Herinneringen aan de muur

14 november 2013 Styling,  Woonblog - Interieurblog,  

Wandaankleding

Kale muren kom ik veel tegen in mijn werk als interieurontwerper. Als het huis eenmaal mooi gestuukt en geschilderd is, vindt men het zo jammer om die gaatjes in die mooie, gladde muur te maken! En dan blijft het zo maar het is echt een gemiste kans. Door mooie muuraankleding maak je je huis persoonlijk. En persoonlijk is iets wat jij zelf mooi, bijzonder of van waarde vindt. Zo voorkom je dat de hele straat dezelfde inrichting heeft en je geeft je huis zoveel meer sfeer… Het lijkt makkelijk maar waarom stellen we het uit en hoe begin je?

Stap 1: Een belangrijk advies om de gaten in de gladde muren te voorkomen is een rails-systeem om schilderijen aan op te hangen. Het systeem wordt boven aan de muur bevestigd. Kies voor een aantal railsen zodat je kunt variëren en niet beperkt wordt. Daarna kan je los!

Stap 2: Kies thema’s, wat heeft op dit moment je voorkeur om in te lijsten? Dat kunnen vakantiefoto’s zijn, oude familiefoto’s, leuke teksten maar denk ook eens aan een mooi motief van een servet of stukje stof. Daarmee kan je een mooie combinatie maken met de andere lijsten aan de muur. Veel foto’s maken een ruimte al snel onrustig dus kies er dan voor om ze in zwart -wit af te laten drukken, zo wordt het een rustiger geheel en je geeft hiermee je mooiste herinneringen weer om elke dag van te genieten! Met wissellijsten kan je per seizoen of gewoon wanneer je zin hebt de inhoud wisselen.

Stap 3: Welke lijsten ga je gebruiken? Heb je nog oude lijsten liggen die niet helemaal meer bij je interieur passen? Geef je allemaal dezelfde kleur met een matte verf, ineens vallen de vormen meer op en de lijsten zijn weer als nieuw en bovendien origineel! Groot en klein is juist heel mooi om samen te gebruiken! Maak een mooie compositie. Door ze bij elkaar aan een grote, lege muur te hangen zal het een eyecatcher in huis worden!

Stap 4: Hoe gaan we de lijsten hangen? Kies een compositie door met de vorm op de muur te plakken met schilderstape. Bij de zithoek mogen de lijsten lager hangen dan op plaatsen waar je alleen staat, zoals de hal. Dus werk met een mooi lijnenspel en hang ze op de juiste hoogte! Pas denkbeeldige lijnen toe, die vormen de rustgevende punten  tussen de verzameling lijsten.

 

collageschetsenlijsten

Het effect: Een lage woonkamer kan je optisch verhogen door een rij of groepje lijsten verticaal te hangen. Een smalle muur kan mooi benut worden door een liggende, horizontale rij lijsten. Zo lijkt de muur breder en de kamer groter. Een grote, lege wand wordt een pronkstuk door het vol te hangen met verschillende lijsten.

Ga aan de slag en doe het op je eigen manier! Met een oude krant kan je de maten van de lijsten uitknippen en op de muur hangen. Zo zie je het effect zonder dat alle gaatjes weer dicht moeten worden gemaakt!

Wooncolumn voor het ND november 2013

 

Schetsen Maison Belle

ndnovember

Blijven lezen?