Meer licht met spiegels in huis

14 mei 2014 Verlichting,  Woonblog - Interieurblog,  Woonkamer,  

Spiegels in huis

Licht in huis is heerlijk, daglicht heeft een positief effect op de gezondheid, het speelt een essentiele rol in het woongenot. Maar wat doe je als je huis erg donker is?

Door gebruik te maken van spiegels in huis kan je het daglicht en de ruimtewerking heel goed beinvloeden. Spiegels laten een ruimte optisch groter lijken, ze weerkaatsen het licht en laten het lijken of de ruimte eindeloos doorgaat. Woon je niet zo groot of heb je een donkere hoek in huis? Gebruik spiegels in plaats van andere wanddecoratie. Belangrijk voor het eindresultaat is te weten welke stijl je door wilt voeren. Spiegels zijn er van barok-modellen to strakke spiegels met of zonder lijst. Neem de tijd om in winkels of op internet de verschillende stijlen te vergelijken.

eindfotospiegelskabinetND

 

In een donkere hoek kan een spiegel het effect geven van een extra raam. Doordat een spiegel de ruimte reflecteert lijkt deze dubbel zo groot en wordt het daglicht weerkaatst. Dat effect is krachtiger naarmate de spiegel groter is, het kan zelfs van vloer tot plafond. In mijn interieuradvies adviseer ik vaak om te kiezen voor grote meubels en een paar echte eye catchers. Dat heeft veel meer resultaat dan veel kleine meubels en spulletjes bij elkaar. Laat de wand volledig vrij en hang er een XXL spiegel op! Bijvoorbeeld achter de bank of aan het einde van de eettafel.

Is het plafond laag, hang een rechthoekige of ovale spiegel dan verticaal op, zodat de hoogte van de ruimte geaccentueerd wordt. Het lijkt ineens hoger! Zijn de plafonds al hoog dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een spiegel horizontaal op te hangen. Zorg er wel voor dat je niet steeds jezelf in beeld hebt als je op de bank zit. Je kunt een ruimte ook breder of langer laten lijken. Een spiegel aan het eind van de hal oogt alsof de ruimte doorloopt. Spiegels aan de zijkant van een ruimte zorgt ervoor dat de kamer breder oogt. Probeer het maar, het resultaat is verbluffend.

 

Foto: Collectie van Het Kabinet. Wooncolumn voor het ND mei 2014

 

 

ndcolumnmei14