Interieurtrend 2017 – hippe kamerplanten

12 januari 2017 Bloemen en planten,  Interieur trends,  ND column,  Woonblog - Interieurblog,  

De bloemen en kamerplanten van mijn oma

Aan haar hand liep ik door de tuin en vertelde ze me alle namen van haar planten. Ik kreeg mijn eigen, kleine gietertje als oma met de grote gieter de planten water gaf. Als ik er aan denk dan ruik ik de geur nog van de Dahlia’s en de oranje Afrikaantjes in haar tuin.

Mijn oma was altijd bezig met haar tuin en haar huis was altijd gezellig en smaakvol ingericht. Een echte trendsetter met léf en veel liefde voor de natuur en interieur. Planten overal: de tuin stond vol met de móóiste bloemen en planten. Maar ook binnen stekte ze en gaf ze alle aandacht aan haar verzameling kamerplanten die ze de mooiste plekken in huis gaf.

Na een aantal “kamerplant loze” jaren in de Nederlandse interieurs, is er nu een stormloop op de ouderwetse kamerplanten. Ja, die ouderwetse planten en bloemen, die mijn oma had. Die zijn nu weer helemaal hip, wie had dat gedacht?

 

maisonbelle-kamerplanten-interieurblog

 

Dus Januari is het perfecte moment om op zoek te gaan naar je nieuwe, groene kamervriend die mag pronken in jouw huis. Kamerplanten vragen zeker wat aandacht maar ze zeuren niet (;) en je krijgt er echt veel voor terug. Trots sta ik erbij te kijken als er van de één op de andere dag een nieuw, groot blad te voorschijn komt. Dat rolt zich langzaam uit tot een nieuw, licht groen baby-blad wat de plant telkens mooier maakt.

 

monstera schets

 

Hangplanten

Welke planten gaan we veel zien in 2017? De cactus verdwijnt wat meer naar de achtergrond, ze blijven handig maar er is meer! Denk eens verder, aan een grote Bananenplant, die heeft prachtige, grote bladeren en groeit hard. Of de Monstera/ Gatenplant met zo’n ouderwetse stok in het midden: lekker vintage!  Zelfs hangplanten zijn helemaal terug van weggeweest. Leuk als je weinig vensterbank hebt of bij hoge plafonds. Je creëert eenvoudig een groene hoek in huis. Hang bijvoorbeeld een Hertshoorn op, die bladeren zijn al een kunstobject op zichzelf. Zelfs de macramé-hangers zijn helemaal 2017, knoop ze zelf van een bolletje bruin touw of je koopt ze bij het tuincentrum. Of zet een aantal planten op je boekenplanken, dat staat leuk!

 

hangplanten

 

Frisse lucht

Je zult zien, als je de smaak weer te pakken hebt, dan kan je er geen genoeg van krijgen. Dat frisse groen in huis, de plant die bij jou past en de mooie natuurtinten maken je interieur helemaal af. Bovendien zorgen ze voor frisse lucht in huis en heeft groen echt een goede invloed op je humeur. Je vingers worden langzaam groener, zo kom je de grijze maanden wel door!

Ps. De bloemist of het tuincentrum geeft je graag advies hoe je plant het liefst verzorgd wil worden. Je hoeft niet alles zelf te weten, maak er gebruik van!

 

handtekening-marije-maisonbelle

Foto’s: Mooiwatplantendoen.nl – Schets: Maison Belle

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven Januari 2017

maisonbelle-wooncolumn-kamerplanten-nd

Blijven lezen?

4 reacties op Interieurtrend 2017 – hippe kamerplanten

 • Jan hoeben zegt:

  Graag zou ik de naam weten van de lange hangplant opbovenstaandr foto
  Bij voorbaat dank

 • Maison Belle zegt:

  Beste Jan, ik heb het even opgezocht. Volgens mij moet dit de Rhipsalis zijn. Ik zie ze regelmatig bij het tuincentra te koop. Ik hoop dat je hier mee verder komt, veel succes!
  Groet, Marije – Maison Belle

 • wat is de naam van het plantje die in het glas staat op de afbeelding?

  mvg

  Madelon

 • Maison Belle zegt:

  Hallo Madelon, volgens mij is dat de Anthurium – Flamingo Plant. Groter zie je ze vaak met bloemen. Misschien even navragen bij de bloemist/ tuincentrum of via Google opzoeken. Veel succes! Groet, Marije – Maison Belle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *