Gordijnen dicht

10 november 2016 Interieurontwerp,  ND column,  Seizoenen,  Woonblog - Interieurblog,  

Interieur

Nu de winter in aantocht is, merken veel mensen dat hun interieur niet is hoe ze het zouden willen. Dat is jammer, want juist nu is het fijn om thuis te komen in een gezellig huis. In deze column geef ik tips hoe je met gordijnen een sfeervol huis creëert.

Door de gordijnen dicht te trekken, kunnen we ons ook lekker terug trekken in ons huis. Dat heb je soms gewoon even nodig na een drukke dag. Gordijnen dicht, verwarming wat hoger en lekker op de bank met een goed boek en een kop warme thee.

 

maisonbelle-gordijnen-lang-bece

 

Gordijnen kiezen

En dan merk je dat het uitzoeken van fijne gordijnen helemaal niet zo makkelijk is. Het moet praktisch zijn maar ook gezellig. Waar begin je en waar moet je op letten?

  1. Kies voor raambekleding die past bij de woning én bij je eigen woonstijl.
  2. Kies een kleur die goed aansluit bij het huidige interieur. Neutrale kleuren zorgen voor rust terwijl fellere kleuren de gordijnen meer aandacht geven. Bedenk van te voren wat de aandacht mag krijgen zodat het niet te onrustig wordt.
  3. Raambekleding houdt kou buiten en warmte binnen. Laat de gordijnen bijvoorbeeld voeren voor extra isolatie en hang ze als het kan niet teveel voor de radiator anders verlies je juist warmte.
  4. Heb je last van inkijk? Kies dan voor raambekleding die je overdag gesloten kunt houden maar wel daglicht doorlaten. Zoals plissé gordijnen met een top down systeem of in-between stof.

 

maisonbelle-gordijnen-tips-schets

 

Bij het kiezen van de juiste kleur kijk je naar het lichtinval van de woning. Door lichte gordijnen te kiezen wordt de kamer nog lichter. Donkere gordijnen geven daarentegen een intieme sfeer. Een handige manier is om ton-sur-ton te werken. Dat betekent dat je de kleur van de muren en gordijnen in eenzelfde kleurfamilie kies maar varieert van licht naar donker. Dan zit je altijd goed.

Je geeft gordijnen een rijke uitstraling door te kiezen voor een dikkere stof of een dubbele plooi. Zo vallen ze nog mooier rondom de ramen en worden het echte sfeermakers. Ook de akoestiek in huis zal hierdoor veel aangenamer worden.

 

maisonbelle-instagram-interieurblog

 

Tips raambekleding

Een paar handige trucjes:

  • Gordijnen van plafond tot vloer doen het altijd goed! Ze laten de ruimte hoger en chiquer lijken. Dat werkt ook zo met verticale strepen in een stof.
  • In een smalle ruimte is het mooi om de gordijnen lekker breed naast de kozijnen te laten hangen. Laat de gordijnrails breed zodat ze alle ruimte hebben, zo lijkt de ruimte breder.
  • Raambekleding met horizontale lijnen zoals horizontale jaloezieën, vouwgordijnen of  plissé gordijnen doen de ramen breder ogen. Mocht het nodig zijn dan geeft een extra strook gordijnen er links en recht naast ook nog eens voor extra hoogtewerking.

Twijfel je over stoffen of kleuren? Blijf niet twijfelen maar vraag eens advies aan een goede specialist, samen kom je tot de mooiste ideeën.

Ik trek straks lekker de gordijnen dicht, pak mijn boek en een warme kop thee. Laten we lekker thuis blijven…

 

handtekening-marije-maisonbelle

Foto’s: bece® www.bece.nl Schets: Maison Belle

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven November 2016

maisonbelle-column-gordijnen-nd

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *