Kleur combineren

26 november 2011 Woonblog - Interieurblog,  

Kleur combineren in je interieur

Voordat je verf koopt of het op de muur aanbrengt, is het belangrijk dat je de kleur ervan bij verschillend licht bekijkt om te zien hoe de kleur daarop reageert. Daglicht is een gratis lichtbron en haalt het beste in kleuren naar boven. Je kunt ook kleuren kiezen die het goed doen in het licht dat in een bepaalde kamer valt. Als je bijvoorbeeld een koude kamer met weinig daglicht aan de noordkant van het huis hebt, kan een warme kleur met geel of rood erin helpen de kamer gastvrijer te maken. Aan de andere kant kan een erg warme en zonnige kamer comfortabeler worden gemaakt als deze in een koele kleur wordt geverfd, zoals fris mintgroen, turkoois of een blauwtint.

Als je gewend bent aan het effect van kleurige accessoires in de kamer, wil je misschien een kleur paneel proberen of een muur verven. Begin met een lichte kleur die kan altijd feller of donkerder worden gemaakt door er een andere verf overheen aan te brengen. Bedenk dat het gemakkelijker is een donkere kleur over een lichte aan te brengen dan andersom.

Stappenplan kleur kiezen

  1. Maak een moodboard van plaatjes uit interieur tijdschriften: zo kom je erachter wat jouw kleurvoorkeur is. Houd je van felle of juist van ingetogen tinten? Of zie je graag veel verschillende kleuren? Of gebruik je juist liever van een beperkt kleurpalet?
  2. Bepaal van tevoren wat je graag wilt laten opvallen en wat juist niet. Iets wat je liever niet wilt accentueren, geef je dezelfde kleur als de achtergrond. Dan springt het veel minder in het oog.
  3. Houd je van rust? Kies dan kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals groen- en blauwtinten of roze- en roodtinten. Liever wat dynamischer? Kleuren die elkaar versterken zijn rood en groen, blauw en oranje en geel en paars. Dit komt doordat zij tegenover elkaar in de kleurcirkel liggen.
  4. Heb je veel spullen in huis? Dan is een rustig kleurpalet een goede keuze.Bij een minimalistisch interieur kun je prima experimenteren met grotere kleurcontrasten.
  5. Deurposten een andere kleur dan de deuren? Dit kan een goede keuze zijn. Je legt hiermee wat accenten. Doe dit niet als je al veel spullen in huis hebt staan, want hierdoor wordt het wat onrustiger. Heb je prachtige oude deuren in je huis? Die mogen best een ander tintje hebben dan de wanden, dan vallen ze beter op.
  6. Ieder huis heeft ook basistinten nodig die kleuren wat kunnen neutraliseren: witten, bruinen en grijzen. Die basistinten zijn lastig te kiezen en kunnen fout uitpakken.
  7. Een goede tip: heb je bijvoorbeeld overwegend warme rood/oranje tinten in huis? Kies dan je wit, grijs of bruin waar ook rood en/of geel in zit. Dan gaat het heel goed samen.Heb je juist koele kleuren in huis, dan zou er beter een puntje groen of blauw in moeten zitten.
  8. Het is leuk om te experimenteren met kleur. Heb je vooral groen tinten in huis? Dan wordt het spannend als er een accentje rood of oranje in terecht komt. Speel met kleuren, het is niet snel fout als je er zelf blij van wordt!

moodboard maken

Ik wens je heel veel succes met de kleur keuze. Meer leuke inspiratie vind je in de blog.

Blijven lezen?

0 reacties op Kleur combineren

    De mogelijkheid om te reageren is afgesloten op deze pagina.