Droogbloemen

15 november 2019 Bloemen en planten,  D.I.Y. Zelfmakers,  ND column,  Woonblog - Interieurblog,  

Al sinds ik mij kan herinneren verzamel ik schatten uit de natuur. Het gebeurt nog steeds dat ik tijdens een wandeling mijn handen vol heb met moois. Grote dennenappels voor in een vaas of een bos wilde droogbloemen uit een berm.

Droogbloemen en pampasgras

Als kind plukte ik al graag bloemen. Het is zo heerlijk om al die pronkstukjes te ruiken en te bekijken. Ik nam ze mee naar huis en droogde ze, vervolgens kregen ze een mooie plek op mijn kamer. Oude telefoonboeken (wie kent ze nog) waren favoriet om bloemen tussen te drogen. Of we hingen ze ondersteboven op de donkere zolder.

En nu is het 2019: droogbloemen maken een ware comeback! Droogbloemen zijn weer helemaal hip: wie had dat gedacht! In de woonbladen en op beurzen zag ik de afgelopen maanden de mooiste droogbloemen voorbij komen. Ze worden gestyled in een mooie vaas, als pronkstuk in een glazen stolp gezet of hangen in lijsten aan de muur. Bij de bloemist en tuincentra zijn de droogbloemen weer volop te koop. Je kunt ze zelf drogen en mengen of je koopt een kant en klaar pakket en ze komen via de post.

Tips voor droogbloemen kopen: online via bloomon en in de winkels van: Dille & Kamille en Intratuin.

droogbloemen inlijsten

Botanische lijsten met droogbloemen

Styling met droogbloemen

Geef de droogbloemen een mooie plek in huis. Zet bijvoorbeeld verschillende vaasjes bij elkaar of zet de bloemen in een houten houder. Zo creëer je mooie hoekjes in huis. Een grote vaas op tafel met een droogbloemen boeket vrolijkt de boel direct op. Of kies voor een paar grote pluimen Pampasgras in een vaas voor een nonchalant effect.

droogbloemen bloemen drogen

 

Zelf bloemen drogen 

Vraag bij de bloemist welke bloemen er geschikt zijn om te drogen of pluk ze zelf en probeer het uit. Verse bloemen droog je door ze ondersteboven op te hangen op een warme en donkere plek. De kleuren blijven het mooist als ze in het donker gedroogd worden. Tijdens de herfst staan er vaak al gedroogde bloemen in de natuur. Als ze goed droog zijn kan je ze een laagje haarlak geven, zo blijven ze extra lang mooi.

Een andere manier om bloemen te drogen is door ze te persen. De bloemen en blaadjes leg je tussen keukenpapier in een dik boek of bloemen pers. Door het boek te verzwaren drogen ze mooi, plat op. De kleur en vorm van de bloemen komt op deze manier prachtig uit. Je kunt ze inlijsten of gebruiken als decoratie op een cadeau of persoonlijke kaart.

droogbloemen bloomon flowergram

Flowergram van bloomon

Ik vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn, de herfst is zo’n fijn seizoen om het binnen gezellig te maken. Met je hoofd in de natuur en met je handen in de bloemen is het heerlijk ontspannen na een drukke dag. Lees meer leuke interieur trends in de blog

 

droogbloemen blog column

Deze column is geschreven voor het ND leven november 2019.

Foto’s met dank aan: bloomon en Photo by eddie howell/ Unsplash

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *