk ze zelf en probeer het uit. Verse bloemen droog je door ze ondersteboven op te hangen op een warme en donkere plek. De kleuren blijven het mooist als ze in het donker gedroogd worden. Tijdens de herfst staan er vaak al gedroogde bloemen in de natuur. Als ze goed droog zijn kan je ze een laagje haarlak geven, zo blijven ze extra lang mooi.

droogbloemen

 

Een andere manier om bloemen te drogen is door ze te persen. De bloemen en blaadjes leg je tussen keukenpapier in een dik boek of bloemen pers. Door het boek te verzwaren drogen ze mooi, plat op. De kleur en vorm van de bloemen komt op deze manier prachtig uit. Je kunt ze inlijsten of gebruiken als decoratie op een cadeau of persoonlijke kaart.

droogbloemen bloomon flowergram

Flowergram van bloomon

Ik vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn, het is zo fijn om het binnen gezellig te maken. Met je hoofd in de natuur en met je handen in de bloemen is het heerlijk ontspannen na een drukke dag. Lees meer leuke interieur trends in de blog

 

droogbloemen blog column

Deze column is geschreven voor het ND leven 

Foto’s met dank aan: bloomon , Photo by eddie howell/ Unsplash en eigen beeld © Maison Belle

Blijven lezen?

4 reacties op Droogbloemen

 • Marloes zegt:

  Gave blog, leuk om te zien dat droogbloemen weer helemaal hip zijn! Wij merken ook een steeds grotere vraag online.

  Groetjes Marloes

  • Maison Belle zegt:

   Hallo Marloes, wat leuk dat de droogbloemen weer helemaal terug komen he? Handig ook in de zomer om toch iets leuks op tafel te hebben.
   Groet, Marije

 • Sanne Swinkels zegt:

  Hi!
  Ik ga het gewoon vragen..
  Ik vind dat droogbloemenpakket met dat lichtroze heel erg mooi. Maak jij deze ook voor verkoop?

  • Maison Belle zegt:

   Hallo Sanne, bedankt voor je bericht. Ik verkoop zelf geen boeketten maar maak ze regelmatig tijdens de styling van de interieurs van mijn klanten. Dus gecombineerd met het interieuradvies.
   Vriendelijke groet, Marije – Maison Belle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *